USTUROIUL: Cateva date pentru columbofili

Usturoiul, al carui nume stiintific este Allium sativum, este o planta obisnuita folosita in tota lumea in mancare. Din vremuti antice, usturoiul a fost folosit pentru o varietate de afectiuni umane si probleme, i-au fost atribuite chiar si proprietati magice in scopul alungarii spiritelor rele. De fapt, usturoiul a fost considerat absolut essential in lupta impotriva vampirilor! In alte timpuri mai moderne, folosirea usturoiului a facut obiectul unor studii (cercetari), in special in medicina umana.

In cazul usturoiul s-a descoperit ca are proprietati insecticide, antibacterial, antifungic si anticancerigen, de asemenea ajuta in scaderea zaharului din sange si nivelului de grasimi din sange, reducerea grasimii care imbraca vasele de sange si care pot duce la atacuri de cord si atacuri vascular cerebral in cazul oamenilor. Se pare ca interesul popular este mai mare in Germania unde folosirea usturoiul in scop curativ a dus la vanzari foarte mari dintre taote medicamentele. Modul in care usturoiul afecteaza porumbeii voiajori este speculativ, va prezint cateva date despre aceasta planta obtinute dela cateva publicatii de medicina si nutritive umana.

Agentul activ principal din usturoi este alicina, un compus pe baza de sulf, care cu ajutorul descompunerii (spargerii) produce mirosul characteristic de usturoi. Mirosul este datorat prezentei sulfurului. Atunci cand cateii de usturoi sunt zbrobiti, alicina se formeaza prin  actiunea unor enzime asupra unui produs chimic preexistent cunoscut sub numele alliin. Alti compusi biologici asemanatori cu alicina, casi ajoene pot fi extrasi din usturoi. Efectele pozitive ale usturoiului proaspat sunt sigure, intrucat informatiile despre produsele comerciale in general nu sunt foarte convingatoare. Unul dintre motivele pentru care este dificil de demonstrat eficienta usturoiului este faptul ca multi compusi chimici activi din cateii de usturoi se pot pierde prin procesare, iar aceasta este o problema cu produsele comerciale. De exemplu, feliile uscate de usturoi par sa retina puterea, dar extractele sau uleiurile preparate prin distilare sau prin solvent organici pot duce la o reducere proprietatii usturoiului. Extractele la rece au un miros redus si pot sa retina mult mai mult din actiunile usturoiului. Se stie ca alicina se pierde in timpul distilarii pentru obtinerea uleiurilor volatile folosite in multe retete cu usturoi. De asemenea, continutul de aliin al usturoiului natural poate varia de 10 ori.

O alta confuzie se face in cazul in care produsele pe baza de usturoi nu au mirosul specific de usturoi. Unele nu au nicio aroma, dar nici nu contin vreun ingredient activ. Unele  preparate active pot sa nu aibe miros, dar daca alicinina se activeaza (se elibereaza) atunci cand produsul este ingerat (mancat) este o sansa buna ca sa simtim o aroma detectabila si totusi aroma este una dintre probleme. Puterea usturoiului pare sa depinda de iuteala acestuia, si care este mirosul acestuia. Odata ce usturoiul este uscat si transformat in prafuri sau pastille fara miros isi pierde unele dintre proprietati care il fac util pentru sanatatea noastra!

Reducerea tuturor informatiilor despre usturoi la cateva propozitii simple este foarte dificila de realizat. Totusi, se apre ca, indiferent de la ce se foloseste, in acest moment, cateii de usturoi proaspeti sunt o sursa superioara pentru cele mai importante ingredinete ale usturoiului. Alte preparate comerciale, cum ar fi prafurile sau uleiurile pot sau nu pot sa fie folositoare, din cauza procedurilor de prelucrare pot sa dilueze sau sa elimine compusii eficienti. Daca poti sa alegi, iar majoritatea dintre noi pot, cumpara catei de usturoi din piata (magazine de legume fructe) si prepara-ti tu tot timpul usturoiul proaspat la nevoie. Lasa natura sa isi puna amprenta prin compusii activi importanti din usturoi, se apre ca incalzirea si fierberea cateilor de usturoi zdrobiti mai sus de 60 grade C (140 grade F) (nu uitati apa fierbe la 100oC (212oF), va rezulta in pierderea ingredientelor importante din usturoi. Pe baza acestor informatii este important ca preparatele facute acasa sa nu fie incalzite pentru ca preparatul obtinut sa isi pastreze cat mai multe dintre ingrediente. Fii constient de faptul ca alicina este transformata cu usurinta in cpmpusi mai volatile numiti disulfura dialyl ceea ce inseamna ca efectele sale pot fi tranzitorii.

garlic

Sursa poza:www.davidwolfe.com

Se stie ca alicina are proprietati antibacteriale  si s-a spus ca poate fi eficienta si in concetratii mai mici de 1:125.000 (reprezinta o parte de alicina la 125.000 de parti de apa). Cand o comparam cu penicila, alicina se spune ca are o activitate care este in jur de 1% din activiattea penicilinei. Usturoiul inhiba cresterea sau ucide in jur de 12 tipuri de baterii (inclusiv Stafilococul si salmonella spp.) si cel putin 60 de tipuri de ciuperci si drojdii. Se pare ca alicina este produsul chimic major responsabil pentru acest efect. Astfel daca aroma este distrusa prin gatire sau procesare, iar alicina este asociata cu mirosul, usturoiul isi paote pierde a bilitatea de a lupta cu bacteriile, mucegaiul si drojdiile. Intr-un studio recent, cercetatorii s-au uitat la abilitatea acetuia de a ucide organismele care cauzeaza tuberculoza. Acestia au adaugat un extract de usturoi bogat in alicina in 30 de tulpini de bacterii cauzatoare de tuberculoza cultivate in eprubete. O luna de zile mai tarziu, usturoiul a cauzat pagube critice in taote cele 30 de culturi. Minerale care contin selenium si germanium sunt doi constituent ai usturoiului japonez, iar aceste minerale pot sa aibe unele efecte in primul rand ca si antioxidanti, prin unele substante care protejeaza celulele si tesuturile de la efectele de deteriorare ale perooxizilor in organizm.

Secondly they are important in the normal development of the immune system, and thirdly, they may have good activity as anti-cancer agents. Selenium itself has been shown to have a broad spectrum of anti-cancer activity in rats, for example.

In al doilea rand acestia sunt importanti in dezvoltarea normala a sistemului imunitar, iar in al treilea rand, acestia au o activitate buna ca si agenti anti-cancer. Seleniumul in sine a aratat ca are o activitate anti-cancer cu spectru larg in cazul sobolanilor.

Cealalta fata a monedei, sunt multe cazuri de reactii alergice la usturoi care apar la oameni. Reactii ca si dermatite (inflamarea pielii) si astm au fost raportate. Un investigator a gasit ca doza maxima  tolerabila de extra capos proaspat (i.e. extras intr-o solutie pe baza de apa) la oameni este 25 cc (usor sub o uncie, aprosimativ 28 de grame). Cantitati mai mari decat aceasta pot cauza senzatii de arsuri severe in esofag si stomac, cat si varsaturi (voma). Unii compusi extrasi din usturoi irita tesurile din gura oamenilor. Un beneficiu al usturoiului sau a cpmpusilro acestuia poate fi abilitatea acestora de a creste mecanizmul prin care se elimina substante ca si agentii cancerigeni. In unele studii, s-a dovedit efectul stimulator pe anumite enzime care sunt cunoscute ca eficiente in eliminarea substantelor toxice (otravuri) din corp. Aceste substante pot sa deterioreze organelle corpului, chiar sa duca la schimbari canceroase, asadar usturoiul paote sa aduca unele masuri de protectie. Intr-un studio de laborator de exemplu, soarecii au fost hraniti cu sulfura de diallyl obtinut din usturoi, inainte de a fi expus la un produs chimic cauzator de cancer. Soarecii hraniti cu compusul derivate din usturoi au avut 74% mai putine cancere de colon (intenstinele largi) decat acei care nu au primit compusul din usturoi. S-a mai dovedit in cazul animalelor ca compusii de usturoi sulfurosi pot sa inhibe dezvoltatea cancerului de plamani, colon si esofag. Din pacate, nu sunt evindete solide prin care sa se dovedeasca ca usturoiul paote proteja oamenii de cancer. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu protejeaza, sau ca nu prea s-au facut studii de calitate asupra oamenilor.

garlic-05

Sursa poza: www.davidwolfe.com

Intrebarea daca usturoiul este bun pentru inima oamenilor nu poate avea un raspuns deocamdata. Este pur si simplu prea devreme ca sa spunem. Totusi, studiile preliminare realizate pe oameni si animale sugereaza ca usturoiul poate sa scada nivelul de grasimi din artere, cum ar fi LDL colesterolul (rau) si sa ridice nivelul HDL – colesterolul (bun). IN cazul iepurilor si a sobolanilor hraniti cu usturoi crud sau cu ulei de usturoi, nivelul colesterolului LDL a scazut si nivelul colesterolului HDL a crescut. Smecheria este ca cantitatile folosite erau echivalentul a 14 din 230 catei de usturoi pe zi pentru un om. In mod evident ca ar fi foarte greu de stat aproape langa o astfel de persoana! Ar putea sa fie si alte efecte positive pentru vasele de sange. Usturoiul pare sa creasca timpul necesar ca sangele sa se coaguleze, si ar putea sa ajute la dizolvarea cheagurilor de sange deja s-au format. In mod evident unul dintre partile negative ar fi permiterea coagularii sangelui si blocarea unor medicamente folosite in acelas scop, cu alte cuvinte, sangerarea ar putea avea loc atunci cand usturoiul este folosit impreuna cu astfel de medicamente. Mai trebuie muncit foarte mult pentru a evalua efectele usturoiului in cazul sanatatii oamenilor si a animalelor.

Acum sa vedem care este rolul usturoiului in cazul porumbeilor voiajori? Usturoilul este un produs popular, raspandit pe o scara larga, dar informatii solide, stiintifice ale efectelor sale in cazul porumbeilor par sa fie destul de putine. De la cateii de usturoi la pudre (prafuri), pastille si uleiuri sunt disponbile in magazinele de mancare, bacanii (piete) si la companiile care comercializeaza produse pentru porumbei. Exista oare beneficii reale, sau sunt oared oar “beneficii” doar in ochii spectatotilor, de xemplu in ochii columbofilului care foloseste produse pe baza de usturoi? Fiecare pare sa aiba o opinie, dar exista si dovezi? Informatii stiintifice putine in cazul porumbeilor voiajori par sa fie disponibile, dar ar trebui sa fie posibil sa extrapolam informatiile obtinute la oameni si la animalele de laborator catre porumbei.

In primul rand, bazat pe un numar de studi logice, se spune ca cea mai buna sursa pentru efecte bune in cazul usturoiului sunt cateii de usturoi cruzi. Procesele de productie folosite in prepararea pulberilor de usturoi, a lichidelor si uleiurilor pot sa varieze considerabil, si deoarece este important, compusii activi din usturoi se pot pierde foarte usor atunci cand usturoiul este procesat pentru obtinerea lichidelor si a pulberilor, etc., se pare ca cel mai bine este sa evitam astfel de produse deoarece acest contini foarte putini, sau chiar deloc, din acei compusi folositori din ustuoi. Mai mult, este recomandat sa zdrobim cateii de usturoi, si sa-i adaugam direct in apa de baut a porumbeilor, decat sa incalzim sau sa fiebem usturoiul, pentru a evita pierederile unor substante chimice cheie din usturoi. Nu uitati ca incalzirea usturoiului la peste 60 de grade celsius (140 de grade farenheit) pot duce la pierderea mirosului specific si la proprietatile sale medicinale.

In al doilea rand, usturoiul poate furniza un efect temporar de antibiotic in bolile produse de bacterial ciuperci si drojdii, ambele in tractul digestive si in tesuturile corpului, prin reducerea numarului acestora in perioada in care este administrat in apa de baut. In al treilea rand, mineralele ca si seleniumul si germanium prezente in usturoi pot sa dea un imbold sistemului imunitar al porumbeilor, in cresterea abilitatii de a se lupta cu organizmele cauzatoare de boli de orice fel. In cazul animalelor domestic, seleniumul este cunoscut a fi important in dezvoltarea normala a sistemului imunitar in perioada de crestere din uter. O deficient de selenium si vitamin E are un affect advers definit, deoarece in astfel de deficient, dezvoltarea sistemului imunitar este intarziata. Ca si rezultat, animal nou nascut sau puiul de pasare paote ci complet sau sever restrictionar in a se apara impotriva organizmelor de tot felul ce-i invadeaza corpul.

In al patrulea rand, desi dizolva cheagurile de sange (cauza atacurile de cord (miocardice) si a atacurilor cerebrale in cazul oamenilor) sau prevenirea formarii in arterele umane a cheagurilor este foarte important pentru medicina umana, este cunoscut ca porumbeii voiajori sunt foarte rezistenti in a acumula substante grase in arterele lor. In cazul oamenilor, aceste substante grase pot sa formeze cheaguri de sange in vene sau pot duce la formarea unor cheaguri in acele locuri in care depunerile de grasime subtiaza venele si astfel se paote produse un atac miocardic (cord) sau un atac cerebral. In contrast cu porumbeii voiajori, in unele cazuri de porumbei pentru carne aceste sunt predispose in a acumula substante grase in venele lor. Astfel usturoiul poate sa fie benefic la rasele de porumbei destinate sacrficarii (pentru carne), dar in cazul porumbeilor voaiajori acestia sunt rezistent la astfel de depuneri si substante, beneficiul usturoiului ar putea sa nu fie atat de mare pentru vasele de sange ale porumbeilor voiajori.

In al cincilea rand, usturoiul ca si agent detoxifiant ar putea avea rolul de “purificator al sangelui” sau “de purificator al tesuturilor”, ca sa zicem asa, orice ar putea aceste expresii sa insemne, din moment ce toti din ingnoranta impartasim acest subiect. Ambele expresii sunt fara inteles si nu exprima nimic, dar sunt folosite des si mistic in cazul porumbeilor voiajori! Pe de-o parte, sunt indicatii ca substantele chimice (compusii chimici) din usturoi pot sa ajute corpul sa se detoxifice, sa neutralizeze sau sa elimine substantele daunatoare. In cazul porumbeilor, folosirea usturoiului dupa o etapa poate sa ajute la asa numita  dieta “depurativa”, orice ar insemna aceasta, restaurarea porumbelului la starea (conditia) normala de concurs. Daca problema acidului lactic este o problema reala ;a porumbeii intorsi de la etapa este discutabila, dupa parerea mea. Din cauza ca grasimea este fara doar si poate combustibilul principal pentru porumbeii voiajori, si arderea grasimilor pentru obtinerea de energie de catre porumbeii voiajori este un process aerob in organizm, acidul lactic, rezultat atunci cand glicogenul este folosit ca si combustibil in procesul anaerob, nu ar trebui produs, sau cel putin nu in cantitati mari. Franarea si aterizarea de la sfarsitul unei etape sunt procese anaerobe, dar cantitatea de acid lactic produs in astfel de evenimente rapid ear trebui sa fie minuscule. In teorie, daca s-ar putea dovedi ca porumbeii sprinteaza in ultimii kilometric din cursa, la fel ca si la alergatorul de maraton uman in ultimii 100 de yarzi (zeci de metri), atunci am avea o baza buna pentru a crede ca acidul lactic, unul din asa numile “impuritati” din sange, este produs, si este nevoie ca acesta sa fie eliminat.

Acidul lactic este stiut ca se produce la alergatorii umani de distanta care sprinteaza in ultima tura a curse. Torusi, in majoritatea cazurilor, dupa o incetinire (mers la pas) de 20 de minute va “arde” sau va elimina acidul lactic din sistem. Este cunoscut faptul ca porumbeii care nu sunt lasati la antrenament destul de devreme dupa o etapa foarte grea pot dezvolta imflamatii ale musculaturii pieptului care devin tari. Porumbeii devin “legatiŢ si au dificultati in a ybura de pe podea la cea mai joasa odihnitoare sau boxa. Avand in vedere aceste informatii, este posibil, si chiar probabil, ca acidul lactic sa fie cauya acestor situatii si ca antrenamentele imediat dupa o etapa ar trebui sa elimine problema. Mai este posibil ca utiliyarea cateilor de ustori proaspeti zdrobiti in apa de baut in acel moment sa ajute ficatul si alte organe sa metabolizeze acidul lactic si alti compusi, si asa ajute la restaurarea conditiei porumbelului la limite normale. Sunt la curent ca sunt anumite beneficii in cazul folosirii usturoiului pentru infectii ale sstemului respiratoriu la porumbeii voiajori sustinute de crescatori. Din pacate, nu exista nimic in literatura de specialitate care sa ma ajute si sa indice ca usturoiul ajuta in a contracara sinusuri, trahee sau in cazul plamanilor. Nu putem sa spunem ca usturoiul nu este folositor pentru aceste organe, pur si simplu eu nu am citit vreo referire la efectele usturoiului in cazul sistemului respirator. Dozajul usturoiului in cazul porumbeilor este dificil de stabilit, in mod particular din cauza ca cantitatile de compusi chimici variaza mult, alicina (care este convertita in compusi de alicina), din usturoi.

Ustoroiul in cazul porumbeilor voiajori ramane o enigma, ca si crescatori, multi dintre noi il folosim fara a cunoaste  de ce, dar ignoranta noastra este impartasita de multi oameni, inclusiv comunitatile medicale umane si veterinare, care au daor parti de informatii care sa sugereze ca ar putea sa fie un numar de efecte positive in urma folosirii usturoiului, In mod cert, asa cum am indicat mai devreme in acest articol, studiile de laborator pe animele si oameni sugerea un numar de efecte dezirabile in urma folosirii usturoiului. Daca aceste efecte se aplica direct in cazul porumbeilor voiajori nu se stie exact in  acest moment. Cu toate acestea, dovezile prezente in studiile de laborator atat pe oameni cat si pe animale, si experienta empirica a multor columbofili, sugereaza ca, atuncicand este folosit correct, catei de usturoi zdrobit, folosit in apa de baut, poate fi un produs folositor in crescatorie pe tot timpul anului, dar in special in perioada de crestere si in sezonul de concursuri. In present, uleiurile pe baza de usturoi, pulberile si pastilele, probabil sunt mai putin eficiente. Posibil ca noile metode de extragere a compusilor activi din usturoi ar putea sa elimine problemele actuale asociate cu metodele existente. Pan ace aceste probleme sunt rezolvate, cateii de usturoi proaspeti de la piata sunt cea mai buna sursa de proprietati medicale ale usturoiului. Sper ca acest articol sumar despre potentialul usturoiului, si unele dintre riscuri, vor stimula o cercetare controlata a valorii (sau a din contra) usturoiului in cazul porumbeilor voiajori. Mai este mult de invata! Acest articol abia ca atinge suprafata.

Autor: Gordon A. Chalmers, DVM

Traducere si adapatare: Bondar Andrei

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.