Variola porumbeilor

Aceasta imbolnavire poate aparea cam din doi in doi ani. Se raspandeste rapid de la porumbar la porumbar. Agentii patogeni sunt virusii. S transmite prin contactul direct de la pasare la pasare prin hrana si apa de baut precum si prin atingerea prafului infectat. Agentii patogeni intra prin pielea din jurul ochilor si ciocului. Peioada de incubare este de 4 pana la 14 zile.

Daca infectia ataca numai pielea nederanjand pofta de mancare a pasarii, boala evolueaza bine si se incheie in dupa zece zile. Daca sunt atacate mucoasele, boala se raspandeste in faringe si laringe ducand la moartea pasarii prin asfixiere.

Porumbeii pot fi protejati impotriva unei infectii de acest gen numai prin vaccinari regulate inaite de sezonul de clocit si prin vaccinarea tuturor pasarilor la inceputul primaverii. Se indeparteaza cu o penseta 3 pana la 5 pene din partea de sus a coapsei. Dupa cinci zile de la vaccinare apare o umflatura de crusta care se vindeca dupa circa zece zile. Prin vaccinare, intrega crescatorie este protejata impotriva bolii.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.