Columbofil

Si despre lucruri serioase… Cu Marius Tunduc

Lansarile porumbeilor constiuie o problema in tara noastra si nu numai, si tot mereu am incercat sa-i analizez pe cei care reusesc concursuri reusite. Nu sunt de acord ca in Belgia si Olanda curge doar lapte si miere  in aceasta problema. Din contra au si ei ,,catastrofele,, lor, insa sunt baieti destepti si trec peste ele mult mai usor si probabil le analizeaza obiectiv in asociatii nu doar subiectiv cu nik-nameuri pe anumite site-uri. Nu incercati sa ma contraziceti pentru ca am dreptate – NIMENI in Romania nu a incercat sa colecteze datele meteo in cazul concursurilor catastrofale si datele de lansare pentru a putea avea in 5 – 10 ani o imagine a cauzelor care duc la astfel de concursuri.

Este mult mai usor sa aruncam vina pe anumite persoane (de multe ori chiar sunt vinovate) insa nimeni pana acum nu sa angrenat la o astfel de munca.

Contrariat de sosirile grele de la Nationale am dat un telefon unui bun prieten, Hugo Kipp si l-am tras putin de limba cu privire la felul in care ei lanseaza porumbeii si care sunt factorii de care tin cont.

Am putut afla urmatoarele lucruri:

1. Nu se lanseaza porumbeii in conditii de cer inourat cu plafon de nori jos prin care nu se vede albastrul cerului.

2. Se lanseaza in conditiile in care printre nori este vizibila culoarea albastra a cerului in proportie de minim 30%

3. Lansarea in conditiile de la punctul 2 nu se face in cazul in care este vant din fata. La vant din fata e nevoie de conditii meteo exceptionale – senin si soare

4. Lansarea in conditiile de la punctul 2 se face chiar daca ploua usor dar e vant din spate care directioneaza porumbeii bine si se stie sigur ca in 10 – 15 km nu mai sunt precipitatii

5. Primii 100 km de la lansare sunt cei mai importanti. Porumbeii trebuie sa ia directia de zbor corecta, altfel sosirile vor fi proaste

6. Atentie mare la cerul albastru sticlos (de gheata) fara nici un nor. genereaza inversiuni termice si porumbeii se orienteaza gresit.

7. Porumbeii au nevoie de soare pentru orientare si ca atare nu se lanseaza inainte de rasarit si inainte ca porumbeii sa aiba macar 30 minute posibilitatea orientarii din masina.

Pentru a avea sosiri favorabile organizatorii de internationale au persoane de contact si pe traseul porumbeilor in special pe prima 100 km e nevoie de doua persoane la 50 si 100 km, experimentate si de incredere. Nu schimba locatiile bune si unde exista persoane de contact serioase.

Poate ideile de mai sus ne vor lumina si pe noi cei care ne ocupam de lansarea porumbeilor sa luam decizii inspirate in astfel de momente.

www.tunduc.ro

Exit mobile version