Vaccinarea concomitenta – Impotriva Salmonellei si Paramixovirusului

Multi crescatori doresc sa faca, vaccinarea concomitentă împotriva paramixovirozei şi salmonelozei. Se poate aplica aceste două vaccinuri în acelaşi timp, dar nu în aceeaşi seringă.

S-a constatat că, după aplicarea celor două vaccinuri în aceeaşi seringă, se va instala o bună protecţie împotriva salmonelozei, în timp ce imunitatea împotriva paramixovirozei va fi mai scăzută.

Când administraţi vaccinurile în seringi diferite, aplicându-le unul după altul, nu veţi avea astfel de probleme. Vaccinarea puilor împotriva salmonelozei, se poate face la vârsta de 10 săptămâni şi, la nevoie, urmând indicaţiile producătorului, să repetaţi vaccinul la vârsta de 13 săptămâni.

snelheid-duivinnen_4198

Un articol de Sava Gruescu

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

6 thoughts on “Vaccinarea concomitenta – Impotriva Salmonellei si Paramixovirusului

 1. Salut Andrei,ti am trimes un mesaj pe Porumbar .ro sper sa nu te deranjez cu multe intrebari,dar sunt foarte necesare pentru un incepator daca ai buna placere sa i dai un sfat bun multumesc.

 2. De mult vreau sa intervin sava rog sa nu mai transmiteti sfaturi care nu au de a face cu studiile stiintifice.
  Sfatul de mai sus, atinge un subiect fierbinte si nu cred ca este indicat s afacem ambele vaccinuri in acelasi timp.
  Sistemul imnunitar va fi dublu afectat de presiunea celor doua boli – virale si bacteriene.
  Personal dupa sfaturi primite de la medici veterinari sugerez vaccinarea puilor cu minim 5 zile inainte de intarcare, pentru a nu-i supune unui dublu stres adica sa ii vaccinam in acelasi timp cu mutatul.
  Riscam ca datorita stresului imunitatea sa scada atat de mult incat vaccinul sa aiba efect invers. Rapel obligatoriu la 21 zile. Chiar si un al treilea rapel daca ne permite bugetul la 21 zile si perogramul este foarte foarte bine-venit. Vaccinul de sallmonela se face ulterior cand porumbeii zboara deja pt ca sallmonella nu este atat de periculoasa in primele saptamani ca si paramixo.
  Sfatul de mai sus, cred ca ar merge doar in momentul cand am avea niste pui super intariti si cu o imunitate ridicata lucru greu de realizat de catre majoritatea dintre noi, si la rapelul vaccinului de paramixo, in nici un caz la primul vaccin cand acesta se face la 20 22- zile de viata.
  Am sa revin sper cu un articol pe tema asta, cu un program pe care doresc sa il incerc personal in 2016.
  Nu am dorit sa para critica postarea mea, insa cites de multe ori articole care nu au legatura cu practica medicala veterinara si cu noutatile in domeniul managementului columbofil.

 3. Dragilor,
  De multe ori am fost intrebat cand sa se faca vaccinarea la pui.
  Pentru asta, trebuie sa stiti ca in dezvoltarea imunologica a puilor ,un rol important il are Bursa LUI Fabricius,un organ cu rol imunitar,PE LANGA ALTELE IN CURS DE FORMARE.
  Cred ca vaccinarea sub varsta de 20 zile surpride tinerii porumbei total nepregatiti imunologic,dupa ultimele cercetari,iar raspunsul imun este slab,incat consider ca se face degeaba vaccinarea,neatingandu-si scopul initial.
  In genere, vaccinarea adultilor,presupune inzestrarea puilor cu un titru de anticorpi,luat prin laptele de gusa de la parinti,si sunt protejati in aceasta perioada.
  Vacinarile se fac dupa o schema,respectand o anumita ordine si o succesiune a tipurilor de vccin folosit, si nu dupa ureche.
  In ceea ce priveste folosirea vaccinurilor mixte,cu una,doua sau m-ai multe tulpini vaccinale,prezinta dezavantaje, in modul in care se realizeaza titrul de anticorpi specifici pentru fiecare tulpina in parte.
  Cine crede ca a facut un vaccin mixt,de tipul columbopolivac s si protejeaza eficent fata de cele 2 tulpini,se inseala.
  Cu stima,
  dr santa dan iulian

 4. De mult eram dator cu un raspuns si poate cu o explicatie mai detaliata ,pentru a-mi expune punctul de vedere , ne dorind sa intru cu nimeni in nici o polemica .
  Acest pasaj este luat dintr-un raspuns pentru D-nul Claudiu, la materialul “Tratamentele folosite imediat dupa terminarea sezonului si tratamentele de iarna.din data de 21 octombrie 2015(https://www.columbofil.com/tratamentele-folosite-imediat-dupa-terminarea-sezonului-si-tratamentele-de-iarna/#comment-16186)
  si transformat in material de catre Andrei intitulat:Vaccinarea concomitenta – Impotriva Salmonellei si Paramixovirusului,pe data de 28 noiembrie 2015(https://www.columbofil.com/vaccinarea-concomitenta-impotriva-salmonellei-si-paramixovirusului/)
  Dupa cum am precizat ,materialul este tradus din limba franceza de pe situl:http://www.star-pigeons.com/veto/vacciner%20ou%20pas.P.Lanneau.htm – a Dr. veterinar din Belgia ,P.Lanneau, din materialul de baza :Vacciner:Nécessaire ou pas?( Vaccinarea este necesara ,sau nu ?)
  Manuscrisul original din care am facut traducerea ,se gaseste la rubrica 1. Vaccin commercial : Colombovac Paratyphus ®.
  TEXT ORIGINAL:
  “Lorsqu’on vaccine en même temps contre PMV et la Paratyphose, on utilise toujours deux seringues différentes car par expérience on sait que le pigeon développera une résistance plus faible contre le PMV si on a injecté les vaccins avec la même seringue.”
  Spre surprinderea mea ,am gasit pe situl :http://www.rrp.ro/read.php?cat=sfatul_medicului&item=48 – “Despre vaccinurile porumbeilor”, din data de Marti, 09.11.2010, un material tradus in intregime, de Andrei – Silviu Oprea, Sursa: http://www.pipa.be
  Daca un Dr. veterinar ( zic eu si cu renume in Belgia ,intrucat am citit mai multe materiale scrise de respectivul), nu a scris o lucrare “stintifica ” , ori nu este documentat si nu se pricepe ,ori are glume in program !?
  Atunci imi pun intrebarea ce se intampla cu imunitatea porumbelului ,la vaccin bivalent facut cu Columbopolivac – e un vaccin apos, inactivat, bivalent, ce contine tulpina La Sota + PMV – RO 96 si o tulpina de Salmonella Typhimurium RO2005, izolata din articulatia unui porumbel din Dambovita cu artrita salmonelica.
  Vaccinul COLUMBOPOLIVAC S ,a fost testat in paralel cu principalele vaccinuri din Europa; Chevivac S si Chevivac P200 – Germania, Nobilis Paramixo – Olanda, Colombovac Parathyphus – Belgia.
  Daca ascultam interviul d-nului Dr. Oros Bogdan, Partea II – Subiect: Tratamentele de iarnă ale porumbeilor (https://www.youtube.com/watch?v=enrJFFmOhWc),in linii mari , in linii mari ,este la fel , vis-a- vis de expunetea mea, a materialului “Tratamentele folosite imediat dupa terminarea sezonului si tratamentele de iarna”(https://www.columbofil.com/tratamentele-folosite-imediat-dupa-terminarea-sezonului-si-tratamentele-de-iarna/#comment-16186)
  Cu ocazia pregatirii acestui material, am folosit bibliografiile:
  – Dr. Emil Onet:”Virusuri si virusologie la animale”
  – Dr. I Bercea, Dr. Al. Mardari, Dr. R. Moga Manzat, Dr. M. Pop, Dr. A. Popovici: “Bolile infectioase ale animalelor”
  – Prof. Dr. Vartic Nicolae: “Curs de patologie si clinica bolilor parazitare”
  Nu am pregatire de specialitate in domeniul veterinar ,dar asta nu iunseamna ca nu trebuie sa citesc foarte mult si ma informez intodeauna , ajutandu-ma sa inteleg mai usor si experienta mea de peste 40 de ani de columbofilie .
  In tara Romaneasca ,nu cunosc decat cativa dr. veterinari , care se implica in cunostinta de cauza , carora l-am citit indicatiile si instructiunile. Am spus-o si o mai repet fara suparare ca Romania nu este Belgia .
  In facultatea de medicina veterinara mare lucru nu se face despre porumbei in afara de invatarea scheletului si inca cateva caracteristici elementare in rest nimic.
  Trebuie sa ne gandim in primul rand ce este cel mai important pentru un absolvent al medicinei veterinare sa stie dupa ce termina facultatea…este mult mai important sa stie sa trateze sau sa depisteze boli la animale de importanta economica mai mare decat porumbeii.
  Trebuie sa fii un student pasionat de porumbei ca sa acumulezi mai mult. Majoritatea medicilor se axeaza pe animalele de companie, de aici ies banii. Daca il chemi la tine acasa ca sa faca o castrare la un porc spune ca este ocupat pana peste cap, iti da un numar de telefon al vreunui tehnician veterinar, dar el nu vine. Este mai usor sa stai la cabinet si sa faci injectii la un caine sau sa recomanzi anumite vitamine pentru vreun hamster sau cobai.
  cu siguranta un medic veterinar stie de sute de ori mai multe despre pisici si caini, decat despre porumbei si nici nu e ceva de minrare tinind cont de numarul de clienti pe il au la cabinet.
  La facultatea de zootehnie si la medicina veterinara porumbelul este tratat cu superficialitate ptr. ca citez :PORUMBELUL NU ESTE O SPECIE CARE SA PREZINTE IMPORTANTA ECONOMICA SI ZOOTEHNICA LA NOI IN TARA .
  Im concluzie: Toti cei care iubim porumbeii trebuie sa citim mai multe lucrari de specialitate si sa ne notam comportamentul fiecarui porumbel pe o fisa individuala. Aceste date ne-ar putea fii de folos odata.
  In ziua de azi te poti informa usor si liber despre acest sport prin diferite mijloace.Un mijloc foarte bun de informare este acest site patronat de un om care iubeste porumbeii si care a pus “umarul” mult mai mult decat altii pentru promovarea acestui sport.Multumim Domnule Andrei Bondar!
  Se aminteste atat de des despre analize de laborator , cum ar fi si firesc ,dar in afara de Bucuresti ,Centrul Romvac ,mai sunt si alte clinici specializate ? (posibil Oradea ?)
  Pe aceasta cale vreau sa le multumesc tuturor celor care dau o mana de ajutor si participa aici la construirea unei enciclopedii columbofile.
  Recent am studiat o lucrare scrise de catre GRIGORE MIHAIESCU “Imunologie si Imunochimie”-referenti stintifici : Prof. dr.TATIANA VASSU si Prof. Dr. TOMA NICOLAE, care şi-au propus ca deziderat, sa consolideze un mod de gândire si de întelegere a functiei de aparare ca o functie biologica esentiala, a carei activare are nu numai efecte benefice, dar uneori genereaza manifestari patologice, asa cum sunt reactiile de hipersensibilitate si conflictele imunitare care stau la baza progresiei maladiilor autoimune.
  Lucrarea se adreseaza tuturor studenţilor şi absolvenţilor mai noi, dar mai ales celor vechi, ai facultaţilor de Biologie, Medicina umana si Medicina veterinara, precum si specialiştilor ale caror preocupari profesionale, practice sau teoretice, interfera cu domeniul Imunologiei.
  Conţinutul acestei carţi a fost redactat pe baza consultarii unui numar mare de articole aparute în diferite periodice si a unor capitole speciale sau volume de Imunologie, publicate în tratate de Microbiologie sau de Virologie. Sintezele aparute în Annual Review of Immunology au constituit o sursa informationala de o valoare deosebita.
  Pentru mine , d-nule Dr. Santa ,BURSA LUI FABRICIUS , nu este o noutate sau o necunoscuta ,cum ar crede altii, ca s-ar referii la ” bursa de valori sau poate de cea imobiliara ”
  Bursa lui Fabricius este un organ limfoepitelial şi se dezvolta ca un diverticul dorsal al intestinului terminal, situat lânga cloaca,organ limfoid specializat în care se produce diversificarea somatica extensiva a genelor rearanjate pentru sinteza anticorpilor, cât şi expansiunea clonala a limfocitelor.
  As fi incantat d-nule Santa ,daca vi-ati expune un material ,cu un plan bine pus la punct despre tot ce considerati d-voastra ca este gresit aplicat si interpretat ,ca doar sunteti in domeniu !?
  Dr. Dinu Mihai,dr.Szabo Zoltan,dr.Oros Bogdan,dr.Bilius,dr.Tudoran Catalin , au avut bunavointa sa intervina si sa ne sprijine cu sfaturi,materiale si indicatii, carora le multumim . Ar fi o provocare si pentru d-voastra d-nule Santa si o curiozitate pentru noi!

 5. interesant subiectul atins si foarte util pentru tinerii columbofili care inca nu cunosc prea multe insa pentru dumneavoastra antevorbitorii mei vreau sa stiti ca parerile sunt impartite chiar si intre medici veterinari priceputi la porumbei,cu privire la aplicarea vaccinului bivalent sau monovalent.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.