Cum putem grabi aruncarea pufului de iarna la porumbeii voiajori

Se stie ca mancarea distribuita porumbeilor, are doua fatete, una care ajuta la dezvoltarea, hranirea si recuperarea porumbelului iar in timpul marii naparliri, de a reface penele. In aceasta perioada de mare naparlire, majoritatea crescatorilor de porumbei voiajori, despart perechile, separandu-i ,tinandu-i inchisi pana primavara .Naparlirea corecta se va termina in jumatatea lunii decembrie ,cu cresterea penelor din lateralul cozii . In toata aceasta perioada din octombrie pana in decembrie ,porumbeii primesc mancare diversificata.

In toata aceasta perioada, porumbeii care stau inchisi permanent, incep sa ia in greutate, asta insemnand ca se ingrasa, grasime care se depune in muschi, pe ficat pe inima, pe artere. Se constata ca porumbeii sunt mai grei ca de obicei, masa musculara este marita iar muschii sunt tari . E aici este marea problema pe care trebuie fiecare sa o inteleaga !

– Concluzia –  daca mancarea pana acum a fost benefica porumbeilor ,acum putem spune ca mancarea in aceasta perioada ne da bataie de cap ,( asa cum am enuntat mai sus ) .

O data cu ingrasarea porumbeilor, ficatul fiind incarcat cu grasimi, nu mai proceseaza si organismul acumuleaza si multe toxine.

Ce este de facut ?

– Se stie ca ultima forma de naparlire, este aruncarea pufului . Pentru a grabi aruncarea pufului in timpul iernii ,in asa fel ca porumbeii sa fie pregatiti pentru primavara ,se recurge la post negru .

Concomitent cu aruncarea pufului ,scopul nostru este si de a forta dizolvarea grasimilor din muschi ,ficat ,de pe artere ,inima .Vom constata ca dupa acest post porumbeii devin mai usori ,muschii pectorali devin moi si elastici . Am citit multe comentarii ,ca aceasta metoda trebuie facuta o zi ,sau cel mult doua zile . Gresit ! Un post riguros se face trei zile ,deorece in prima zi ,in organismul porumbelului inca mai are mancare ,excrementele sunt la fel ca in ziua cand le-am administrat mancare normal ,a doua zi ,excrementele sunt intr-o cantitate mult mai mica ,dar cu adaus de toxine ,iar a treia zi ,excrementele sunt numai toxine rezultate din consumul de grasime din organism . In aceasta a treia zi porumbelul devine mai usor ,muschii devin moi si elastici iar de acum incep sa arunce in mare o cantitate de puf .In ziua a patra si a cincea ca hrana se da mancare depurativa ,constand din orz ,orzoaica si orez ,iar in loc de apa ,se va da ceai hepatic, cu adaus de urzica doua …patru zile .

In prima zi nu se da mancare pe saturate ,ci jumatate din tainul lor ,a doua zi se poate da ratie normana . Aceste trei seminte nu contin grasimi ,ci multe minerale care ajuta digestia ,iar ceaiul hepatic cu adaus de urzica ,restabileste functiile ficatului .In continuare ,se va da ca hrana mancare depurativa cu adaus de porumb si sorg ,in functie de temperatura de afara .

EU asa procedez :In data de 30 decembrie ,este ultima hrana distribuita porumbeilor .31 dec. 1 si 2 ianuarie , post negru ( spun negru deoarece porumbeii nu mai consuma apa ) in data 4 ian. administrez jumatate din tainul lor zilnic pentru a nu le incarca gusa care poate duce la o digestie proasta . In data de 5 ian. hrana este data la cantitate normala . In aceste zile in loc de apa se foloseste ceaiul hepatic cu adaus de urzica . Nu trebuie folosit probiotice ,intrucat flora intestinala nu avea nici un motiv sa fie distrusa .Pentru celelalte zile se poate introduce treptat porumb si sorg ,dar in cantitati mai mici ,in asa fel sa contribuim la restabilirea digestie . In cealalta saptamana adausul de porumb si sorg poate sa creasca in functie de frigul de afara .

In a doua saptamana de la post cand ne asiguram ca digestia este buna si excrementele sunt din nou solide in doua culori ,se poate incepe protocolul dinaintea vaccinarii pentru paramixoviroza . Se va face tratament pentru viermi ,apoi pentru. tricomonade ,coccidii ,salmonela ,E-coli ,respiratie ,apoi vaccinul ,iar dupa trei saptamani de la vaccin ,se vor pune la pereche . In toata aceasta perioada ,hrama va fi fara grasimi si proteine sa preantampinam ingrasatul ,iar dupa vaccin ,se va incepe treptat cu o hrana mai bogata in grasimi si proteina ,in vederea imperechierilor .Cu o hrama mai buna si cu un supliment de vitamine ( ADE3) ne asiguram ca fecundarea este reusita 100 % . Cand femela a depus si al doilea ou ,si perechea a facut schimbul clocind ,este vremea ca porumbeii sa fie eliberati afara , in vederea initierii si antrenamentelor dinaintea inceputului de sezon sportiv.Vom constata ca porumbeii sunt usori ,se adapteaza foarte repede la prima iesire afara ,zboara usor ,fara a avea surpriza febrei muschulare ..Gruparea in stol se face repede ca numar de zile ,ajutandu-ne sa incepem si programul de antrenament zilnic deasupra crescatoriei .

Este util de reamintit ca in natura multe animale fac foamea cu zilele, lucru cu care organismele s-au obisnuit si deja le e in codul genetic. Sunt multe cazuri de animale care isi scurteaza viata datorita mancarii date la discretie, lipsei de miscare si alte cocoloseli facute de om (vezi cainii si pisicile obeze, porumbeii de matca ce-si pierd luciul si vitalitatea, zboara greoi prin cusca, etc).In toata activitatea mea am cunoscut mari crescatori cu renume European ,dar si national , cu care discutam numai programe” inteligente ”. In 2007 in Belgia , Gabi Vandenabeele ,mi-a spus – afiseaza pe fata toate metodele care le folosesti fara frica ,ca de aplicat nu aplica decat 1% ,din cei carora le impartasesti .Si a avut mare dreptate !? ( Asta este si explicatia ca multi crescatori cu rezultate marete din tara nu au chef sa intre pe anumite site-uri sa faca comentarii in topicuri ,ca nu sunt luati in seama !?- sunt asa de multi columbofili si putini crescatori .)

Daca nu am fost inteles si de d-voastra ( intrucat am auzit si citit ,multe pareri contra despre aceasta metoda , de la crescatori care nu au avut niciodata bucuria de a se afla printre cei buni ,pe podiumul National sau mai sus ) ,incerc sa explic in alt mod :

-Organismul este un sistem complex constituit din trei elemente majore: materie fizica, energie si inteligenta. Conservarea energiei si materiei urmareste mentinerea organismului in perfecta stare de sanatate si vitalitate.Un porumbel cu o vitalitate mică ( scazuta ) , se îngraşă uşor, sau slabeste foarte repede , deoarece organismul dispune de o rezistenţă naturală mică. Acesti porumbei nu o sa fie performanti niciodata ,deoarece ori sunt prea grei ( grasi ) ,ori sunt epuizati ( slabi ) Un porumbel cu o vitalitate crescuta ,nu se ingrasa niciodata ,el se mulţumeşte cu hrană puţină, de aceea este uşor ca o pană, dar totuşi pare umflat ca un balon.Acesti porumbelul nu se îngraşă, dar nici nu slăbeşte cand creşte doi pui, ci îşi păstrează greutatea normală.Pe acesti porumbei trebuie sa ne axam !

După concursuri dure porumbelul cu vitalitate, recuperează rapid forţele pierdute. Vitalitatea este principala calitate a porumbelului voiajor, fara de care nu se poate realiza nici o performanta.Partea proasta a problemei este ca aceasta nu poate fi vazuta, palpata, masurata sau cuantificata in vreun fel.

Totusi exista unele indicii, care ne pot atrage atentia asupra ei. Dintre acestea as aminti:

  • Rezistenta ridicata a individului si a familiei la actiunea germenilor patogeni.Aceasta este un semn de vitalitate si de obicei si un semn de calitate a rasei.
  • Un alt aspect foarte important este capacitatea de a fecunda pina la varsta foarte inaintata.Astfel nu sant rare cazurile, cand masculii fecundeaza pana la airsta de 18 – 20 ani si femelele pana la 13 – 16 ani.
  • Capacitate ridicata de valorificare a hranei.Aceasta atesta un metabolism perfect, capabil sa valorifice toate componentele care se gasesc in hrana. Aici mai intervine un aspect important, si anume ca hranirea sa fie facuta cu produse naturale, anume: cereale cit mai diversificate, seminte oleaginoase si proteine ,hrana minerala, hrana verde (salata, sfecla, sfecla rosie, morcovi, patrunjel, telina, ridichi negre, ceapa, usturoi, hrean, mere, varza, chel, etc).

Un porumbel sanatos, nu este acela, la care nu este prezenta nici o boala, ci acela, care indeplineste conditia de absenta a bolii, dar are un organism care functioneaza impecabil.

Prin aceasta se intelege ca organismul sau sa genereze in mod natural, anticorpi la agentii patogeni la care este expus, dar are si o functionare impecabila a tuturor mecanismelor de sinteza a vitaminelor si a altor nutrienti vitali,care nu se gasesc ca atare in hrana si trebuie “preparati” de propriul organism.

  • Rezistenta la zbor .
  • Puterea de refacere in timpul cel mai scurt ,dupa un zbor greu .

Postul este cea mai eficienta metoda de purificare a sangelui, a organelor si a tuturor tesuturilor din organism .Alimentatia reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de care depinde obtinerea sanatatii. Supraalimentatia genereaza o digestie incompleta care are ca rezultat aparitia unor subprodusi toxici, daunatori organismului,acumulandu-se in organism.Organismul sufera, energia se consuma si materia imbatraneste.

Autor: Sava Gruescu

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

25 thoughts on “Cum putem grabi aruncarea pufului de iarna la porumbeii voiajori

  1. Felicitari pentru initiativa.Cine are urechi sa auda si ochi sa vada, cine refuza sa fie sanatos.

  2. La -20 grade 3 zile nemâncați? ? ? Daca dețineți porumbei vin șsi stau 3 zile șsi 3 nopți sa vad daca le faceți asemenea program de supraviețuire..

    1. Corect, acest plan se face de regula cand nu avem temperaturi extreme, eu de regula il aplic in luna martie, 3 zile fara mancare, doar cu apa, dar nu prea mai beau apa daca nu au si mancare.

  3. E foarte bun programul. L-am făcut și eu.dar fara ceai hepatic.doar 3 zile nemancati.am făcut asta timp de 3 săptămâni la mijlocul lui februarie anul trecut am inceput.cu o lună înainte am dat numai orz.si așa am tinut până pe la 1 martie.deci decembrie până la 10 martie numai orz iar în acest timp am făcut și detoxifierea.vaccinul după detoxifiere când se mai încălzește iar după 3 sapt bag la pereche.

  4. Trei zile e cam mult!Daca mai ai si o ceata de tardivi,negrul batran si albastra consangvina….sunt caz de targa!Salut initiativa autorului!Fiecare isi ia ce crede de cuvinta de acolo!

    1. Sall 3 zile sunt ok la inceput am crezut si eu ca tine ca e mult dar dupa ce am facut programul am realizat ca acest program este facut de un om inteligent si nu este nimic gresit in asta . La multi ani!!!

  5. Pai zilele trecute a fost vantul ala nebun si frig si ma uitam la gugustiucii din pomi, nici n.au mancat ,nici n.au baut si nici nu s.au miscat din pomi si sunt sanatosi tun

    1. Poate daca le-ai fi dat ceva de mâncare nu s-ar fi supărat. Ei postesc cu săptămânile iarna. Sau e bine sa postească toata iarna că sa fie tun de tun de sănătoși.

  6. Am si eu o intrebare dar sa raspunda cei in masura care stiu ce zic,de exemplu cum ar fi domnul care a scris aceste randuri …de preferat.Daca dupa acest post negru ,clacheaza vreun porumbel sa zicem,ca slabeste dintr.o data si se observa ca are probleme starea lui nu este buna ,acesta este eliminat ?multumesc mult

    1. Daca ai citit atent materialul ,vei intelege ca acei porumbei care slabesc mai mult in aceste 3 zile ,sunt porumbeii care aparent arata sanatosi ,dar ei au probleme interne pe care nu le vezi si nu le sti. Acesti porumbei sunt porumbeii care nu sunt instare sa duca 2 pui in cuib ,uniform si sanatosi . Acestia sunt porumbeii care in timpul sezonului competitional ,nu tin pasul cu ceilati, intarzie mereu cand dau de un efort mai mare cedeaza definitiv .De eliminat in final ,se elimina singuri ,dar ocupa spatiu de pomana . Si un alt impediment pentru multi ,este faptul ca se opresc pui din acesti porumbei ,pe considerentul ca este din cutare sau de la cutare …si cercul vicios continua .Scopul nostru este de a avea pasari sanatoase din toate punctele de vedere , daca tot vorbim de sanatate si vitalitate ! Un porumbel sanatos de mic ,are sansa sa devina un viitor campion maine ! In secolul XXI cand performantele sportive si cerintele au crescut ,la rezistenta si viteza ,trebuie indeplinite toate criteriile : hrana adecvata in functie de situatie ,recuperare adecvata si cat mai rapida ,odihna cuvenita ,reintrarea i forma maxina ( normala a organismului) ,antrenamentele corecte ,angajari reale in functie de potentialul porumbelului ,la cat. in care face fata ! Intr-un cuvant ,sa-ti cunosti porumbeii si atributiile tale ca meneger!

      1. Și la cei care nu sunt in stare nu se acorda nici o șansă? Dacă răspunsul dvd este “da”, chiar îmi doresc că acest sistem să fie aplicat și oamenilor.

  7. Andrei ai dreptate. Nu vad sensul, a nu da apa in post,nu incurca cu nimic, ba din contra ar ajuta la eliminarea toxinelor, doar ca nu prea o beau, ca nu au dupa ce?
    De metoda infometarii am auzit cu multi ani in urma de la un batran tiplerist si zicea ca cei care sunt fara vitalitate si bolnavi ,vor claca primii si trebuiesc eliminati

  8. Sa incep cu raspunsul d-nului Anton.- este bine sa fiti sceptic si suspicios, in anumite probleme pe care nu le stiti , dar va pot ajuta ,sugerandu-va sa cititi cateva carti cu caracter stintific : 1)” Biochimie generală”, Editura Tehnică, 1981, scrisa de Dr A. Lehninger, in care trateaza ( descrie) procesele chimice de biosinteză a substanțelor ce intră în alcătuirea materiei vii, facand referire la transformărilor biochimice și energetice care au loc în țesuturile organismului viu.Se stie ca metabolismul este un proces complex, ce implică schimburi de materii și energii, și care include două procese (simultane).
    Si 2) o alta carte cate te-ar putea indruma si te-ar face sa intelegi mai bine ,ar fi cartea :„Fiziopatologie generală” ,scrisa de Veronica Colev Luca, 2000, in care trateaza subiecte ca :Termoreglarea,Termogeneza,Termoliza…
    Poate ca d-nul FISHER , stie ce stie de ce a dat ex. cu :” gugustiucii “.
    Daca citesti inca o data ,d-nule badanosul imblanit, vei intelege ca mai putin de 3 zile ,este “apa de ploaie”, intrucat, citez ” in prima zi ,in organismul porumbelului inca mai are mancare ,excrementele sunt la fel ca in ziua cand le-am administrat mancare normal ,a doua zi ,excrementele sunt intr-o cantitate mult mai mica ,dar cu adaus de toxine ,iar a treia zi ,excrementele sunt numai toxine rezultate din consumul de grasime din organism ” .Scopul nostru este de a scapa de acele grasimi si toxine ,care nu face altceva decat sa ingreuneze functiile ficatului si a sistemului sanguin.Ficatul este implicat in metabolismul tuturor alimentelor (din acest proces rezultand energia necesara indeplinirii diverselor functii).Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile ficatului ,pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care astfel ajunge sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali). Ficatul primeste o mare parte din nutrientii absorbiti si vehiculati in sistemul circulator. Acestia sunt depozitati sau sunt transformati astfel incat sa poata fi utilizati imediat de organism (in functie de nevoi). In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului.Din pacate, supraponderabilitatea este rezultatul consumarii unei cantitati mai mari de calorii decat cea arsa. Pentru scaderea poderala, este necesara crearea unui deficit energetic prin ingerarea unei cantitati mai mici de calorii, cresterea numarului de calorii arse prin activitate fizica sau o combinatie a acestor doua.
    O greutatea mai mare implica un aport energetic mai mare pentru a sustine nevoile organismului.Organele interne si muschii au nevoie de mai multa energie pentru a functiona, spre deosebire de tesutul adipos.Metabolismul este procesul prin care organismul transforma alimentele si lichidele ingerate in energie. In timpul acestui proces biochimic complex, caloriile din hrana data porumbeilor, sunt combinate cu oxigen pentru a elibera energia de care organismul are nevoie pentru a functiona. Chiar si in timpul repaosului, organismul are nevoie de energie pentru functiile sale „ascunse”, cum ar fi respiratia, circulatia sangelui, mentinerea nivelelor hormonale si cresterea si repararea celulelor. Numarul de calorii pe care organismul le foloseste pentru a realiza aceste functii de baza poarta numele de metabolism bazal.
    Este usor sa fie blamat metabolismul pentru supraponderabilitate. Dar deoarece metabolismul este un proces natural, in general organismul il echilibreaza pentru a implini nevoile individuale. Acesta este motivul pentru care in cazul dietei prin infometare, organismul compenseaza prin incetinirea proceselor corpului si conservarea caloriilor pentru supravietuire. O greutatea mai mare implica un aport energetic mai mare pentru a sustine nevoile organismului.Organele interne si muschii au nevoie de mai multa energie pentru a functiona si ele .
    Daca in prima faza am urmarit eliminarea grasimii din organism , in cea de-a doua faza ne intereseaza ,aruncarea pufului ( fulgilor) . Fulgii naparlesc, ca si penele propriu-zise, in fiecare an. Deosebirea este ca inlocuirea lor se face lent, incepand din toamna si pana in primavara viitoare.
    Depunerea oualor opreste naparlirea fulgilor. Acest fapt trebuie avut in vedere si deci sa nu se inceapa imperecherile prea devreme primavara, inainte de incheierea naparlirii fulgilor.Fiind intarziat procesul de aruncare a fulgilor ,constatam ca porumbeii nu intra in forma la inceputul sezonului competitional ,fiind un balast. Despre naparlirea completa si sanatoasa ,s-au scris multe materiale .Am gasit pe situl de la :PIPA , un material ,care urmeaza sa-l traduc si apoi sa-l expun , dar asta mai tarziu . Aici aveti linkul ,pentru cei care doriti sa va informati mai repede :http://www.pipa.be/en/newsandarticles/reports/so-much-depends-successful-moult – So much depends on a successful moult-
    Author:
    21/10/2009 – PIPA
    Acum sa incerc sa-i raspund si d-nului FIRESCU MARIUS, dar intr-un mod mult mai amplu si mai detaliat ,intorcandu-ma la materialui prezentat mai sus : – Daca fac selectia corespunzator ,incepand cu eliminarea puilor slab dezoltati ,inca din cuib si apoi eliminarea in toamna ,imediat dupa terminarea sezonului competitional, a pasarilor care au participat la concurs si prezentau mereu intarzieri ,manifestand in continu diverse boli ,pasari care nu au reusit sa se recupereze repede, lipsindule masa musculara , fiind mereu slabi ,pasari care intr-un sezon ,nu au reusit sa claseze , in comparatie cu fratii lor ,surori ,sau alte grade de rudenie a lor ,inseamna ca aceste pasari au diverse probleme de sanatate ,cu un sistem imunitar scazut si o vitalitate scazuta . Astfel de porumbei ,tinuti mai departe ,in speranta ca anul viitor vor face fata ,eu zic ca va inselati . Daca urmariti cu atentie ,acesti porumbei intrati in marea naparlire ,ei sunt aceia care prezinta deficit la naparlire ,sunt acele pasari care in timpul iernii sunt slabe ,iar primavara cand sunt puse la pereche ,puii lor prezinta aceleasi slabiciuni, iar mai apoi ,inclusi in lista de start a noului an conetitional ,in scurt timp acesti porumbei se vor pierde .Se stie ca dint-o pasare bolnava ,sau cu imunitate scazuta ,fara vitalitate ,puii lor vor fi la fel ,iar greselile se vor tine in lant. Porumbeii cu lipsuri vor avea numai urmasi cu lipsuri. Sunt incompetenti imunologic. Urmasii lor vor fi la fel.
    Avem nevoie de o noua strategie de a aborda aceste boli. Medicamentele nu sunt raspunsul. Atat timp cat nu incepem sa creem porumbei cu sisteme imunitare mai bune, vor fi si mai multe epidemii in viitor, in crescatoria voastra !.
    Trebuie sa incepeti sa selectati porumbeii cu cele mai bune sisteme imunitare. Dealtfel, o facem deja dar pentru alte lucruri. Sa luam cursele, daca un porumbel are rezultate proaste in mod constant, ajunge mereu acasa fara a clasa, nu il bagam la matca, nu construim o familie pe baza lui, ci scapam de el.Dar daca zicem : ooo, este frate cu campionul National ,sau ca este pui din ala si din celalalt ,sau ca este de la mai stiu eu cine …. va inselati amarnic !
    Daca avem un porumbel ce se imbolnaveste, unul cu un sistem imunitar slab, il indopam cu medicamente si scoatem pui din el. Este o nebunie!!! Cei mai puternici porumbei nu au nevoie de medicamente, au un sistem imunitar ce ii protejeaza perfect.
    Sunt destule exemple ce arata de ce e in stare sistemul imunitar. De ce unele crescatorii au sindromul puilor (adenovirus) iar altele nu? Poti amesteca porumbeii saptamanal in masina de concurs, unii raman perfect sanatosi pe cand altii culeg toate bolile posibile.
    Tineti-i pe cei puternici. Foarte curand, crescatoria Dvs. va fi plina de putere si vigoare, cu porumbei imuni la toate bolile ce incearca sa-i inconjoare. Pierderile de tineret vor fi probleme date uitarii. Cursele de porumbei pot fi o placere, nu ingrijorare.
    Un porumbel îţi poate spune ce îi trebuie, ce nu îi trebuie, dacă se simte bine sau nu … Urmăreşte porumbeii tăi, analizează-i şi trage concluzii, urmăreşte porumbeii altora, urmăreşte comportamentul porumbeilor unui campion înainte de ziua îmbarcării, iarna, toamna, ori de câte ori ai ocazia …Nici un cuplu de porumbei nu reproduce doar porumbei buni ,oricat de buni reproducatori ar fi ,majoritatea puilor sunt slabi zburatori sau mediocrii,rar se intampla ca doi frati sa fie campioni.
    Selectia continua din pasari cu valoare genetica buna si cu sanatate deplina fara de care nu poti ajunge sus.
    Sa nu uitam mancarea administrata porumbeior care are un factor determinant in acest sport trebuie sa fie de calitate superioar ,curata fara praf sau mucegai, din cel putin 7-8 feluri de seminte in timpul concursurilor .
    Iarna amestecul sa contina mai mult porumbe care are o putere calorica mare si orz sau orzoaica ca sa nu se ingrase si sa dezvolte un penaj frumos,folosit mult orz iarna si ve- ti avea niste porumbei cu un penaj de calitate si usori ca un baloan.
    Umezeala este inamicul succesului columbofil ea aduce numeroase boli care scad performantele sportive de aceea marii campioni dau o mare importanta umezelii in crescatorie si construiesc sisteme de ventilatie ca crescatoria sa fie uscata pe tot parcursul anului.nici curentii de aer nu sunt benefici porumbeilor ei aduc boli respiratori si performante reduse in concursuri.
    Lumina solara este de asemene un factor determinant in obtinerea succesului ea ajuta la dezvoltarea puilor si la formarea vitaminei d care ajuta la crestere si dezvoltare, de aceea crescatoria trebuie sa fie luminoasa dar sa nu patrunda lumina prea puternic adica sa bata direct pe boxe pe tot parcursul zilei.
    Observarea antrenamentului in jurul crescatoriei ,intervalul de zbor si depistarea porumbeilor care nu se antreneaza corespunzator si a porumbeilor care au intrat deja in forma,nu toti porumbeii intra in forma in acelasi timp si de aceea unii vor zbura mai mult timp decat altii,acei porumbei care nu se antreneaza cu stolul corespunzator trebuie inspectati la mana si vazut cauza care este de vina ea poate fi forma intarziata adica porumbeii respectivi nu au intrat in forma fie au suferit lovituri din diferite cauze si obosesc sau au o naparlire necorespunzatoare cu restul lotului sau pot suferii de unele infectii,aceasta cauza trebuie stabilita exact pentru a sti cum ve – ti pregatii respectivii porumbei .
    Cei mai multi porumbei se nasc doar pentru a fi porumbei putini sunt cei care confirma,dar si putini oameni care recunosc acest lucru.Avem nevoie de porumbei ce trebuie sa vina pe orice ruta si pe orice vreme, acestia sunt porumbeii de care avem nevoie pentru a ajunge sus in clasamente. Porumbeii cu caractere slabe care sunt sortiti sa se piarda ,acest lucru este ceva normal si raman doar aceia care pot sa invinga si care merita sa ramana in crescatorie.
    Angajati la concursuri ,porumbei naparliti corespunzator adica doar porumbeii suta la suta sanatosi si antrenati cum se cuvine.
    Daca observati zilnic stolul cand zboara si durata zborului ,veti identific porumbeii care nu se antreneaza suficient,care zboara fortat si coboara primii pe crescatoria pe cand restul zboara mai departe mult timp,acei porumbei au ceva ,poate nu sunt refacuti dupa concursul trecut ,poate sufera de vreo boala sau au febra musculara ,sau sunt raniti …
    Daca nu a-ti rezolvat problema si nu a-ti gasit cauza si a-ti remediat-o,acei porumbei se pot pierde si este doar vina voastra,puteti sa pierdeti porumbei buni din greseala voastra ca i-ati angajat la un concurs atunci cand nu trebuia.Sunt cateva semne la care trebuie sa ne uitam inainte de a angaja la concurs un porumbel sunt:Sa aibe greutatea obisnuita a lui adica sa fie refacut cum a fost prima data,sa aibe ambele aripi complecte ,sa nu lipseasca pene care nu trebuie sa lipseasca,coada de asemenea sa fie la locul ei sa nu fie partial jumulita,sa nu aibe urme de lovituri sau rani,ochii sa fie stralucitori si in jurul lor geana sa fie uscata,sa nu fie scurgeri din ochi,gatul sa fie curat fara semne de vreo boala,penele sa fie pudrate,acest lucru se vede pe haine cand tinem porumbelul in mana,porumbelul sa fie vioi si plin de energie,daca sta abatut si trist sa nu il angajati la etapa respectiva,nu are nimic daca creste distanta dupa aceea,picioarele sa fie calde si curate si inelul de asemenea sa fie curat.
    Si sa ma intorc la program ,innainte cu o zi de a face postul ,luati toti porumbeii in mana si cantaritii la mana .Cei care sunt slabi ,se vor trece in caiet ca slabi ,cei grasi si grei deasemenea ,,dupa cele trei zile de post se vor lua la mana din nou si canstatam ca cei slabi ,vor slabi si mai mult ,iar daca cei grasi si grei nu vor reveni la forma celor care erau corespunzatori ,acestia sunt pasarile cu probleme ,asa cum am scris mai sus .Un alt aspect : – daca se opresc aceste pasari cu probleme in continuare si ii punem si la pereche ,constatam ca nu sunt in stare sa creasca 2 pui ,iar puii lor ,mai devreme sau mai tarziu ,vor manifesta aceleasi deficiente . Daca sunt angajate in concurs aceste pasari ,cand dau de greu ,ori vin intarziate ,ori se vor pierde in final.Daca ati facut selectia din toamna asa cum am mai precizat , cu siguranta in perioada postului ,aceste pasari cu deficienta ,nu vor exista ,sau cu mici exceptii ,1 sau maxim 2 exemplare. Niciodata nu am fost deacord cu inlaturarea acestor pasari acum ,intrucat stic echilibrul rivalitatii din compartiment ,diminuand si numarul lotului de antrenament din jurul crescatoriei . Din aceste pasari nu oprim puii ,chiar daca intr-un fel ,aparent arata bine ,caci ei mostenesc genetic aceleasi trasaturi , dar nici nu angajez la concurs aceste pasari ,ca asa cum am mai spus ,in final se vor pierde . In toamna cand se va termina concursurile ,vor fi “eliminati ” prin sacrificare ,nu vanduti . ! Cand faceti achizitii noi ,nu va amagiti ca acel porumbel este fiu ,frate ,verisor cu campionul National ,atata timp cat el prezinta deficiente ,refuzati-l ,chiar daca vi se face cadou. !
    Aceasta practica am facut-o in 3 crescatorii ,la mine ,la Iordache si la Pasla ,cu rezultate remarcabile , iar cine avea urechi sa auda si ochi sa vada, mi-a multumit cine refuza sa fie sanatos, asa cum zice si Vancea Iuliu Marcel.

    1. Va mulțumesc pt articolele publicate domnule Sava,va doresc multă sănătate și la ma multe. La fel și la domnul Andre, pt începătorii ca mine sunt indispensabile . PS “provocați-l” P domnul “RP” in cât mai multe comentarii ca sunt primite

    2. Cat faceti dvs. postul? In mijlocul ierni 1 Ianuarie sau in 1 Martie.
      Faceti si cu lotul de zbor si cu matca? Sau doar cu lotul de zbor?
      Multumesc

  9. Multumim pentru munca depusa si indrumari.
    Referitor la postul porumbeilor, am vazut la tv o emisiune in care un ins ,a tinut post negru,doar apa consuma, timp de 3 zile. Inainte de post i s.au facut analize si avea risc crescut de diabet, cancer ,daca.mi amintesc bine. In fine era oarecum spre rau iar dupa 3-4 zile de post negru, i s.au facut din nou analizele si surpriza au aparut in organism schimbari pozitive ,i.au scazut sansele de imbolnavire si i s.a prelungit viata prin trezirea sistemului imun. Asta din ce mai i.mi amintesc. Oricum ideea de baza era ca postul si cumpatarea scad riscul bolilor si totodata lungesc viata. Dupa parerea mea organismele sunt facute in mare dupa acelasi sablon iar porumbeii in particular nu sunt o exceptie. De aceea am avut mascul care la 17 ani era fecund dar era liber non.stop si am vazut masculi sedentari care la 8-9 ani dadeau rateuri din cauza ca erau indopati cu hrana buna si pe saturatelea non stop . Porumbite dereglate hormonal care numai ouau din cauza obezitatii

  10. Raspuns numai pentru d-nul FISHER.!
    Cu toate ca nu este momentul si locul unde doresc sa-ti raspund ,apreciez remarca ta , din mai multe puncte de vedere ,referitor la benificiile postului pentru noi ,oamenii !- Eu sunt Ortodox si cam asa vad lucrurile !
    Din punct de vedere Crestin,prin cuvantul “post” noi intelegem o infranare de la mancaruri, dar si de la toate dorintele rele, pentru ca crestinul sa-si poata face rugaciunea cu usurinta si sa impace pe Dumnezeu, sa-si omoare poftele si sa castige harul lui Dumnezeu .Postul, este cea mai veche porunca data omului de Dumnezeu.Rostul postului este folosul trupului de a inlatura toxinele acumulate si al sufletului, pentru ca intareste trupul si curateste sufletul, pastreaza sanatatea trupului si da aripi sufletului. De aceea si Legea Veche il recomanda si il impune de atatea ori (Ies., 34, 28; Deut. 9, 18; Jud., 20, 26; I Regi, 7, 6; Isaia, 58; Ioel, 2, 15). Si Iisus, fiul lui Sirah, zice: “Nu fi nesatios intru toata desertaciunea si nu te apleca la mancari multe. Ca in mancarile cele multe va fi durere, iar nesatiul va veni pana la ingretosare. Pentru nesat, multi au pierit; iar cel infranat isi va spori viata” (37, 32-34).Mantuitorul insusi a postit patruzeci de zile si patruzeci de nopti in pustie, inainte de a incepe propovaduirea Evangheliei (Matei, 4, 2 , Luca, 4, 2); si tot Mantuitorul ne invata cum sa postim (Matei, 6, 16-18). El ne spune ca diavolul nu poate fi izgonit decat cu post si rugaciune (Matei, 17, 21; Marcu, 9, 29). Posteau, de asemenea, sfintii apostoli si ucenicii lor (Fapte, 12, 2-3; II Cor., 6, 5); ei au randuit postul pentru crestini . Iata cateva situatii in care Sfanta Scriptura pomeneste despre post; Moise a postit patruzeci de zile si patruzeci de nopti (Ies., 34, 28; Deut., 9, 9-18); Daniel, de asemenea, a postit (9, 3; 10, 3). Postul este de folos in vremea judecatilor lui Dumnezeu (Ioel, l, 14; 2, 11-12; Iona, 3, 4-7), in vreme de nenorociri si primejdii (II Regi, 1, 12 ; Matei, 4, 3) si este bun in vederea izbavirii de primejdii viitoare (Ioel, 2, 12; Iona, 3, 4-5). Postul este bun in vremea suferintelor Bisericii (Matei, 9, 15; Luca, 5, 33-35) ; in vremea suferintelor altora (Ps. 13, 3 ; 14, 23). Postul trebuie insotit de rugaciune (II Regi, 12, 16; Ioel, 2, 15-17; Dan., 9, 3; Luca, 2, 37; I Cor., 5, 7), de marturisirea pacatelor (I Regi, 7, 6; Dan., 9, 3-6) si de smerenie (Deut., 9, 18). Postul este bun pentru intoarcerea la Dumnezeu (II Par., 20, 3; Isaia, 58, 6; Ioel, 2, 12), ca si in vremea de intristare (Jud., 20, 26; II Regi, 1, 12; Ps. 34, 12-13; 68, 12; Dan., 10, 2-3). Asadar, postul si pocainta au facut pe Dumnezeu sa Se milostiveasca si sa nu piarda pe cei peste 120.000 de oameni care au postit impreuna cu imparatul lor si cu vitele lor (Iona, 3, 4; 4, 12). Au nu cu postul si cu rugaciunea a bineplacut David, imparatul si proorocul, lui Dumnezeu, dupa caderea in desfranare si ucidere ? Auzi ce zice : “Cenusa cu paine am mancat” (Ps. 101, 10). Si in alt loc: “Iar eu, cand ma suparau aceia, m-am imbracat in sac si mi-am smerit cu post sufletul meu” (Ps. 34, 12-13). Au nu cu postul au placut cei trei tineri lui Dumnezeu si nu i-a ars cuptorul Babilonului ? (Dan., 1, 8 ; 3, 25, 30). Au nu cu postul a inchis Daniel gurile leilor in groapa? (Dan., 6, 23-24).Postul intreg, adevarat si desavarsit, este asadar nu numai trupesc, ci si sufletesc. Postul adevarat este postul de bucate, impreuna cu celelalte fapte bune. Asa ne invata Biserica Ortodoxa: “Sa postim post bineplacut Domnului”. Postul cel adevarat este instrainarea de rautati, infranarea limbii, lepadarea maniei, departarea de pofte, de clevetire, de minciuna si de juramant mincinos (vezi Triod, ea. 1946, p. 39-140). Iar sfantul Ioan Gura de Aur zice: “Postiti ? Aratati-mi prin fapte, cum. De vedeti pe sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie, frumoasa, intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul sa posteasca, ci si ochiul si urechile si picioarele si mainile si toate madularele trupului vostru. Mainile voastre sa posteasca ramanand curate de hranire si de lacomie, picioarele nealergand la privelisti urate si in calea pacatosilor, ochiul neprivind frumusetile straine, gura trebuie sa posteasca de sudalme si alte vorbiri rusinoase” (Catre poporul antiohian, Cuv. 3)

    1. Medicina naturista recomanda postul negru îndelungat pentru însănătoșire chiar de varii boli foarte grave.
      Nu credeți că poate fi aplicată metoda aceasta și porumbeilor, pentru însănătoșire de
      paramixoviroza, de exemplu?

  11. Ave.ti dreptate d.le Gruescu si sunt placut surprins sa aflu ca sunteti ortodox (nu vreau sa intru in conflict cu nimeni)
    Off topic : postul la oameni nu este un scop in sine, ci este o cale prin care ne detasam de animalul din noi prin ratiune ,ratiune care ne aminteste incontinuu sa ne infranam in prima faza de la mancare iar ulterior prin antrenament de la toate gandurile rele si treptat ne asemanam cu Dumnezeu, caci suntem facuti dupa asemanarea Lui. Nu.i nevoie sa mentionez ca Dumnezeu este facut din ratiune,sentiment si vointa iar noi prin post, intr.unim acestea doar sa vrem
    Inca o data multumesc pentru postari!

    1. Multumesc mult pentru raspuns dat la intrebarea mea !foarte detaliat si la subiect tot ce a.ti spus,treaba asta deja am facut.o dupa acel post,am eliminat fara sa tin cont din ce este desi poate a fost singurul pui din acel cuplu intors de la etapa respectiva.Am intrebat pur si simplu sa vad daca am gresit ce am facut acum am confirmarea dumneavoastra,Mentionez ca acel pui a fost in perfecta forma inainte de angajare la ultima etapa,dar acesta din pacate a dat semne de slabiciune primul dupa acel acel post cand toti erau ok si l.am eliminat !sanatate multa si vant in pene tuturor

      1. Acestia se numesc ‘pui arsi’ sau ‘organisme uzate’. Si eu eliminam acel pui :))
        Scuze ca ma bag in seama!
        Odata am luat lotu de zbor a unui columbofil din strainatate, erau 36 de porumbei toti zburati….in doi ani am sacricat 32…. iar din acei 4 porumbei ramasi am dat cadou pui din ei, din fiecare au fost FII si Nepoti in Expozitii atat in FNCPR cat si in UCP.
        Trebuie sa stii ce vreisa uiti de aspect, pedigreu, performanta, etc.. totusi se fac exceptii la exemplarele consagvine.

  12. Bine punctat prin comentarii dle Sava Gruescu!
    __________________________________________
    Diverse…
    Odata aveam peste 50 de porumbei cumparati la compartimentul de reproducere, TOTI ERAU ZBURATI SI AVEAU REZULTATE FOARTE BUNE… erau luati din afara cat si din tara.
    Stiu ca era primavara, ma framanta gandul ca sunt prea multi… la scurt timp am pus in aplicare un program spartan… am inceput sa le scad usor din ratia de mancare si anume:
    – prima saptamana 25% din ratie
    – a doua saptamana 50% din ratie
    – a treia saptamana 75% din ratie
    In saptamana a treia am eliminat 17 porumbei , au ramas cei mai rezisteti, acesta a fost scopul meu, nu am regretat niciodata.
    Pe parcurs (in 2-3 ani) au urmat sa fie eliminati si o parte din ceilalti care au trecut testul de mai sus : campioni nationali, vice campioni, porumbel cu 16x loc 1 de la 100-800 km, etc… au fost pur si simplu sacrificati.
    Nu sfatuiesc pe nimeni sa procedeze intocmai, depinde mult fiecare ce doreste ….sa joace de față sau de pluton (?).
    Cand intarcam puii… dadeam maxim 10 gr de porumbel in primele 2 zile si acea era hrana depurativa…a treia zi care avea muschii tarisori si se inchideau cat de putin la culoare….sfarseau sacrificati. Pui primeau dupa varsta de 8 luni antibiotic sau medicament….care se inbolnavea era sacrificat. Eu nu vindeam porumbei, dar totusi trebuie sa ai porumbei valorosi, curaj, sa stii exact ce vrei.
    Wegen. … iarna nu dadea 7 zile de mancare la porumbei iar dupa urma selectia.
    Sunt destui de multi columbofili la noi in tara care joacă categorii viteza-demifond si chiar fond… acestia incepand cu luna Noiembrie timp de 1 zi pe saptamana fac post negru la porumbeii din lotu de zbor si continua pina la final de sezon. Acestia daca au concursul sambata…postul negru incepe cu luna Noiembrie in fiecare zi de sambata…. se creaza un asa numit ‘ceas biologic al organismului’ … scopul: porumbeii sa traga in concurs si organismul sa nu ceara mancare.
    Postu negru….curatare, detoxifiere, repaus la ficat,etc…..
    Foarte multi fac detoxifierea organismului la porumbei chiar daca aplica si post negru 1 zi pe saptamana …..dupa sezon 14 sau 20 de zile, fiecare cat si cum crede, sau cum stie, cu ce stie…stop:))) …in luna ianuarie sau februarie repeta detoxifierea timp de 10 sau 14 zile….iar in sezon : viteza 1 zi detoxifiere, demifond 1 zi, fond 2 zile, maraton 3 zile.

    Momentan nu am porumbei…. multi aveti porumbei si …..
    Daca tot va plac porumbeii si doriti rezultate, studiati, cautati, verificati, calatoriti, cheltuiti, etc…egal ce se scrie nu se da crezare, consider ca cel mai bine este sa va implicati fiecare mai profund.
    Profesionalism = multa munca !

  13. Daca din 36….au scapat 4.
    Daca din peste 50…in 3 ani erau 18 .
    Aveam cumparati…. 7 campioni Nationali, 5 Vice campioni, 2 Campioni Balcanici (5 tari), 1 porumbel Olimpic, peste 20 de porumbei in primii 15 pe tara, plus alti porumbei de afara zburati….
    Odata mama mea m-a intrebat : ” Daca tot iti plac atat de mult porumbeii de ce ii omori ?”
    Am raspuns : ” Ma intereseaza cei mai buni !”
    _______________________________________________
    Nimeni nu poate granta ca ai cumparat de la el iar cu porumbelu respectiv “te faci boier”… in reproductie intra multi porumbei, dar sunt atat de putini care reproduc pui buni…intra multi – elimi multi. Introduceam porumbei buni, zburati, familii bune… in reproducere lasau de dorit. Conteaza ce ti-ai propus.
    Ceva din experienta proprie: consider ca unul dintre primii 2 cei buni in reproducere din tot ce am avut… nu a fost porumbelu cel mai scump, POATE CEL MAI IEFTIN.
    Deci un porumbel scump… nu garanteaza neaparat valoare in reproducere.
    Nr 1 ca si reproducere, a fost un porumbel scump… a dat 5 nepoti de loc 1 si 2 la fond si maraton in diferite zone a tari la crescatorii diferiti.
    Deci… si cu bani putini dar si cu bani multi poti achizitiona porumbei buni care sa iti dea satisfactii.
    Se poate si fara bani…dar atunci trebuie sa ai prieteni adevarati, corecti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.