Vaduvii si cresterea de pui

Este indicat sa permitem vaduvilor sa creasca un pui inainte de inceperea sezonului de zbor?

Cu cativa ani in urma am facut cateva investigatii in cateva crescatorii mari din Belgia. Aceste cercetari nu ne-au oferit nici dovezi pro, nici contra, referitor la influenta cresterii puilor pentru viitorii vaduvi.Am facut un sondaj printre primii douazeci de castigatori in concursurile nationale si am constatat ca in 60% din cazuri vaduvilor care obtinusera rezultate bune in anii anteriori li se permisese sa reproduca unul sau doi pui inainte de a fi trecuti la vaduvie.

Dintre porumbeii mentionati mai sus, 60% erau campioni mari din zonele Flandra si Antwerp, in timp ce restul de 40% erau porumbei campioni provenind din zona Liege, unde crescatorii nu agreeaza ideea de a-si lasa vaduvii sa reproduca inaintea inceperii concursurilor.In ceea ce priveste rezultatele obtinute la sondajul nostru de mai sus, unii dintre crescatorii carora le-am prezentat rezultatele sondajului nostru au avut rezerve legat de credibilitatea rezultatelor. Atunci i-am rugat sa accepte ca pot gresi atunci cand se gandesc ca persoanele intervievate nu au fost oneste si ar fi mintit in legatura cu metodele folosite. Dovada sta faptul ca noi am fost in crescatoriile respective la momentul gloriei lor si am vazut cu ochiii nostri ca in toate boxele porumbeilor de zbor se aflau cate unul sau doi pui. Daca unii dintre crescatori ii cred pe autorii care scriu despre acest subiect si afirma ca reproductia inainte de inceperea zborurilor diminueaza forta si rezervele interne ale porumbeilor, atunci si noi putem inclina sa dam crezare faptului ca marii campioni din Flandra care reproduc inainte de inceperea sezonului de zbor vor fi dezavantajati din start sa castige concursuri. Ceea ce in realitate chiar reusesc.

La acest punct al comentariului nostru, venim cu urmatoarea concluzie: Daca avem nevoie de pui trebuie sa reproducem din viitorii vaduvi si in anii in care inregistram un sezon prost sa fim onesti si sa ne recunoastem greselile.

Autor: Jules Gallez
Editat de: Martin Degrave

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

6 thoughts on “Vaduvii si cresterea de pui

 1. Da.interesant .Anul asta este primul an in care voi incerca si eu vaduvia.Eu voi lasa vaduvii sa creasca cate un pui,defapt deja i-am imperecheat,mai ales ca am majoritatea yarlingi , sunt foarte curios de rezultat, am avut cat de cat rezulte bune si cu naturalul , dar sunt foarte curios de vaduvie. ps. faci o treaba minunata cu site-ul asta.

  1. Mersi.
   E bine sa lasi sa cresca un pui in special yearlingii, care dupa parerile unora ar fi bine sa fei zburati la natural primul an. Dar pana la urma fiecare isi poata seama in dreptul fiecaruia care metoda este mai buna si mai mult cum sa o adapteze cel mai bine pentru el si porumbeii sai.

 2. Sunt in aceiasi situatie cu primul coment,20 de yarlingi la zbor anul acesta.In pereche nu i-am pus,la noi in zona Bucurestiului e prea frig,o sa ii mai las cateva zile,se aude ca se va incalzii un pic vremea.O sa fac aceasta experienta cu cresterea unui pui la yarlingi,am inteles ca au o mai mare atractie pentru cuib tinerii.De zburat doar la natural,nu stau permanent langa ei,si este imposibil sa joc vaduvia…

 3. pt cristian.Daca joci naturalul nu trebuie bagati la pereche inainte da 15 aprilie daca ii bagi asa o sa ii prinzi la primul fond pe toti pe pui mici de 2;3,4 zile incearca si ai sa vezi ce inseamna sa zb 20 de iarlingi la primul fond pe pui care vine ii separi si asa ii tii pana la urmatorul fond.Inainte cu 3 zile de al doilea fond ii lasi impreuna cand vor veni de la al doilea fond bine acum care vine o sa se ouo cam pe joi vineri ei fiind in pauza in saptamana aceea si asa ii prinzi pe oua pt concursul care il doresti maraton sau fond.SUCCES

  1. Mersi ptr sfat Mitros!Am o intrebare,planul de zbor nu il stiu deci cand avem fondurile{eu sunt la UCP} as fi vrut sa imi scot un pui din fiecare cuplu de Yarlingi pana la inceperea etapelor,motivul am scapat toate femelele de la matca acum 2 luni,deci nu m-ar deranja sa imi ramana pui cu ceva sange din cele pierdute.Fondurile nu stiu daca o sa le zbor,am zis ca daca cei care raman pana la primul fond nu imi claseaza deloc atunci ii trimit.Nici cotetul nu-mi permite sa ii scot mereu separat,timpul este redus deci sunt intr-o mare dilema..mai astept sfaturi,multumesc!

 4. Daca nu joci la fond este ok sa scoti cate 1 pui dar atat unul singur la fiecare pereche si asta sa scoata pui cam la a 2 etapa acum faci si tu calculul in functie de planul tau de zbor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.