Una dintre marile neintelegeri – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Dl. P a chemat un medic veterinar sa-I verifice porumbeii. “In mare parte este vorba de coccidioaza” a fost verdictul final. Iar acum acesta are o problema. Acum, la inceput de noiembrie, este, pana la urma, “perioada naparlirii” si ar trebui sa stai departe de medicamente, se tot scrie peste tot. Dar acum, Dl. P nu stie ce sa faca.

Totusi este  “perioada naparirii”.

  • Puii din timpul verii aproape ca au trecut prin naparlire.
  • Pentru porumbeii care au fost tinuti la intuneric vor mai trece inca cateva saptamani pana la finalul naparlirii.
  • Pentru porumbeii care au fost tinuti la intuneric si au fost si concurati in lunile iulie si august va trece insa si mai mult pana sa se finalizeze procesul de naparlire.

Mereu am scris ca tratamentul impotriva salmonelozei nu este o problema in timpul procesului de naparlire. Majoritatea campionilor fac acest lucru. Chiar si cu Baytril.

eb24moultingbird

Dar cand vine vorba de alte tipuri de medicamente?

Foarte simplu.

Medicamentele moderne impotriva bolilor clasice se pot folosi pe toata perioada anului. Chiar si in timpul toamnei cand porumbeii naparlesc.

I-am spus lui P sa trateze imediat.

Sa intarzie tratamentul pana dup ace naparlesc porumebii?

Hai sa fim seriosi.

Porumbeii care sufera de tricomonoza, viermi, coccidioaza, salmoneloza sau oricare alta boala ar trebui sa fie eliberati de aceste boli cat mai repede posibil indiferent de circumstante. Procesul de naparlire va stagna daca nu faci nimic!!!

Sau ce ai putea sa crezi? Ai putea crede ca procesul de naparlire nu este influentat de boala?

Este atat de simplu.

Procesul de naparlire solicita foarte mult organismal porumbelului. Asadar porumbeii ar trebui sa fie intr-o stare perfecta de sanatate atunci cand naparlesc.

Daca nu sunt intr-o stare de sanatate buna, atunci ajuta-ti porumbeii.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Una dintre marile neintelegeri – Un articol de Ad Schaerlaeckens

  1. sunt 2 vaiante:LIPSA DE MICROELEMENTE(ZINC) SAU PARAMIXOVIRZA.
    As incerca prima,cu Complex Romvac 3(1ml/1l apa5-7 zile) si o hrana adecvata,MOOTINE PLUS,DE LA Verselle Laga,pana la terminarea naparlirii, plus VITA B COMPLEX(1ML/1L APA) CA ANTISTRESS,in aceasta perioada.
    Treaba cu Zincul,este un sfat pentru crescatori,si cunoscut,doar de medici de elita(PARACHERATOZA,LIPSA POFTEI DE MANCARE-ZINCUL INTRA IN COMPOZITIA INSULINEI ETC.)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.