
Cat de important este climatul crescatoriei in stransa legatura cu abilitatea de a obtine performante? Ungaria in primul rand. Cu ocazia unei vizite facute in anul 1979, in orasul Kaposvar, orasul in care locuia Profesorul Alfons Anker, l-am intalnit pe binecunoscutul fotograf de porumbei german Gerhard Schlepphorst. De mai multe ori a adus in discutie la seminarii despre mai multi columbofili germani si olandezi care au reusit sa obtina rezultate foarte bune. Cu ocazia acestor discutii, numele lui Toni Ravenstein ai iesit in evidenta. Gerhard l-a mentionat pe acest columbofil, saptamana de saptamana, acest a reusit sa-si surclaseze competitorii cu un avans de cateva minute cu cativa porumbei. Apoi acesta a adaugat ca adapostul in care acesti porumbei sunt tinuti era un mediu controlat electronic, un adapost printre cele mai bune din cate a reusit sa vada vreodata. Era de-a dreptul imposibil pentru acesta sa explice exact ceea ce insemna mediu controlat electronic, asa ca ma sfatuit sa merg si sa vad cu ochii mei.
Rezultate de necrezut
Imediat am facut o programare, era o zi frumoasa de ianuarie in anul 1980 cand am avut satisfactia de al intalni pe Toni Ravenstein in persoana. Acest barbat a reusit sa realizeze on adevarata coletie de victorii. Programul intreg pentru porumbeii voiajori maturi era compus din 13 etape. A participat in nu mai putin de 7 etape in anul 1979, de exemplu, la fiecare etapa au participat un numar mare de porumbei, etapele au inceput de la 150 de mile si au ajuns pana la 400 de mile. De cinci ori a reusit sa castige primele 6 locuri pe etapa, in timp ce in doua curse a reusit sa obtina primele 10 locuri. In opinia mea acestea sunt niste rezultate remarcabile, rezultate obtinute cu puii din super porumbei proveniti de la campionii columbofili belgieni Jules Rijckaert si Gust Hofkens.
Controlul ambiental
Gazda mea a fost putin neicrezatoare cand si-a dat seama ca vizita mea se datora nu pentru ca obtinuse rezultate bune sau ca vroiam sa-I examinez porumbeii. I-am spus scopul vizitei mele si impreuna am mers sus in crescatorie la controlul ambiental din crescatorie.
Aerul este improspatat in mod constant
Instalatia consta dintr-o colectie de tuburi fixate pe tavan. Un ventilator din capatul crestoriei scoate afara in mod contrant aerul. Zona din fata scarilor este inchisa complet pentru a preveni curenti de aer nedoriti si de asemeni este bine izolata pentru a pastra o temperatura constanta. Aerul de afara intra in crescatorie cu ajutorul unor tevi (conducte) localizate pe ambele parti ale tavanului. Pentru a se asigura ca acelas fel de aer este prezent in majoritatea zonelor din crescatorie, distanta pana la controlul climatic sa fie cat mai lung posibil. Exista un sistem de incalzire in crescatorie, astfel temperatura din interior nu scade niciodata sub 18 grade celsius. Atat timp cat temperatura este aceesi, umiditatea relativa va scadea, dar niciodata sub 55%. Astfel in ceea ce priveste adaposturile porumbeilor sai, Van Ravenstein alege sa pastreze niste conditii constante, pe tot parcusrsul anului.
Care este definitia umiditatii relative (RH)?
Umiditatea relativa a aerului este un numar care indica, in procente, cat de mult din cantitatea de apa este absorbita de aer, la o temperatura fixa. Desi s-ar putea sa para complicat, este foarte usir de citit numerele higrometrului. Sunt cateva lucruri pe care fiecare columbofil ar trebui sa le recunoasca la factorul umiditatii relative. In primul rand, cea mai favorabila umiditate relativa se gaseste intre 60 si 65%. Este foarte important sa ai neschimbata umiditatea relativa daca vrei sa mentii porumbeii in forma deoarece cand ajunge mult prea jos (sub 40%), sau prea sus (peste 90%) pentru o perioada de timp, efectul poate fi daunator sanatatii porumbeilor. Este important de stiut ca umiditatea relativa este intr-o stransa legatura cu temperatura. Fluctuatiile de temperatura modifica umiditatea relativa. Din acest motiv trebuie sa incercam sa mentinem temeperatura din adaposturile noastre la un nivel constant, pe cat de mult putem. Este cunoscut faptul ca exista o legatura intre intre obtinerea performantelor de top de catre porumbeii nostri si temperatura ideala. Cand totul este corect realizat, porumbei vor manca mai putin si vor reusi sa piarda din greutate, cu alte cuvinte, vor deveni mai supli!
In fiecare zi mediul din adaposturile de porumbei este influentat de urmatorii factori:
- Temperatura aerului
- Diferitele componente gazoase ale aerului
- Procentajul umiditatii
- Luminozitata din adapost
In continuare vom analiza care factori ajuta la stabilirea unei temeperaturi constante in adaposturile noastre:
- Izolatia si materialele de constructie folosite la construirea adapostului;
- Cantitatea de ventilatie;
- Numarul porumbeilor din adapost, cantiatea de caldura produsa de porumbei;
- Disponibilitatea incalzirii suplimentare a adapostului.
Nu ne sta la indemana fiecaruia sa incalzim suplimentar adapostul, dar putem folosi soarele in acest sens. Acest lucru va genera diferenta benefica si nu va afecta porumbeii. Multiu dintre dumneavoastra nu sunteti interesati de legile naturii, dar, oricand vei decide sa aprofundezi problema, trebuie sa incepi cu principiile debaza. Scopul acestui articol si a detaliilor tehnice ce vor urma mai incolo este sa iti ofere un studiu in profunzime.
Scopul ventilatiei este sa:
- Sa ofere sistemului respirator oxigen proaspat.
- Sa indeparteze gazele rezulatate din respiratie si gazele produse de excrementele porumbeilor.
- Sa elimine din adapost a umezelii in exces in asa fel ca umiditatea relativa sa se mentina la niste nivele permisive.
- Sa ajute la mentinerea temperaturii la un nivel normal.
Va trebuie sa ventilezi tot timpul anului daca vrei sa oxigenezi si sa indepartezi gazele daunatoare acumulate. In special pe timpul verii, cand temperaturile de afara sunt ridicate, ventilatia este esentiala in indepartarea caldurii produse de porumbei. Cu cat temperatura din interior creste cu atat nivelul oxigenului scade. Pentru acest motiv ar trebui sa ventilam si mai mult. In timpul iernii, ventilam cat mai putin posibil cu scopul de a reduce pierderea de caldura prin ventilatie. Acest nivel minim de ventilatie depinde de numarul de porumbei din adapost si de mirosul pe care il produc.
Vintul nu are nicio influenta asupra ventilatorului.
Mecanica ventilatiei
O cantitate de aer intr-un spatiu inchis va exercita o presiune in toate partile daca temeperatura din interior este mai ridicata decat temeperatura din exterior. Caldura este produsa de porumbei, de razele soarelui care intra in adapost, si alte surse de caldura (daca exista). IN interiorul adapostului aerul va cobori iar caldura se va ridica spre tavan, astfel aerul mai rece se va gasi aproape de podea. De fiecare data cand aerul cald se intalneste cu aerul de afara va exista un schimb. Din cauza presiunii, aerul cald va iesi afara prin tavanul adapostului in timp ce aerul mai rece intra pe dedesupt, astfel se inlocuieste aerul mai cald din interior. Acesta este pe scurt principiul ventilatiei naturale.
Ce face posibila ventilatia natuala?
- Ventilatia naturala este rezultatul diferentelor de temperatura sau a diferentei de greutate dintre aerul din interior adapostului si aerul din exteriorul adapostului. Daca diferenta este mai mare, schimbul este mai rapid si ca rezultat ai mai multa ventilatie naturala.
- Cantitatea de aer rezultata din ventilatia naturala poate fi crescuta prin asa numit “efect de horn”. Acest efect de horn are la baza ideea ca diferentele de presiune depind si de diferenta de inaltime dintre evacuarea aerului si admisia aerului. Aceasta diferenta poate fi crescuta cu ajutorul unor conducte.
- Presiunea cauzata de vant. Presiunea este mai mare in partile adapostului in care vintul sufla si o presiune mai scazuta in partile opuse. Cand gurile de aerisire nu sunt bine inchise (acoperite), sau cu alte cuvinte protejate, se va realiza o ventilatie nedorita in znumite zone, din cauza presiunii vantului. Aceasta ventilatie mai poate fi numita “curent de aer”. Nimeni nu doreste sa aibe parte de ea. Cel mai bine este sa pozitionezi adapostul in functie de vanturile dominante in asa fel incat sa tinem aceasta problema la minimum. Cand folosim ventilatia naturala multe depind de vreme.
Un desen al unuei crescatorii cu ventilatie mecanica. Aerul prin partea inferioara si este scos afara prin partea superioara de catre acest sistem.
Cerintele unui sistem de ventilatie
O ventilatie corespunzatoare ar trebuie sa:
- Mentina calitatea corecta a aerului.
- Furnizarea aerului de calitate in toate colturile dapostului.
- Sa cauzeze curenti de aer.
- Sa fie eficienta si usor de reglat.
Luand in considerare punctele de mai sus, unul cate unul si punandu-le in contrast cu sistemul de ventilatie al lui Van Ravenstein, putem observa ca acesta obtine un scor mai bun la toate categoriile:
- Aerul introdus in crescatorie este incalzit, iar ca rezultat obtine o reducere a umiditatii, astfel obtine o umiditate relativa mult mai constanta.
- Distanta dintre locul in care intra aerul si gura de evacuare a aerului este la o lungime considerabila. Aerul intra la punctul cel mai jos posibil, podeaua. Cantitatea de aer aspirata din adapost este aceeasi pe toata suprafata adapostului.
- Nu conteaza si daca ar veni un uragan, care ar duce la o presiune puternica, acest lucru nu va influenta ventilatia, facand-o sa aspire cantitati mari de aer.
- Cantitatea de aer care sa fie inlocuita poate fi reglata exact cu ajutorul unui dispozitiv conectat la ventilator.
In timpul in care stateam impreuna cu Van Ravenstein in crescatorie am experimentat aerul de calitate din interiorul crescatorie. Uitandu-ma la porumbei, acestia pareau ca sunt foarte confortabili in adapostul lor. Inainte de a instala acest sistem de control al climatului din crescatorie, Van Ravenstein, ca si multi altii, a avut probleme cu ventilatia (aerisirea), sau sa folosim un termen corect, nu aveau un climat bun in crescatorie. Dupa instalarea sistemului de control al climatului urmatoarele schimbari remarcabile au avut loc:
- Indiferent de cat de multi porumbei erau in adapost, taote semnele de probleme respiratorii au disparut.
- An de an, porumbeii au avut o naparlire perfecta, iar pierderea penelor de jos a fost super tot timpul anului.
- Culoarea ciocurilor era mult mia alba in comparatie cu ceilalti ani.
- Viteza de recuperare dupa o etapa s-a imbunatatit.
De ce isi revin porumbeii atat de repede?
Un porumbel voiajor foloseste mult mai mult oxigen in comparatie cu dimensiunea corpului sau. Vara, cand temperatura din exterior este cam aceeasi cu cea din interior, nu prea exista ventilatie. Este binecunoscut faptul ca porumbeii voiajori ai nevoie de o cantitate mai mare de oxigen. Climatul crescatoriilor reglat in functie de preferintele columbofilului. Nu chiar atat de ciudat din cauza ca oamenii simt daca ceva este in neregula intr-un anumit mediu, acelas lucru este valabil pentru porumbei. Acest sistem de ventilatie trebuie setat zilnic. De fiecare data cand temperatura exterioara creste, procentajul de oxigen din aer scade, se evapora mai multa umiditate, si mult mai multe gaze de amoniu sunt eliberate de excrementele porumbeilor.
Teava este conectata la ventilator din perete.
Eu am instalat in adaposturile mele acelas sistem de ventilatie. Timp de ani de zile am tot lucrat la el iar concluziile de mai sus au fost observate in crescatoriile mele. Intr-o crescatorie cu mai putin e 11 metri patrati am tinut 130 de pui. Au fost sanatosi, mai sanatosi decat au putut fi vreodata, nerabdatori sa zboare si nici macar un indiciu de nas umed sau ochi umezi. Timp de 10 ani de zile de la instalarea sistemului de control al climatului, rezultatele in cadrul concursurilor au fost extraordinare. Sa instalezi un astfel de sistem electric si sa ajungi s ail setezi correct nu este asa de simplu, este mai bine sa-I lasi pe cei cu experienta sa o faca. Eu ii descurajez pe cei prea dornici sa o faca de capul lor.
Ghidul constructiei sistemului de ventilatie
- Cantitatea totala de aer din crescatorie ar trebui sa fie inlocuita de 25-30 de ori pe ora. Aceasta setare este cea mai inalta, pe timpul verii, cand este foarte cald afara sic and ai numarul maxim de porumbei in crescatorie.
- Ventilatorul ar trebui sa aibe capacitatea maxima de 25 pana la 30 de ori continutul total de aer din crescatorie.
- Regulatorul ar trebui sa fie fara limita, uneori denumita ca si variabila infinita.
- Crescatoria trebuie sa fie complet izolata (sa nu intre niciu gram de aer), expetie cateva guri de aerisire prin care sa mai intre aer proaspat, aceste guri de aerisire trebuie pozitioante cat mai jos cu putinta, si cat mai departe posibil de porumbei.
- Gura de evacuare (aerisire) a ventilatorului ar trebui sa aibe un diametru de cel putin 30 de cm. UN diametru mai micar crea prea multa rezistenta si ar aveaun efect negative asupra capacitatii ventilatorului.
- Zona secțiunii transversale a conductei de evacuare trebuie să fie egală cu suma ariilor tuturor conductelor care evacuează aerul prin intermediul ventilatorului.
- Prima deschizatura (deschizatura cea mai departata de ventilator) ar trebui sa fie de de aproximativ 77 de centimetrii patrati. O deschizatura mai mica de cat aceasta ar fi inficienta. Deschizaturile mai mari cresc in marime cu ajutorul unei caracteristici constant.
- Considerand ca zona sectiunii transversal a conductei de evacuare masoara 2580 de cm patrati (0,25 metri patrati). Suma ariilor tuturor deschizaturilor nu ar trebui sa depaseasca acest numar (2580 cm petrati, sa faci mai multe iesiri – deschizaturi nu ar mai avea niciun efect. Cunoastem marimea primei deschizaturi (iesiri), care ar trebui sa fie in jur de 77 de cm patrati, aproximativ 7,5 cm ori 10 cm. Iar urmatoarele deschizaturi ar trebui sa fie de 10×10, 10×12,5; 10×15, 10×17,7 etc… pan ace ajungi la suma de 2580 de cm patrati. Prin utilizarea acestui principiu vă puteți da seama cât de multe deschideri care aveți nevoie în conductă și apoi împărțiți-le uniform de-a lungul conductei. Atâta timp cât raportul este corect sistemul va funcționa.
Autor: Steven van Breemen
Traducere si adaptare: Andrei Bondar