Un interviu cu Hans si Evert Jan Eijerkamp

Putin crescatori de porumbei pot sa se mandreasca cu un nume faimos ca si Eijerkamp. In mod particular a fost formula urmatoare, un porumbel cu cu origini excelente ca si bonus pentru cumpararea unei mobile, care l-a ajuta pe Eijerkamp sa ajunga faimos. Formula era ingrozitor de simpla. Cumpara cei mai buni porumbei si ofera crescatorilor o sansa sa cumpere linii de porumbei buni.

Eijerkam a devenit cunoscut si datorita urmatoarelor:

 • Reclamele de la televizor si radio pentru mobila realizata de ei.

 • Sponsorizarea sportului columbofil in multe feluri.

 • Rezultatele obtinute de porumbeii Eijerkamp in alte crescatorii.

 • In mod natural rezultatele obtinute de insusi Eijerkamp, in crescatoriile lor.

 • In Belgia, uneori i-au intrecut chiar si pe chinezi, cand si-au pus ochii pe un porumbel anume. De exemplu licitatia lui Leo Heremans.

Eijerkamp

Tata si fiu, nu doar ca au vrut sa aibe succes in orice realizau, cu toate acestea erau cu picioarele pe pamant si niste oameni prietenosi. Din aceasta cauza se explica cum oameni ca si Stickers Donkers, Leo Heremans si Stefaan Lambrechts i-au vizitat dupa relatiile lor de afaceri (licitatiile la care au participat Eijerkamps).

Caracteristica lor principala,  o reprezinta unitatea si ambitia. Tatal Hans, acum la 79 de ani, este foarte multumit cat au rezultate bune si este dezamagit cat sunt mai putin bune. Dorinta lui de a invinge este la fel de puternica ca si acum 64 de ani.

El urmareste sportul columbofil in mod constant, pe Iphone si Ipad-ul sau, si pe internet. Cine mai face acest lucru la varsta lui? Dar ei au o problema. Un Eijerkam trebuie sa poate doua sepci 365 de zile.

Sub o sapca se ascunde un columbofil care doreste sa castige tot, in mod continuu isi doreste sa isi imbunatateasca perfomantele si are o antipatie puternica pentru a pierde.

Sub cealalta sapca, se ascunde un om de afaceri, clar, acestia nu au o fundatie de binefacere. Ei isi doresc sa aibe un profit la investitiile lor facute in porumbei cei mai buni atat din Olanda  cat si din Belgia.

Ei au reusit sa combine ambele interese foarte bine. Era momentul sa pun cateva intrebari, acestor columbofili pasionati cu o mentalite de invingatori. Niste intrebari pe care nimeni nu a indraznit le puna, pentru care am primit niste raspunsuri pe care nimeni nu le-a mai citit vreodata.

Dar mai intai haideti sa ne uitam la cateva puncte culmintante din cariera lor columbofila.

EijerkampHansenEVertDSC_0003

Evert Jan en vader Hans

REPERE

Aici am avut o adevarata problema. Scotand in evidenta porumbelul Olympiade, porumbei ASI Nationali, Campionatul National, etc. s-ar fi transformat intr-o poveste foarte lunga. Asa ca a trebui sa alegem, in acest sens am ales sa prezentam victoriile din etapele nationale.

1st National Munchen 1,580 porumbei cu “Sylvie”

1st National NPO Orleans 14,285 porumbei cu “Che”

1st National NPO Blois 5,963 porumbei cu “Lady Blois”

1st National NPO Bourges 10,040 porumbei cu “Miss Antonia”

1st National NPO Bourges 7,600 porumbei cu “Michelle”

1st National NPO Peronne 14,252 porumbei cu “Celena”

1st National NPO Nanteuil 8,663 porumbei cu “Olympic Vivian”

1st National NPO Nanteuil 5,887 porumbei cu “Usain”

1st National NPO Mantes de Jolie 4,088 porumbei

1st National NPO Troyes 10,281 porumbei cu “Catharina Amalia”

1st National NPO Ruffec 9,606 porumbei cu “Morticia”

Acestia au mentionat ca si etapa finala de la columbodromul One Million dolar Race sin Africa de Sud a fost castigat tot de un porumbel Eijerkamp.

Acum este momentul ca tatal si fiul sa raspunda la intrebarile mele.

Eyerkamp,as,willem720F-4A4C-A51E-4E4F906A1B5B

In care an ati venit cu ideea “porumbei pentru mobila”?

Cu mult timp in urma. Ar trebui sa stii ca in anul 1950 eram deja obsedat de porumbei mai ales de porumbeii buni. Chiar la inceput, ca si tanar am inteles nimeni nu ii va aduce la mine. Asa ca am inceput sa lucrez si sa pun bani deoparte. Muncind si punand deoparte.  Primul meu ceas l-am achizitionat in anul 1951. Ma costat 300 de guldeni si mi-a trebui 6 ani ca sa il platesc. In acel moment am achizitionat porumbei de la Desmet Mathijs si Delbar si in 1965 am cumparat 5 porumbei del a Ko Nipius pentru 100 de guldeni fiecare. A fost o adevarata avere atunci iar pentru mine a fost dureros. Dar si-a scos banii, devreme ce aveam porumbei buni. Atat de buni incat foarte repede mi-am facut multi prieteni, care doreau porumbei de la mine.

Unul mi-a spus odata, “daca cumpar mobila de la tine, imi vei da un porumbel bun?” Atunci a aparut aceasta idee cu mobila. Era prin 1961 A devenit o chestiune serioasa prin anul 1966 cand am inceput sa facem reclama in NP Orgaan (ziarul  NPO – National Pigeon Organization).

Ai depus eforturi pentru a ajunge sus, atat in sportul columbofil cat sin afaceri, iar porumbei  sunt ceea ce le leaga pe cele doua impreuna. Nu este dificil uneori?

Foarte dificil, as spune. Problema este ca vrem sa reusim, sa ne depasim pe noi insine si de asemenea sa ii tratam pe oameni bine si sa fim corecti cu ei. Ar fi mult mai usor daca am putea vedea ce se gaseste in capul unui porumbel. In mod natural, nu tot ceea ce reproducem este un super porumbel, dar ne dam silinta.Acest lucru s-a putut vedea din nou sambata 13 septembrie, la o etapa NPO (nationala) foarte grea. Engelsman a castigat locul 1 la etapa natinoala cu  porumbel achizitionat direct de la noi. Un alt porumbel de la Heremans.

Bucuria suprema este sa vezi porumbei sosind acasa, ca si pentru multi altii, nu este alta mai mareata? Fara indoiala mai aveti si esecuri. Care a fost cel mai mare?

Atat noi cat si multi alti se pot plange de deciziile luate  in cazul eliberarii porumbeilor (lansarii acestora). Troyes, o etapa de 450 de km, cu vant puternic din fata in septembrie, porumbei fiind eliberati pe la 11:10, dar totusi nu la fel de rea ca si cea din Belgia de la Gueret, dar am depasit momentul si suntem bine acum. Iti citesc jurnalul tau (site-ul) si suntem in totalitate de acord cu tine. Cei de la NPO au o gandire prea ingusta. De ce sa nu ia exemplu de la belgieni si sa ofere “suspans si emotie”, de exemplu prin a avea mai multe etape nationale (NPO-uri) in fiecare an, exact cum am mai avut de la Blois si Le Mans? Singura diferenta este distanta, dar nu din aceasta motiv s-au creat zonele?

EijerkampChewNL04-1560084

Care sunt amintirile tale favorite  in sportul columbofil si la urma care sunt cele mai nasoale?

Castigarea campionatului national din 1983 este cea mai buna amintire.

Un cosmar il putem numi ceea ce am experimentat tot in acel timp. POrumbeii nostri se afundau in boxele de transport pana la picioare. Multi au exclamat,dopajul. Mai tarziu am aflat ca cineva a strans porumbeii . Nu puteam crede ca cineva ar fi in stare de asa ceva. Dar ceea ce am trait in vietile noastre private ne-a afectat mult mai profund. Cand fiul nostru si fratele Martin, au murit intr-un accident de masina. Atat de tanar, doar 20 de ani, era si el pasionat de sportul columbofil, chiar si la o varsta asa de frageda. Era destintanat cu adevarat sa devina un adevarat talent in columbofilie.De asemnea si sotia mea, Joke, care stat alaturi de mine 40 de ani, ne-a parasit mult prea devreme. Pentru un Eijerkamp nu este mereu doar roz in viata.

Pare ca totul merge ca uns aici la voi, dar eu cred ca si un Eijerkamp mia face ei el greseli. Puteti sa ne spuneti  cate ceva despre ele?

In mod natural mai facem si noi greseli. Cea mai mare a fost sa ne dorim tot timpul mai mult, deoarece noi credeam ca mai mult inseamna mai bine. Asa a devenit crescatoria de sus mult prea mare cu o multime de bibelouri. Nu am putut obtine forma adevarata din acea crescatorie. Prin ati dori mereu mai mult poate sa te incurce in parcursul tau.

Puteti sa ne spuneti ceva despre lucrurile pe care le-ati facut corect?

In stransa legatura cu ultimul raspuns. In 1977 a achizitionat o proprietate unde la ultimul etaj am construit o crescatorie mare si luxoasa.

Dar nu acesta a fost raspunsul. In 1980 a cumparat o o crescatorie de gradina la mana a doua din care porumbeii zburau in jurul in cercuri in jurul crescatoriei celei mari si luxoase. Din acele crescatorii simple porumbeii au castigat campionatul national si printre acei porumbei a existat si porumbelul Olympiade. In cele din urma am mai facut alte doua crescatorii de gradina, cred ca intelegeti de ce. Asa ca teoria ca crescatoriile din pod sunt mai bune nu este adevarata. Cel putin in cazul nostru.

Sau poate era de vina locatia noastra.

De cine depindeti in gestionarea unei colonii asa de mare de porumbei?

In principal de Gerard Boesveld si de Henk Jurriens.

EijerkampeuroBE03-6192564

Daca ar fi sa iti intaresti colonia de porumbei in aceasta iarna, unde te-ai uita, in ce ai investi?

Punctul nostru forte este ca suntem mereu in cautare de porumbei. Ne-am gandi la crescatori ca si Rudi de Saer si chiar si la tine Ad. Am vazut cum multi crescatori au avut rezultate spectaculoare cu porumbeii tai. Totusi exista un ooericol ascuns in a cauta tot timpul. Aici intervine un moment in care trebuie sa te intrebi, “unde sunt acei porumbei buni pe care ii aveam candva”.

Suntem atenti sa nu ajungem in acel punct. Ne pastram vechile linii de porumbei. In special Janssenii. Stiam ca odata am reusit sa achizitionam porumbei direct de la Merckx? Ce porumbei buni erau acestia. Linia aceea de porumbei se regaseste si la porumbeii van Loon, inca se mai gasesc in spatele multor porumbei de calitate din colonia noastra.

Care credeti ca este cea mai mare fabula sau inchipuire in sportul columbofil?

Faptul ca porumbeii pot fi facuti sa zboare mai bine cu ajutorul medicamentelor.

Cine va invatat cel mai mult in sportul columbofil?

Piet de Weerd si de asemenea Willem de Bruijn.

Care dintre achizitii v-au adus cel mai mare succes in sportul columbofil? Cu alte cuvinte de unde au provenit cei mai buni porumbei?

Sa incepem cu porumbeii Camphuis. In 1981 l-a cumparat pe faimosul “05” si in 1983 intrega colonie (crescatorie) de porumbei Camphuis.

Porumbeii achizitionati de la Fratiii Janssen din “Bange van 51”, “Bange van 64” si din doua fiice ale binecunoscutului “Merckx” s-au combinat foarte bine cu porumbeii Camphuis.

In 1973 am cumparat un rand de 100 de pui de la van der Wegen. IN special pui din “Oud Doffertje”, din “Lange”, etc. Aceia au fost porumbei cu adevart de calitate la concursurile de distante lungi. In 1977 am castigat locul 5 national Pau cu acesti porumbei.

Am achizitionat multi porumbei pe car enu i-am putut testat datorita cererii mari din partea clientilor.

Porumbeii van Loon i-am luat in principal dela Antoon van Haaren, Leo v.d. Werff si de la Staf Theeuwes.

In 2006 am adus porumbeii de la Leo Heremans. L-ai sfatui pe Willem sa cumpere cativa de acolo, au fost porumbei care au adus succesul imediat. Willem a fost cel care ne-a spus despre porumbeii Heremans. De la Vorselaar am achizitionat 30 pentru lotul de reproductie si 30 ca sa ii zburam. Niciodata nu am mai avut succes din prima cu porumbei achizitionati. DE NECREZUT. Din acest motiv am cumparat atat de multi porumbei la prima licitatie totala Heremans.

Era anul 2012, din nou la fatul lui Willem am cumparat al treilea rand de pui de la Stefaan Lambrechts. Si acesti porumbei ne-au adus multe satisfactii, dar vanatoarea pentru ceva si mai bun nu se opreste aici. Din acest motiv am comandat 10 pui din cei mai buni porumbei ai lui Verkerk.

B04-6073655-Rossi

Puteti sa ne dati mai multe detalii despre porumbeii Heremans?

Nicio problema. Am cumparat 20 de porumbei, aproape cei mai buni porumbei ai sai, pentru nu mai putin de 120.000 euro la prima licitatie totala. Porumbelul, “Euro” a fost cel mai scump, 28.800 de euro.

Atunci cand a avut o noua licitatie totala am licitat mai bine de 1 milion de euro. Din nou cu gandul ca Leo se va opri, dar din pacate nu am ghicit bine.

Ati achizitionat porumbei de peste tot. Acest lucru trebuie sa va fi dat o privire de ansablu asupra nivelului concurentei si a calitatii porumbeilor.

Lasand la o parte etapele de maraton, zona Berlaar este acea zona.

03-6192777jackpot

Cititi mult? Folositi internetul?

Ne place mult sa citim despre porumbei. Evert Jan: “Tata este ocupat toata ziua cu Ihonul si Ipadul. Oh, inca ceva. De la Chris Hebberecht am cumparat niste porumbei foarte buni. Acel belgina prietenos.”

Crescatoriile sunt importante. Voi sunteti mereu intr-o continua cautare si ati modificat crescatoria destul de mult. Care dintre modificarile facute au adus imbunatatiri sau au stricat ce era bun?

Pentru noi era cat de inalt sa fie tavanul si cat de mult aer, cu atat erau mai slabe. Noi avem crescatorii foarte dragnute, nu ai crede cat de luxoase erau. Dar cand am achizitionat crescatorii de gradina simple, la mana a doua, asa cum am mai spus mai devreme, a avut loc o imbunatatire majora.

Numerosi  crescatori au devenit campioni cu porumb ei de la voi. Care dintre acestia v-au adus cea mai mare satisfacere?

Sa dam nume ar fi prea mult, dar totusi primim referinte zilnic atat de aici din zona cat si din strainatate. Din Bangladesh, Canada, USA, UK, Belgia, China, Croatia, etc. In 2014 au fost 15 victorii la etape nationale (NPO) cu descendenti din porumbei Eijerkamp. Suntem la fel de bucurosi cu aceste victorii ca si cu ale noastre.

Ati avut parte de multe vizite ale unor crescatori de top. Care dintre acestia v-au dat impresia ca  stiu cateceva despre porumbei?

In particular, Pete de Weerd, dar si veterinarul Marien ne-a facut o buna impresie. Odata am avut, ca sa zicem cat mai politicos, un porumbel  urat aici. A fost respins de toti, mai putin de catre Marien. El credea ca este un super porumbel, tocmai un astfel de porumbel a devenit. Chiar un porumbel As National. Marien nu a mai reusit sa aleaga un porumbel aici la noi.

Care este cel mai bun porumbel pe care l-ati avut vreodata?

Fara nicio-ndoiala este vorba de “Che” din 2004. Ca si yearling a castigat locul 9 la Nationalul Orleans. La 2 ani a castigat primul loc la Arras impotriva a 9000 de porumbei si la circa 5 zile mai tarziu a castigat primul loc la Nationalul Orleans, cu o concurenta de 15000 de porumbei. Este un porumbel din vehea linie de porumbei si are in spate mult sange Janssen.

“Che” a reprodus porumbai ASI pana la a patra generatie, printre ei si “Laddy Di”, o  mare nepoata, si locul 1 Porumbel As National Eendaagse Fond ( etapa de o zi) de la Fond speigel 2012. Un alt nepot mare este “Claudio Che”, local a fost primul porumbel AS Eendaagse Fond.

Care este cel mai bun reproducator pe care l-ati avut vreodata?

Acelas “Che” poate? Sau poate “Jackpot” (din 2003 a lui Heremans). Acesta este “Jackpot”, tatal faimosului “Di Caprio” a lui Dirk van Dijck si al porumbelului nostru :Olympic Vivian”.

In prezent concurezi si in Belgia alaturi de Berke si Michel Willems la distante lungi. Cum ati ajuns sa formati aceasta echipa unica?

Prin Roger Wijnands, am ajuns sa vizitam acest campion in Eisden-Maasmechelen si imediat a aparut acel “click”. Imediat dupa vizita noastra in Belgia a fost randullui Berke si Michel sa ne faca o vizita, au venit la Brummen si in toamna lui 2012 s-a nascut parteneriatul dintre Willems si Eijerkamp, iar in 2014 a venit primul rezultat major, ocuparea locului 2 la Porumebl AS Ntanioal KBDB Distante Lungi (Maraton) cu porumbelul “Reuben”

CHE

S-ar putea sa credeti ca Hans si fiul sau au avut rezultate in principal doar cu porumbei Heremans?

Intr-adevar ca au avut in impact puternic asupra coloniei lor de porumbei, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ii subestimam pe ceilalti porumbei. Porumbeii Stefaan Lambrechts au castigat etape impotriva a mii de porumbei, dar un porumbel cu nele de CHE (04-1560084, vezi poza) merita o atentie speciala. Este obtinut din vechii porumbei Janssen si van Loon, un porumbel pe care il gasesti o data in viata. “Che” a castigat:

 • Orléans NPO 14.285 p – 1st

 • Arras 9.641 p – 1st

 • Orléans NPO 18.184 p – 9th

 • Bourges 1.834 p – 9.

Sa castigi in fata multor porumbei este un lucru, dar sa reproduci campioni este cu totul altceva/

Descendenti din “Che” au castigat premii (etape) sau campionate:

 • 1st Peronne NPO 38.775 p

 • 1st Nivelle 27.965 p

 • 1st Laon 27.258 p

 • 1st Epernay 13.077 p

 • 1st National Bourges 8.579 p

 • 1st NPO Tours 6.565 p.

 • 1st NPO Peronne 5.282 p.

 • 1st NPO Orléans 5.153 p.

No less than 3 birds that descended from “Che” became National Ace as well as the 3rd Olympiad

Nu mai putin de 3 porumbei cu origini din “Che” au devenit ASI Nationali, si totodata si locul 3 la Olimpiada de la Nitra (categoria D). Nu-i de mirare ca sunt atat de mandri de acest porumbel.

IN INCHEIERE

Hans si Evert Jan Eijerkamp sunt niste crescatori buni si niste oameni de afaceri buni ceea ce arata ca au un cap bun pe umerii lor.

De la niste simpli “vanzatori de mobila” si un crescator cu o mini crescatorie a crescut in  cineva care este cunoscut in lumea intreaga.

In mod natural, asistat de Evert Jan, care ca si tatal sau era obsedat de porumbei din copilarie.

“Asistat” nu este cel mai potrivit cuvant. Ei fac totul impreuna.

Statul de star nu ii intereseaza, ei raman doar niste “oameni obisnuiti”.  Nu exista nicio urma de prefacatorie in ei, si in acest sens mi-au amintit de Fratii Janssen. In ultimii ani ai carierei lor columbofile asteptai ca Louis sa ma sune si sa imi spuna cate de bine au zburat porumbeii in acel week-end, simtindu-se norocos cau un copil cu victoria lor, chiar daca era numai la nivel de club.

Hans si Evert Jan au experimentat multe si au castigat mult. Dar azi, ca si in trecut, se bucura de fiecare succes in parte.

Din cauza ca adevaratii sportivi nu pierd nicioadata fiorul de a castiga. Nici daca numele tau este Eijerkamp.


Inca un lucru:

La inceputul acestui secol, o noua stea s-a nascut.

Numale sau: Leo Heremans. Intre anii 2000 si sa zicem 2012, porumbeii Leo Heremans erau considerati cei mai buni porumbei din lume.

Si-a licitat porumbei de doua ori, ia r a doua oara a spart toate recordurile. Peste 4 milioanede euro au fost platiti pentru cei 500 de porumbei!!!

Deoarece Eijerkamp a fost mereu interesat de cei mai buni dintre cei buni, aproape toti zburatorii de top ai lui Heremans au fost cumparati si sunt noua mina de aur a familiei Eijerkamp.

Pozele vorbesc de la sine. Am pus si o poza cu Che deoarece acesta e un porumbel exceptional.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Sursa foto si text: www.schaerlaeckens.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.