Columbofil

Porumbei voiajori – Practicarea intunericului in cazul puilor – R.P.

Acest articol apare in urma unor comentarii la articolul Bine de stiu de Ad Schaerlaeckens, Astfel RP ii raspunde D-lui Tatar pe problema aplicarii sistemului de intunecare a puilor.

Am promis ca raspund, incerc sa fiu cat mai pe scurt si la obiect fara sa apara polemica.

Copiat : ,,Practic intunericul la pui din primul an de cand am inceput ( 2011) si unii și-au terminat cariera de zburatori dupa sezonul 2014 cu rezultate , zic eu, bune si foarte bune.”

2014 – 2011 = 3 ani, exact ce scriam eu mai sus.
De ce doar 3 ani ?… raspunsul se gaseste mai sus. Durata prielnica pentru organismul porumbeilor jucati in acest sistem de pui si apoi la maturitate a fost studiat si fixat de catre columbofilii din afara tarii noastre. A se vedea cazul G&S Verkerk, zboara porumbeii pina la varstra de 3 ani, daca cautati exista si un video facut de catre un conational.

Sunt care ar putea zbura cu performanta de varf si dupa varstra de 3 ani ? Eu zic ca da, dar sunt foarte putini si acestia sunt exceptii !

Si acum sa va contrazic TOTAL!!!

Doua prescurtari ale unor orase – IS si BN – asa ajungem sa facem legatura cu o persoana… aceasta persoana este prieten foarte bun prieten cu tandemul dumneavoastra si tot de la aceasta persoana pleaca sistemul de intunecare pe care il practicati, banuesc ca deja stiti despre cine este vorba. Acesta acum 2 ani de zile a afirmat asa:
,,Cat timp am practicat sistemul de intunecare IN FIECARE AN am avut E-coli la pui!!!”

Copiat din raspunsul meu de mai sus:

,, Aceasta problema grava E coli, dupa cunostintele mele progreseaza ceva in ordinea; cocci, adeno, candida, E coli… si urmeaza niste procese interioare in timpul acestor ‘trepte’, lucruri pe care ar fi bine sa le cunoasca fiecare columbofil.

Lumina, razele solare, creaza armonie intre celule, corpul devine instinctiv mai activ, mai energic (un proces natural), iar razele solare au rol important sa fixeze vit. D, E, urmate de Calciu, Mg, etc.in organism. Altceva,… la baza cozii (pe spate), mai exact la ‘tartita’ au acea iesitura inafara (imi scapa cum ii spune)… ei umbla acolo cu ciocul pentru ca iau de acolo o grasime (puternica in vit. D) si o intind pe pene in rol precis sa fiexeze calciu in penaj , tije, chiar si piele si inclusiv sa nu fie udati pe timp de ploaie,…

Acest sistem de intunecare maturizeaza mult mai repede organele puilor (si intreg organismul), acesti au viata competitiva mai scurta si multi stiu acest amanunt din acest motiv prefera sa fie retrasi din joc la varsta 3 ani (maxim), deja la aceasta varsta organismul lor este ‘ars’.

Intocmai DIN ACEST MOTIV crescatoriile care practica acest sistem, acestea AN DE AN au probleme cu E coli.
Cand un organism (in special tanar) este tinut mai mult in intuneric prin metoda ‘sistemul de intunecare cu puii’ mai mult decat in lumina si raze solare si aici vorbim de aproximativ 15-16 ore/zi (de intuneric)… iar cand repeti si tot repeti zi de zi, stintific la intuneric indelungat imunitatea organismului scade, organismul este deschis- aproape cu garda jos…”

In acest sistem se creeaza in voliera puilor EFECTUL DE SERA (pt cine nu stia acest amanunt) un sistem creat intentionat de catre columbofilii care practica sistemul de intunecare cu puii. Dar mai putem noi oare vorbii despre un proces natural in ce priveste naparlirea ?… cand in acest sistem puii naparlesc doar pe corp si pastreaza penele de pui (in aripa) pentru toamna la zboruri,… o fi oare acesta acel proces natural cand puii stau 15/16 ore / ZI la intuneric intro voliera cu efect de sera? In acest caz sa apara un echilibru intre sistemul aplicat si problemele care apar de digestie, intestinale, respiratorii, etc…. se apeleaza la bidoane si bidonase 100% (pentru ca am habar de acest sitem) iar la maturitate este inevitabil si se continua. Intradevar toti care practica acest sistem la pui, acestia elimina toti puii care cad (boala) pe parcurs iar restul primesc frecvent mediu acid in apa, tratamente, etc… bidoane si bidonase.

Nu sunt o persoana incapatanata, sau care sa considere ca nu poate invata oricand, oricand sunt deschis sa invat lucruri legate direct de porumbei,… dar este greu sa ma lamureasca cineva in ceva (in care am habar) si sa consider ca nu afecteaza acest sistem sau nu are urmari. Va doresc o zi buna si cat mai multe rezultate si in viitor!

Exit mobile version