Columbofil

Gresit – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Nu citesc ei oare reviste columbofile?

Nu asculta?

Sau pur si simplu nu gandesc?

Aceste intrebari mi le pun uneori despre columbofilii care inca nu STIU ca este gresit sa tratezi porumbei in apa pe vreme rece. Si torusi este atat de simplu.

SIMPLU

In cazul fiecarui medicament exista un dozaj recomandat. Producatorul cunoaste cat de mult, acesta prescrie o anumita doza, bazandu-se pe un comportamentul normal al porumbelului.

Dar “consumul normal de apa” nu poate fi luat in considerare cand este foarte cald sau cand este foarte rece.

Cand este cald, porumbei consuma mai multa apa decat este normal, astfel vor consuma mai mult medicament.

Pe-o vreme rece, deabia consuma apa si astfel nu vor primi destul medicament.

Nu stiu ce este mai nasol, dezastros: poate prea putin medicament?

Apoi mai sunt unii care nu se intreaba pe ei insisi sau pe medicul veterinar daca medicamentul se dizolva corect. De exemplu Flagyl, de dragul argumentatiei. Acest medicament nu se dizolva defel. Unii cred ca au gasit solutia. Pun medicamentul in apa calduta sau pun adapatorul cu medicamentul la soare. Din nou, gresit.

SIGUR

Medicamentele, de asemenea, sunt depozitate deseori incorect. Intr-un dulap, intr-o zona mai umeda din crescatorie. Gresit!!! Medicamentele sub forma de pudra trebuie pastrate in locuri uscate si intunecoase.

Luati ca exemplu binecunoscuta pudra vitamineral. Cand pui aceasta pudra in crescatorie, o poti arunca dupa cateva zile daca afara este umed. Atunci cand nu este uscata porumbei nu o mai consuma. Mai bine sa pui pudra pe un incalzitor daca ai unul.

Eu pastrez astfel de medicamente si produse in interiorul casei si nu in crescatorie.

Dar despre medicamentele sub forma de lichid? Daca se vad asa numiti nori in ele, au devenit neconsumabile. Mai mult este nevoie sa se scuture bine flaconul, acest aspect este foarte important. Oricum, fiecare lichid trebuie scuturat bine inainte de a fi folosit, mai ales sticluta de vaccin pentru paramixoviroza, inainte de a o folosi.

COLEGII COLUMBOFILI

Columbofilul pe care l-am vizitat isi trata porumbeii de tricomonoza. E era asa de rece, “atat” de rece incat administra tratamentul pe mancare. Mi-am ridicat sprancenele, aveam motivele mele.

De ce sa tratezi orbeste pentru tricomonoza in timpul iernii?

In vremuri de demult, tratam si eu, din cauza ca asa ni s-a spus.

Astazi, eu nu mai tratez doar pentru ca asa o spune calendarul, este “vremea tratamentelor”.

Eu, totusi, am medicamentele la indemana in asa fel, ca sa pot interveni imediat cand aud sunte ciudate la pui, sau daca gainatul miroase, sau daca porumbeii sunt putin “ascutiti”, sau cand gasesti acele mici puncte in gatul porumbelului.

“Administrand un tratament, nu ai nimic de pierdut” o spun unii.

GRESIT. Ai mult de pierdut. Rezistenta naturala, de exemplu. Mai mult, cu cat tratezi mai rar si putin, cu atat vei avea parte de efecte mai bune ale medicamentului atunci cand vei fi nevoit sa o faci.

DIN NOU GRESIT

Respectivul avea o galeata plina pe jumatate cu mancare, punea un fel de ulei pentru porumbei pe mancare si incepea sa scutire(agite) galeata. Si apoi adauga medicamentul si incepea sa amestece (agite).

Bietul barbat, el vroia sa faca bine, dar facea o gramada de greseli.

Atunci cand amesteci mancarea cu medicamentul nu are sens sa pui mai mult de un kilogram de mancare. Daca pui mai mult risti sa nu imprastii medicamentul in toata mancarea.

Galeata nu este recomandata, este mai bine sa folosesti ceva mai plat, un castron sau ceva de genu, pentru a putea imprastia mai bine medicamentul.

Uleiul nu este prea lipicios. Faptul ca veterinarul i-a recomandat sa foloseasca ulei, spune ceva despre inabilitatea sau mai degraba ignoranta acelui barbat. De vreme ce uleiul nu este lipicios, rezultatul va fi ca medicamentul va ramane in partile interioare ale galetii sau borcanului.

Ca si rezultat, dupa administrarea tratamentului , cantitati mici de medicament vor cadea pe mancare astfel vei trata pentru o perioada de timp mai lunga porumbeii cu cantitai mici din medicament. O metoda buna de a induce o rezistenta  la tratament este foarte probabila.

Credeti-ma, multi nu vor avea porumbei sanatosi pentru ca nu administreaza corect medicamentele. Sau as mai putea spune ca supradozeaza.

Odata cand tineam o prelegere despre porumbei, un crescator m-a intrebat ce parere am despre ceaiuri. Mi-as dori ca crescatorii sa administreze zilnic ceai porumbeilor. Atat timp cat vor pune ceaiul singur, fara ca sa mai administreze si medicamente in ceai.

PLANGERI

Apoi mai sunt acei crescatori care se plang mereu ca au parte de atat ghinion cand reproduc porumbei. Se intreaba mereu de ce doar lor li se poate intampla.

Raspunsul este simplu. Continua sa faca aceleasi greseli.

O greseala ar fi sa puna o doua perechi in tr-un compartiment. Facand acest lucru cauti probleme.

Masculii adevarati nu ii vor lasa pe ceilalti in pace, in mod cert atunci cand se vor imperechea. Dintr-un motiv anume nu pot sa stea sa priveasca in timp ce colegii lor “se iubesc”. Un cuplu intr-un compartiment este ok. Trei sau mai mult este ok, dar doua cupluri este gresit.

OUA SPARTE     

Mai exista o nemultumire care se gaseste vesnic pe buzele columbofililor, ouala sparte.

Unii crescatori se inseala pe ei insisi si se intreaba  dece li se intampla doar lor sa aiba ghinion.

Ghinion? Poate sa fie.

Dar probabil ca este vina lor. Ce fac eu cand imperechez porumbeii este sa scot afara toate odihnitorile din crescatorie.

In asa fel ca locul porubeilor sa fie pe podea sau in boxa.

Dar odata ce ouale sunt depuse pun din nou odihnitorile in compartiment.

Va voi explica de ce:

Este in natura animalelor sa nu deranjeze cuibul iar porumbeii nu sunt diferiti. Uneori se intampla ca porumbei sa defecheze pe oua in cuibar, dar totusi destul de rar. POrumbeii in general vor sa isi pastreze cuibarul cat mai curat.Ceea ce fac este sa se duca in alta parte unde sa faca gainatul, acel loc este podeaua. Apoi se vor intoarce la locul lor, iar daca nu sunt odihnitori se vor duce la cuibarullor.

Eu vreau ca ei sa se odihneaca pe odihnitori Atat timp cat ei se odihnesc nu vor zbura la cuibar (boxa) iar daca nu vor zbura spre cuibar acestia nu vor sparge ouale care se gasesc in boxa cu cuibarul. Este atat de simplu.

LUMINA SI INTUNERICUL

In final, multe greseli sunt facute prin luminarea sau intunecarea, aceste doua pit pune capat unui sezon intreg. Voi reveni asupra acestui aspect.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Sursa foto si text: www.schaerlaeckens.com

Exit mobile version