Unii continua sa faca greseli – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Sunt acesi crescatori care nu citesc nimic, care nu asculta de altii, pur si simplu merg pe calea lor. Kees, nu este numele adevarat, este unul dintre acestia. In octombrie a facut un tratament impotriva salmonelozei cu Entoshort. A facut rost de medicament de la un medic veterinar din provincia Antwerp. Medicul i-a spus ca acest medicament este eficace in cazul salmonelozei si micoplasmozei. Enroshort ar trebui sa fie la fel de bun ca si Baytril, doar ca este mult mai ieftin, erau cuvintele omului in halat alb.

Totusi, Kees credea ca Enroshort era destul de scump si astfel seara, cand ar fi trebuit sa improspateze cu medicament, acesta nu a mai facut. De ce? Acesta a vazut ca adapatorul era pe jumatate plin, si-a zis in sine ca este o risipa sa goleasca adapatorul. Acest lucru este complet gresit.

GRESIT

Cu cat sta mai mult medicamentul in apa, cu atat este mai putin eficient. Acest lucru este valabil si pentru vitamine. Sunt unele vitamine care isi pierd eficacitatea in mai putin de ora. In special cand este cald afara si cand adapatorul este pus direct in lumina soarelui. Astfel apa pe care porumbeii lui Kees au baut-o a doua zi nu are nimic de a face cu aplicarea tratamentului. Apa care contine medicamente trebuie împrospătata zilnic. Daca este înțelept (bine) sa tratezi porumbeii de salmoneloza toamna nu discutam acum. Ceea ce am vrut sa spun este ca in cazul in care tratezi porumbeii este bine sa o faci corect. Sa golești adapatorul de apa cu medicamente seara este o risipa, deoarece medicamentele nu sunt ieftine, dar… nu ai de ales.

BUN

Ce ar trebui sa faci atunci cand tratezi porumbei prin intermediul apei? Sa te asiguri ca adapatorul este gol seara, iar dimineata porumbeilor sa le fie sete. Acest lucru este mai greu de facut cand ai patru compartimente si patru adapatori, unul pentru fiecare compartiment. Cel mai bine este sa le scoti pe toate afara, si sa le inlocuiesti cu unul singur. Cu acel adapator te duci de la un compartiment la altul, dupa ce te asiguri ca au baut toti, si asa pan ace ai parcurs toate cele patru compartimente. La final mai poti un tur scurt, in cazul in care mai sunt porumbei care nu au baut destul din prima.

Astfel nu vei pierde bani degeaba si vei evita ca porumbeii tai sa bea apa cu medicamente invechita si fara eficacitate.

© schaerlaeckens.com

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Unii continua sa faca greseli – Un articol de Ad Schaerlaeckens

  1. Salut Andrei, sunt un vizitator nelipsit pe site-ul tau, si doresc sa-ti spun ca apreciez foarte mult efortul tau de a posta articole!!! Aproape toate site-urile sunt suprasaturate de licitatii… al tau este curat, plin cu informatii!!! Felicitari!

    1. Multumesc pt aprecieri. In primul rand sunt si eu un columbofil si incerc atat cat imi permite timpul sa pot sa aduc ceva in plus pentru columbofili. Eu am considerat ca informatia este importanta si cine o detine poate sa realizeze multe.

      1. datimi si mie o schema de tratamente pt iarna de la a la z . sunt ancepator si as vrea sa le fac tratamentu pt iarna . si cand se ancepe tratamentele ? ce medicamente se folosesc? cum se numesc / si ordinea care se administreaza? cand se ancep tratamentele ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.