Columbofil

Cum putem grabi aruncarea pufului de iarna la porumbeii voiajori

Se stie ca mancarea distribuita porumbeilor, are doua fatete, una care ajuta la dezvoltarea, hranirea si recuperarea porumbelului iar in timpul marii naparliri, de a reface penele. In aceasta perioada de mare naparlire, majoritatea crescatorilor de porumbei voiajori, despart perechile, separandu-i ,tinandu-i inchisi pana primavara .Naparlirea corecta se va termina in jumatatea lunii decembrie ,cu cresterea penelor din lateralul cozii . In toata aceasta perioada din octombrie pana in decembrie ,porumbeii primesc mancare diversificata.

In toata aceasta perioada, porumbeii care stau inchisi permanent, incep sa ia in greutate, asta insemnand ca se ingrasa, grasime care se depune in muschi, pe ficat pe inima, pe artere. Se constata ca porumbeii sunt mai grei ca de obicei, masa musculara este marita iar muschii sunt tari . E aici este marea problema pe care trebuie fiecare sa o inteleaga !

– Concluzia –  daca mancarea pana acum a fost benefica porumbeilor ,acum putem spune ca mancarea in aceasta perioada ne da bataie de cap ,( asa cum am enuntat mai sus ) .

O data cu ingrasarea porumbeilor, ficatul fiind incarcat cu grasimi, nu mai proceseaza si organismul acumuleaza si multe toxine.

Ce este de facut ?

– Se stie ca ultima forma de naparlire, este aruncarea pufului . Pentru a grabi aruncarea pufului in timpul iernii ,in asa fel ca porumbeii sa fie pregatiti pentru primavara ,se recurge la post negru .

Concomitent cu aruncarea pufului ,scopul nostru este si de a forta dizolvarea grasimilor din muschi ,ficat ,de pe artere ,inima .Vom constata ca dupa acest post porumbeii devin mai usori ,muschii pectorali devin moi si elastici . Am citit multe comentarii ,ca aceasta metoda trebuie facuta o zi ,sau cel mult doua zile . Gresit ! Un post riguros se face trei zile ,deorece in prima zi ,in organismul porumbelului inca mai are mancare ,excrementele sunt la fel ca in ziua cand le-am administrat mancare normal ,a doua zi ,excrementele sunt intr-o cantitate mult mai mica ,dar cu adaus de toxine ,iar a treia zi ,excrementele sunt numai toxine rezultate din consumul de grasime din organism . In aceasta a treia zi porumbelul devine mai usor ,muschii devin moi si elastici iar de acum incep sa arunce in mare o cantitate de puf .In ziua a patra si a cincea ca hrana se da mancare depurativa ,constand din orz ,orzoaica si orez ,iar in loc de apa ,se va da ceai hepatic, cu adaus de urzica doua …patru zile .

In prima zi nu se da mancare pe saturate ,ci jumatate din tainul lor ,a doua zi se poate da ratie normana . Aceste trei seminte nu contin grasimi ,ci multe minerale care ajuta digestia ,iar ceaiul hepatic cu adaus de urzica ,restabileste functiile ficatului .In continuare ,se va da ca hrana mancare depurativa cu adaus de porumb si sorg ,in functie de temperatura de afara .

EU asa procedez :In data de 30 decembrie ,este ultima hrana distribuita porumbeilor .31 dec. 1 si 2 ianuarie , post negru ( spun negru deoarece porumbeii nu mai consuma apa ) in data 4 ian. administrez jumatate din tainul lor zilnic pentru a nu le incarca gusa care poate duce la o digestie proasta . In data de 5 ian. hrana este data la cantitate normala . In aceste zile in loc de apa se foloseste ceaiul hepatic cu adaus de urzica . Nu trebuie folosit probiotice ,intrucat flora intestinala nu avea nici un motiv sa fie distrusa .Pentru celelalte zile se poate introduce treptat porumb si sorg ,dar in cantitati mai mici ,in asa fel sa contribuim la restabilirea digestie . In cealalta saptamana adausul de porumb si sorg poate sa creasca in functie de frigul de afara .

In a doua saptamana de la post cand ne asiguram ca digestia este buna si excrementele sunt din nou solide in doua culori ,se poate incepe protocolul dinaintea vaccinarii pentru paramixoviroza . Se va face tratament pentru viermi ,apoi pentru. tricomonade ,coccidii ,salmonela ,E-coli ,respiratie ,apoi vaccinul ,iar dupa trei saptamani de la vaccin ,se vor pune la pereche . In toata aceasta perioada ,hrama va fi fara grasimi si proteine sa preantampinam ingrasatul ,iar dupa vaccin ,se va incepe treptat cu o hrana mai bogata in grasimi si proteina ,in vederea imperechierilor .Cu o hrama mai buna si cu un supliment de vitamine ( ADE3) ne asiguram ca fecundarea este reusita 100 % . Cand femela a depus si al doilea ou ,si perechea a facut schimbul clocind ,este vremea ca porumbeii sa fie eliberati afara , in vederea initierii si antrenamentelor dinaintea inceputului de sezon sportiv.Vom constata ca porumbeii sunt usori ,se adapteaza foarte repede la prima iesire afara ,zboara usor ,fara a avea surpriza febrei muschulare ..Gruparea in stol se face repede ca numar de zile ,ajutandu-ne sa incepem si programul de antrenament zilnic deasupra crescatoriei .

Este util de reamintit ca in natura multe animale fac foamea cu zilele, lucru cu care organismele s-au obisnuit si deja le e in codul genetic. Sunt multe cazuri de animale care isi scurteaza viata datorita mancarii date la discretie, lipsei de miscare si alte cocoloseli facute de om (vezi cainii si pisicile obeze, porumbeii de matca ce-si pierd luciul si vitalitatea, zboara greoi prin cusca, etc).In toata activitatea mea am cunoscut mari crescatori cu renume European ,dar si national , cu care discutam numai programe” inteligente ”. In 2007 in Belgia , Gabi Vandenabeele ,mi-a spus – afiseaza pe fata toate metodele care le folosesti fara frica ,ca de aplicat nu aplica decat 1% ,din cei carora le impartasesti .Si a avut mare dreptate !? ( Asta este si explicatia ca multi crescatori cu rezultate marete din tara nu au chef sa intre pe anumite site-uri sa faca comentarii in topicuri ,ca nu sunt luati in seama !?- sunt asa de multi columbofili si putini crescatori .)

Daca nu am fost inteles si de d-voastra ( intrucat am auzit si citit ,multe pareri contra despre aceasta metoda , de la crescatori care nu au avut niciodata bucuria de a se afla printre cei buni ,pe podiumul National sau mai sus ) ,incerc sa explic in alt mod :

-Organismul este un sistem complex constituit din trei elemente majore: materie fizica, energie si inteligenta. Conservarea energiei si materiei urmareste mentinerea organismului in perfecta stare de sanatate si vitalitate.Un porumbel cu o vitalitate mică ( scazuta ) , se îngraşă uşor, sau slabeste foarte repede , deoarece organismul dispune de o rezistenţă naturală mică. Acesti porumbei nu o sa fie performanti niciodata ,deoarece ori sunt prea grei ( grasi ) ,ori sunt epuizati ( slabi ) Un porumbel cu o vitalitate crescuta ,nu se ingrasa niciodata ,el se mulţumeşte cu hrană puţină, de aceea este uşor ca o pană, dar totuşi pare umflat ca un balon.Acesti porumbelul nu se îngraşă, dar nici nu slăbeşte cand creşte doi pui, ci îşi păstrează greutatea normală.Pe acesti porumbei trebuie sa ne axam !

După concursuri dure porumbelul cu vitalitate, recuperează rapid forţele pierdute. Vitalitatea este principala calitate a porumbelului voiajor, fara de care nu se poate realiza nici o performanta.Partea proasta a problemei este ca aceasta nu poate fi vazuta, palpata, masurata sau cuantificata in vreun fel.

Totusi exista unele indicii, care ne pot atrage atentia asupra ei. Dintre acestea as aminti:

Un porumbel sanatos, nu este acela, la care nu este prezenta nici o boala, ci acela, care indeplineste conditia de absenta a bolii, dar are un organism care functioneaza impecabil.

Prin aceasta se intelege ca organismul sau sa genereze in mod natural, anticorpi la agentii patogeni la care este expus, dar are si o functionare impecabila a tuturor mecanismelor de sinteza a vitaminelor si a altor nutrienti vitali,care nu se gasesc ca atare in hrana si trebuie “preparati” de propriul organism.

Postul este cea mai eficienta metoda de purificare a sangelui, a organelor si a tuturor tesuturilor din organism .Alimentatia reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de care depinde obtinerea sanatatii. Supraalimentatia genereaza o digestie incompleta care are ca rezultat aparitia unor subprodusi toxici, daunatori organismului,acumulandu-se in organism.Organismul sufera, energia se consuma si materia imbatraneste.

Autor: Sava Gruescu

 

Exit mobile version