Ventilaţia mecanică în crescătoriile de porumbei voiajori – Steven van Breemen

Cât de important este climatul crescătoriei când vine vorba de obţinerea performanţelor?

Cu ocazia unei vizite făcute în anul 1979, în oraşul Kapoşvar, oraşul în care locuia Profesorul Alfons Anker, l-am întâlnit pe binecunoscutul fotograf de porumbei, germanul Gerhard Schlepphorst. De mai multe ori a adus în discuţie la seminarii despre mai mulţi columbofili germani şi olandezi care au reuşit să obţină rezultate foarte bune. Cu ocazia acestor discuţii, numele lui Toni Ravenstein a ieşit în evidenţă. Gerhard l-a menţionat pe acest columbofil, săptămână de săptămână, acesta a reuşit să-şi surclaseze competitorii cu un avans de câteva minute cu câţiva porumbei. Apoi acesta a adăugat că adapostul în care acesti porumbei sunt tinuţi era un mediu controlat electronic, un adăpost printre cele mai bune din câte a reuşit să vadă vreodata. Era de-a dreptul imposibil pentru acesta să explice exact ceea ce însemna mediu controlat electronic, asa ca ma sfătuit să merg şi să văd cu ochii mei.

Rezultate de necrezut

Imediat am făcut o programare, era o zi frumoasă de ianuarie în anul 1980, când am avut satisfacţia de-al întâlni pe Toni Ravenstein în persoană. Acest bărbat a reuşit să realizeze o adevărată colecţie de victorii. Programul întreg pentru porumbeii voiajori maturi era compus din 13 etape. A participat în nu mai puţin de 7 etape în anul 1979, de exemplu, la fiecare etapă au participat un număr mare de porumbei, etapele au început de la 150 de mile şi au ajuns până la 400 de mile. De cinci ori a reuşit să câştige primele 6 locuri pe etapă, în timp ce în două curse a reuşit să obţină primele 10 locuri. În opinia mea acestea sunt nişte rezultate remarcabile, rezultate obţinute cu pui din super porumbei proveniţi de la campionii columbofili belgieni Jules Rijckaert şi Gust Hofkens.

Controlul ambiental

Gazda mea a fost puţin neîncrezătoare când şi-a dat seama că vizita mea se datora nu pentru ca obţinuse rezultate bune sau că vroiam să-i examinez porumbeii. I-am spus că scopul vizitei era altul şi împreună am mers sus în crescătorie, la controlul ambiental din crescătorie.

Aerul este împrospătat în mod constant

Instalaţia consta dintr-o colecţie de tuburi fixate pe tavan. Un ventilator din capătul crestoriei scoate afară în mod constant aerul. Zona din faţa scărilor este închisă complet pentru a preveni curenţii de aer nedoriţi şi de asemeni este bine izolată pentru a păstra o temperatură constantă. Aerul de afară intră în crescătorie cu ajutorul unor ţevi (conducte) localizate pe ambele părţi ale tavanului. Pentru a se asigura că acelaşi fel de aer este prezent în majoritatea zonelor din crescătorie, distanţa până la controlul climatic  să fie cât mai lung posibil. Există un sistem de încălzire în crescătorie, astfel temperatura din interior nu scade niciodată sub 18 grade celsius. Atât timp cât temperatura este aceeaşi, umiditatea relativă va scădea, dar niciodată sub 55%. Astfel în ceea ce priveşte adăposturile porumbeilor săi, Van Ravenstein alege să păstreze nişte condiţii constante, pe tot parcursul anului.

Care este definiţia umidităţii relative (RH)?

Umiditatea relativă a aerului este un număr care indică, în procente, cât de mult din cantitatea de apă este absorbită de aer, la o temperatura fixă. Deşi s-ar putea să pară complicat, este foarte usor de citit numerele higrometrului. Sunt câteva lucruri pe care fiecare columbofil ar trebui să le recunoască la factorul umidităţii relative. În primul rând, cea mai favorabilă umiditate relativă se găseşte între 60 şi 65%. Este foarte important să ai neschimbată umiditatea relativă dacă vrei să menţii porumbeii în formă deoarece când ajunge mult prea jos (sub 40%), sau prea sus (peste 90%) pentru o perioadă de timp, efectul poate fi dăunător sănătăţii porumbeilor. Este important de ştiut că umiditatea relativă este într-o strânsă legătură cu temperatura. Fluctuaţiile de temperatură modifică umiditatea relativă. Din acest motiv trebuie să încercăm să menţinem temperatura din adăposturile noastre la un nivel constant, pe cât de mult putem. Este cunoscut faptul că există o legătură între obţinrea performanţelor de top de către porumbeii noştri şi temperatura ideală. Când totul este corect realizat, porumbei vor mânca mai puţin şi vor reuşi să piardă din greutate, cu alte cuvinte, vor deveni mai supli!

În fiecare zi mediul din adăposturile de porumbei este influenţat de următorii factori:

 1. Temperatura aerului
 2. Diferitele componente gazoase ale aerului
 3. Procentajul umidităţii
 4. Luminozitatea din adăpost

În continuare vom analiza care factori ajută la stabilirea unei temperaturi constante În adăposturile noastre: 

 1. Izolaţia şi materialele de construcţie folosite la construirea adăpostului;
 2. Cantitatea de ventilaţie;
 3. Numărul porumbeilor din adăpost, cantitatea de căldură produsă de porumbei;
 4. Disponibilitatea încălzirii suplimentare a adăpostului.

Nu ne stă la îndemână fiecăruia să încălzim suplimentar adăpostul, dar putem folosi soarele în acest sens. Acest lucru va genera diferenţa benefică şi nu va afecta porumbeii. Mulţi dintre dumneavoastră nu sunteţi interesaţi de legile naturii, dar, când vei decide să aprofundezi problema, trebuie să începi cu principiile de bază. Scopul acestui articol şi a detaliilor tehnice ce vor urma mai încolo este să îţi ofere un studiu în profunzime.

Scopul ventilaţiei este să:

 1. Să ofere sistemului respirator oxigen proaspăt.
 2. Să îndepărteze gazele rezultate din respiraţie şi gazele produse de excrementele porumbeilor.
 3. Să elimine din adăpost umezeala în exces în aşa fel că umiditatea relativă să se menţină la nişte nivele permisive.
 4. Să ajute la menţinerea temperaturii la un nivel normal.

Va trebui să ventilezi tot timpul anului dacă vrei să oxigenezi şi să îndepărtezi gazele daunătoare acumulate. În special pe timpul verii, când temperaturile de afară sunt ridicate, ventilaţia este esenţiala în îndepărtarea căldurii produse de porumbei. Cu cât temperatura din interior creşte cu atât nivelul oxigenului scade. Pentru acest motiv ar trebui să ventilăm şi mai mult. În timpul iernii, ventilăm cât mai puţin posibil cu scopul de a reduce pierderea de căldură  prin ventilaţie. Acest nivel minim de ventilaţie depinde de numărul de porumbei din adăpost şi de mirosul pe care îl produc.

cartii6

Vîntul nu are nicio influenţă asupra ventilatorului.

Mecanica ventilaţiei

O cantitate de aer într-un spaţiu închis va exercita o presiune în toate părţile dacă temperatura din interior este mai ridicată decât temperatura din exterior. Căldura este produsă de porumbei, de razele soarelui care intră în adăpost, şi alte surse de căldură (dacă există). In interiorul adăpostului, aerul va coborî iar căldura se va ridica spre tavan, astfel aerul mai rece se va găsi aproape de podea. De fiecare dată când aerul cald se întâlneşte cu aerul de afară va exista un schimb. Din cauza presiunii, aerul cald va ieşi afară prin tavanul adăpostului în timp ce aerul mai rece intră pe dedesupt, astfel se înlocuieşte aerul mai cald din interior. Acesta este pe scurt principiul ventilaţiei naturale.

Ce face posibilă ventilaţia naturală?

Ventilaţia naturală este rezultatul diferenţelor de temperatură sau a diferenţei de greutate dintre aerul din interiorul adăpostului şi aerul din exteriorul adăpostului. Dacă diferenţa este mai mare, schimbul este mai rapid şi ca rezultat ai mai multă ventilaţie naturală.

Cantitatea de aer rezultată din ventilaţia naturală poate fi crescută prin aşa numit “efect de horn”. Acest efect de horn are la bază ideea că diferenţele de presiune depind şi de diferenţa de inălţime dintre evacuarea aerului şi admisia aerului. Această diferenţă poate fi crescută cu ajutorul unor conducte.

Presiunea cauzată de vânt. Presiunea este mai mare în părţile adăpostului în care vântul suflă şi o presiune mai scăzută în părţile opuse. Când gurile de aerisire nu sunt bine închise (acoperite), sau cu alte cuvinte protejate, se va realiza o ventilaţie nedorită în anumite zone, din cauza presiunii vântului. Această ventilaţie mai poate fi numită “curent de aer”. Nimeni nu doreşte să aibe parte de ea. Cel mai bine este să pozitionezi adapostul în funcţie de vânturile dominante în aşa fel încât să ţinem această problemă la minimum. Când folosim ventilaţia naturala multe depind de vreme.

cartii5

Cerintele unui sistem de ventilatie

O ventilatie corespunzatoare ar trebuie sa: 

 1. Menţină calitatea corectă a aerului.
 2. Furnizarea aerului de calitate în toate colţurile adăpostului.
 3. Să cauzeze curenţi de aer.
 4. Să fie eficientă şi uşor de reglat.

Luând în considerare punctele de mai sus, unul cate unul şi punându-le în contrast cu sistemul de ventilaţie al lui Van Ravenstein, putem observa că acesta obţine un scor mai bun la toate categoriile:

 1. Aerul introdus în crescătorie este încălzit, iar ca rezultat obţine o reducere a umidităţii, astfel obţine o umiditate relativă mult mai constantă.
 2. Distanţa dintre locul în care intra aerul şi gura de evacuare a aerului este la o lungime considerabilă. Aerul întră la punctul cel mai jos posibil, podeaua. Cantitatea de aer aspirată din adăpost este aceeaşi pe toată suprafaţa adăpostului.
 3. Nu contează şi dacă ar veni un uragan, care ar duce la o presiune puternică, acest lucru nu va influenţa ventilaţia, făcând-o să aspire cantităţi mari de aer.
 4. Cantitatea de aer care să fie înlocuită poate fi reglată exact cu ajutorul unui dispozitiv conectat la ventilator.

În timpul în care stăteam împreună cu Van Ravenstein în crescătorie am experimentat aerul de calitate din interiorul crescătoriei. Uitându-mă la porumbei, aceştia păreau că sunt foarte confortabili în adăpostul lor. Înainte de a instala acest sistem de control al climatului din crescătorie, Van Ravenstein, ca şi multi alţii, a avut probleme cu ventilaţia (aerisirea), sau să folosim un termen corect, nu aveau un climat bun în crescătorie. După instalarea sistemului de control al climatului următoarele schimbări remarcabile au avut loc:

 1. Indiferent de cât de mulţi porumbei erau în adăpost, toate semnele de probleme respiratorii au dispărut.
 2. An de an, porumbeii au avut o năpârlire perfectă, iar pierderea penelor de jos a fost super tot timpul anului.
 3. Culoarea ciocurilor era mult mai albă în comparaţie cu ceilalţi ani.
 4. Viteza de recuperare după o etapă s-a îmbunătăţit.

De ce îşi revin porumbeii atât de repede?

Un porumbel voiajor foloseşte mult mai mult oxigen în comparaţie cu  dimensiunea corpului său. Vara, când temperatura din exterior este cam aceeaşi cu cea din interior, nu prea există ventilaţie. Este binecunoscut faptul că porumbeii voiajori au nevoie de o cantitate mai mare de oxigen. Climatul crescătoriilor reglat în funcţie de preferinţele columbofilului, nu e chiar atât de ciudat din cauză că oamenii simt daca ceva este în neregulă într-un anumit mediu, acelaş lucru este valabil pentru porumbei. Acest sistem de ventilaţie trebuie setat zilnic. De fiecare dată când temperatura exterioară creşte, procentajul de oxigen din aer scade, se evapora mai multă umiditate, şi mult mai multe gaze de amoniu sunt eliberate de excrementele porumbeilor.

Conducta este conectată la ventilatorul din perete 

Mi-am instalat şi eu acelaşi sistem de ventilaţie în crescătorie. Sistemul funcţionează de mai bine de zece ani iar concluziile de sus au putut fi observate în crescătoria mea. Crescătoria mea are aproximativ 12 metri pătraţi, am reuşit să am 130 de porumbei tineri. Erau mai sănătoşi decât înainte, mult mai dornici să zboare şi nici măcar cel mai mic indiciu de nas umed sau ochi apoşi. În timpul celor zece ani, după instalarea sistemului de ventilaţie, rezultatele puilor erau de-a dreptul extraordinare. Să instalezi un astfel de sistem de ventilaţie electric şi să-l setezi corect nu este o sarcină uşoară, cel mai bine e să-i laşi pe cei cu experienţă să-l instaleze.

Autor: Steven van Breemen

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Ventilaţia mecanică în crescătoriile de porumbei voiajori – Steven van Breemen

 1. e bun articolul dar daca era si o fotogragie sau cum a procedatacel columbofil era dea dreptul fascinant poate ne ajuta si pe noi cu ceva

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.