Un interviu cu Marius Tunduc – Candidat la functia de presedinte FCPR

Mai jos puteti vedea un amplu interviu cu Marius Tunduc. Este un interviu nou in care Marius Tunduc isi prezinta viata de columbofil cat si realizarile sale ca si presedinte al Asociatiei Columbofile Voiajorul Bihor cat si ralizarile ca si presedinte CNS FCPR.

Tot prin acest interviu , Marius Tunduc,  isi prezinta platforma program pentru urmatorii 4 ani, ca si presedinte FCPR.

PLATFORMA PROGRAM MARIUS TUNDUC – CONTINUAM IMPREUNA MODERNIZAREA COLUMBOFILIEI ROMANE

 1. Transparenta financiara completa. Asociatiile afiliate vor primii anual proiectele de buget ale FCPR si la final de an executia bugetara. Banii FCPR vor fi cheltuiti exclusiv cu acordul Consiliului director si dupa aprobarea bugetului.
 2. Vom constituii consiliul presedintilor de asociatii pentru a decide impreuna cu privire la proiectele importante pentru FCPR. Presedintii de asociatii trebuie sa primeasca atentia cuvenita pentru munca prestata in teritoriu, asociatiile finnd de fapt motorul columbofiliei romane.
 3. Toate utilizabilile FCPR vor fi comercializate exclusiv de FCPR: cleme, stikere, inele, fise de imbarcare, cataloage etc.  Astfel profitul obtinut sa ramana in bugetul federatiei.
 4. Atragerea de sponsori si crearea de politici finaciare pentru sprijinirea asociatiilor dar si a incepatorilor.
 5. Sprijinirea concreta a asociatiilor atat prin asistenta juridica dar si financiara acolo unde va fi necesar.
 6. Plata transparenta a serviciilor oferite FCPR. Toti cei care muncesc vor fi platiti cu conditia sa-si duca la indeplinire obiectivele
 7. Promovarea columbofiliei in Romania prin toate mijloacele media posibile si ducerea columbofiliei in scoli prin seminarii despre porumbeii voiajori
 8. Promovarea FCPR in mediul international si in special in Asia
 9. Realizarea a 6 reviste anual. Cate una la fiecare doua luni.
 10. Vom incerca sa convingem Parlamentul Romaniei sa voteze un proiect de lege initiat de parlamentarii columbofili care sa prevada ca in luna august sa avem Ziua Nationala a Columbofiliei
 11. Vom incerca obtinerea unui statut special pentru porumbelul voiajor legiferat prin Parlamentul Romaniei. Astfel acesta va fi scos de pe lista comuna a pasarilor de curte si va avea un statut special. De exemplu in cazul unui furt acum vorbim de valoarea unei gaini sau a unei rate, insa stim cu totii valoarea unor porumbei voiajori.
 12. Voi incerca ca impreuna cu autoritatile sa aliniem legislatia sanitar-veterinara la ceea ce inseamna concursuri cu porumbei voiajori si cresterea de porumbei voiajori. In acelasi timp vom oferii suport asociatiilor pentru rezolvarea acestor probleme.
 13. Voi incerca ca alaturi de reprezentantul veterinar din Comitet sa aducem un medic veterinar din occident cu care sa colaboram alaturi de autoritatile veterinare in problemele medicale tot mai acute din Romania. Nu este posibil ca in ultimii ani sa avem probleme uriase cu boala puilor si nimeni sa nu faca nimic in acest sens. Rolul Federatiei trebuie sa fie unul activ in toate aceste probleme care deja sunt extrem de grave in multe crescatorii.
 14. Vom pregatii terenul pentru viitorul columbofiliei in sensul problemelor aparute deja in SUA si Europa cu lupta contra Asociatiilor de protectie a animalelor care doresc oijinterzicerea sporturilor cu animale si implicit a celui cu porumbei.
 15. Voi aduce specialisti in lansari din vest pentru a tine seminarii in Romania despre organizarea concursurilor.
 16. Vom crea Muzeul Columbofiliei Romane. Istoria noastra trebuie prezentata cu mandrie chiar daca episoade ca UCP sau FRSC nu ne fac cinste.
 17. Sper sa gasesc oamenii potriviti sa scrie si FCPR sa editeze cartea Istoria Columbofiliei Romane. Avem un trecut pe care trebuie sa il cunoastem toti, un prezent asa cum este acum si trebuie sa avem si un viitor bun.
 18. Organizarea unor concursuri nationale puternice si care sa ofere sanse tuturor columbofililor, in conditii exceptionale  de transport si organizare, mult peste ce sa realizat pana la aceasta ora. Asta prin implicarea membrilor din Consiliul director dar si a staff-urilor asociatiilor afiliate.
 19. Organizarea in 2016 a Cupei Continentale pentru prima data in România
 20. Organizarea in 2019 a Olimpiadei Columbofilia pentru prima data in Romania
 21. Asigurarea unor conditii optime din punct de vedere competitional pentru toti membrii columbofili care sa asigure sanse egale in campionatul national.
 22. Voi muncii pentru unificarea entitatilor columbofilie din Romania sub umbrela unei singure federatii nationale puternice si bazata pe competitie puternica si corecta.

Inainte de toate insa FCPR este si trebuie sa ramana NR. 1 in columbofilia Romaneasca si pentru asta este nevoie sa muncim cu totii! Participarea la manifestarile internationale – Olimpiada – Cupa Continentala sunt apanajul membrilor FCPR exclusiv si asa trebuie sa ramana.

In plus sa fiti convinsi ca viitorul columbofiliei in Romania este mult diferit de ceea ce stim noi acum. Daca in urma cu 10 ani lucrurile erau mult mai simple, azi stam diferit. Ne asteapta lupta cu cei care doresc stoparea concursurilor cu porumbei, ne asteapta legi si supraveghere mult mai stricta la nivel european la care trebuie sa fim pregatiti sa reactionam in folosul columbofiliei, ne asteapta aplicarea legislatiei sanitar-veterina si in ROMANIA ad-literam, ne asteapta stoparea cresterii numarului de membrii mai devreme sau mai tarziu de aceea trebuie sa promovam azi la maxim columbofila in Romania pentru a ajunge chiar la 20.000 de columbofili in cativa ani, ne asteapta  multe lucruri cu care sigur nu suntem obisnuiti. Depinde doar de noi sa fim pregatiti pentru toate aceste lucruri, sa avem legi in Romania care sa ajute asociatiile nu sa le puna piedici, depinde doar de noi sa luptam corect si eficient cu organizatiile de protectie a animalelor, depinde doar de noi sa convingem autoritatile sanitar-veterinare sa ne ofere prin legi conditii normale de organizare a concursurilor si de tratare a porumbeilor acolo unde este cazul, depinde doar de noi daca ne dorim ca sportul columbofil sa aiba viitor si sa putem sa ne practicam hobby-ul ani multi de acum inainte. Eu si echipa mea vrem sa continuam munca de modernizare a Columbofiliei romane si a FCPR  si sa punem in practica cele de mai sus. Nu singuri, ce impreuna cu dvs trebuie sa continuam ceea ce am inceput.

Cu respect si consideratie
Ing. Marius Tunduc

Echipa pentru alegerile FCPR

CONSILIUL DIRECTOR
Presedinte: Marius Tunduc – BIHOR
Vice-presedinte organizatoric – Bilan Florin – PRAHOVA
Vicepresedinte marketing – Huzu Alexandru -ALBA
Vice-presedinte relatii internationale – Zamfir Sorin – BRASOV
Vice-presedinte tehnic – Badea Dorel – CARAS SEVERIN (presedintele CNS)
Secretar – Chiper Florin – VRANCEA
Responsabil cu probleme administrative – Olteanu Cosmin – PRAHOVA
Responsabil Corpul National Arbitri – Pop Daniel – CLUJ
Responsabil cu promovarea columbofiliei – Dragomir Viorel – BRAILA
Responsabil cu probleme de statut – Gatejescu Florin – DOLJ
Responsabil financiar – Ormenisan Catalin – MURES
Responsabil cu probleme sanitar – veterinare – Turcanu Mihai – BOTOSANI
Responsabil cu organizarea expozitiilor nationale – Festila Ioan – NEAMT
Responsabil cu tineretul – Cure Jan Francois – HUNEDOARA
Responsabil cu columbodroamele din circuitul FCPR si FCI – Guta Marian (Pasa) – CONSTANTA
Responsabil cu baza materiala a FCPR – Filip Vladi – SUCEAVA
Responabil cu relatia FCPR – Asociatii afiliate sau in curs de afiliere – Sipoteanu Razvan – VALCEA

MEMBRII IN COMISIA NATIONAL SPORTIVA
Secretar – Milcu Ion – CARAS SEVERIN
Feijes Iosif – ARAD
Gogoasa marian – MEHEDINTI
Marchis Lucian – CLUJ
Machovschi Mihai – BRASOV
Constantin Gheorghe – PRAHOVA
Dobre Cosmin – BUCURESTI
Balan Madalin – BUZAU
Tanase Ionut – SUCEAVA
Andronache Claudiu – GALATI

COMISIA DE DISCIPLINA
Presedinte: Grecu Marius – PRAHOVA
Roman Claudiu – SIBIU
Donca Catalin – MARAMURES
Hristea Marian – OLT
Racovita Adrian – VASLUI
Nastase Ilie – GIURGIU
Pescaru Catalin – PRAHOVA

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Un interviu cu Marius Tunduc – Candidat la functia de presedinte FCPR

 1. vrajala de iarna asa cum se obisnuieste in fiecare iarna. promisiuni multe si nu faceti nimic, ptr comulbofilul de rand sau in devenire. a venit iarna si ati inceput cu promisiunile pana prindeti bani si voturile dupa aia lasati totul de izbeliste iar asa cum este vorba facut noi primim decat amenitari “daca nu iti covine dute la alt club sau dece zbori” asta primim noi dupa ce platimi taxle impuse de voi care sa fiu sincer mie nu mea adus nici un avantaj……. deci concluzia…… nu ma incurajati sa revin si la anul atat pe mine sa nu mai zic de ce-i noi.

 2. De ce spui ca promovezi sportul columbofil , de ce mintiti , m-am inscris in clubul 1/1 din Alba Iulia , aici am intrebat … Dca sunt incepator cat platesc zboruruile presedintele de club imi spune 200 de lei iar presedintele de judet imi spune 300 , deci aceasta este transparenta sportului columbofil. Mi-am dus si copilul sa-l inscriu in Club , la fel nu a vrut nimeni sa ne spuna cat avem de plata….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.