Si despre lucruri serioase… Cu Marius Tunduc

Lansarile porumbeilor constiuie o problema in tara noastra si nu numai, si tot mereu am incercat sa-i analizez pe cei care reusesc concursuri reusite. Nu sunt de acord ca in Belgia si Olanda curge doar lapte si miere  in aceasta problema. Din contra au si ei ,,catastrofele,, lor, insa sunt baieti destepti si trec peste ele mult mai usor si probabil le analizeaza obiectiv in asociatii nu doar subiectiv cu nik-nameuri pe anumite site-uri. Nu incercati sa ma contraziceti pentru ca am dreptate – NIMENI in Romania nu a incercat sa colecteze datele meteo in cazul concursurilor catastrofale si datele de lansare pentru a putea avea in 5 – 10 ani o imagine a cauzelor care duc la astfel de concursuri.

Este mult mai usor sa aruncam vina pe anumite persoane (de multe ori chiar sunt vinovate) insa nimeni pana acum nu sa angrenat la o astfel de munca.

Contrariat de sosirile grele de la Nationale am dat un telefon unui bun prieten, Hugo Kipp si l-am tras putin de limba cu privire la felul in care ei lanseaza porumbeii si care sunt factorii de care tin cont.

Am putut afla urmatoarele lucruri:

1. Nu se lanseaza porumbeii in conditii de cer inourat cu plafon de nori jos prin care nu se vede albastrul cerului.

2. Se lanseaza in conditiile in care printre nori este vizibila culoarea albastra a cerului in proportie de minim 30%

3. Lansarea in conditiile de la punctul 2 nu se face in cazul in care este vant din fata. La vant din fata e nevoie de conditii meteo exceptionale – senin si soare

4. Lansarea in conditiile de la punctul 2 se face chiar daca ploua usor dar e vant din spate care directioneaza porumbeii bine si se stie sigur ca in 10 – 15 km nu mai sunt precipitatii

5. Primii 100 km de la lansare sunt cei mai importanti. Porumbeii trebuie sa ia directia de zbor corecta, altfel sosirile vor fi proaste

6. Atentie mare la cerul albastru sticlos (de gheata) fara nici un nor. genereaza inversiuni termice si porumbeii se orienteaza gresit.

7. Porumbeii au nevoie de soare pentru orientare si ca atare nu se lanseaza inainte de rasarit si inainte ca porumbeii sa aiba macar 30 minute posibilitatea orientarii din masina.

Pentru a avea sosiri favorabile organizatorii de internationale au persoane de contact si pe traseul porumbeilor in special pe prima 100 km e nevoie de doua persoane la 50 si 100 km, experimentate si de incredere. Nu schimba locatiile bune si unde exista persoane de contact serioase.

Poate ideile de mai sus ne vor lumina si pe noi cei care ne ocupam de lansarea porumbeilor sa luam decizii inspirate in astfel de momente.

www.tunduc.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

4 thoughts on “Si despre lucruri serioase… Cu Marius Tunduc

 1. Un aspect foarte important ar mai fi ca, inainte de lansare porumbeii sa aiba cel putin 10 ore de stationare pe locul de lansare pentru a se putea odihni in liniste,, asta pt fond si maraton !!!

 2. Dl Tunduc,poate trebuia sa il intrebati pe Kipp,daca se lanseaza porumbei pe canicula si vint din fata,la 40-43 g-c ???????????
  La noi e ceva normal pt oameni anormali,care lanseza in aceste conditii.
  S-au trebuia sa il intrebati daca se lanseaza pe cod portocaliu de ploi toata Europa ?????????????
  La noi e ceva normal,pt oameni anormali,care lanseaza in aceste conditii.
  S-au trebuia sa il intrebati daca se lanseaza porumbei la fond+maraton dupa ce au ajuns pe locul lansari inainte cu 1-2-3 ore ???????????????
  La noi e ceva normal,pt oameni anormali,care lanseaza in aceste conditii.
  S-au trebuia sa il intrebati daca la fond+maraton la ei in Germania comisia de imbarcare baga in custi 35-45 de porumbei pe boxa ???????
  Ca la noi e ceva normal………………………….
  Nu uita Dl Tunduc ca la multe dintre lansari din zona 1 vest si dumneata ai facut parte din comisia de lansare si ai facut ce-a ce fac oameni normal dar care sint anormali………………………………
  E usor sa dai sfaturi,s-au sa arunci vina pe altcineva,e mai greu sa faci ce-a ce este normal si corect si bine pt porumbei,nu cautind avantaje s-au facand pe plac anumitor persoane,s-au judete …………………….!!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.