Columbofil

Tipul de porumbel de distante lungi – Rebusul Zburatorilor de Anker Alfonz

“As prezenta doua tipuri distincte. Unul este tipul NON-STOP, adica acela care in ziua lansarii este capabil sa zboare 700-750 km. Celalalt tip este asa numitul GROSSE-FOND, adica fond maraton.

Ce diferenta exista intre aceste doua tipuri? Este o diferenta mare.

In prima categorie sa ne imaginam tipul de porumbel de la distante medii cu aceasi putere de lupta, dar mai elastic, cu o calitate a musculaturii ce ii permite o rezistenta mai mare. Cu un caracter mai putin exploziv, mai calm si fara nici un balast. In tipul descris se incadreaza pasarile Huyskens-Van Riel, Vanbruaene , Symons, Cattrijsse, De Clippel.

Celalalt tip, maratonist, sunt pasarile concursurilor de 900-1200 km. La aceste concursuri tipul descris anterior se distruge, moare pe ultimii km, epuizandu-se in zbor.

Aici sunt necesari porumbeii mai lenti, calmi, linistiti, sa zicem apartinand modelului porumbeilor Horvath sau Bricoux. Aceste pasari, cu un corp dezvoltat, calmi, lasa kilometrii sub aripile lor, noaptea se odihnesc, iar dimineata continua cursa. Acestia sunt de obicei porumbei tardivi si numai la varsta de 3 ani ajung la maturitate deplina. Porumbeii maratonisti i-as denumi ,,vulturi”, pe cand pe celalalt tip, care zboara fonduri de o zi, i-as denumi ,,soimi”.

Am observat ca cei mai buni porumbei de fond nu au pieptul mai frumos, nu se aleg dintre cei cu coada ingusta si scurta, ci dintre cei cu pieptul ingust, usori, la prima privire par destul de uscati, cu musculatura putina si cu o coada lunga. Pieptul lat, oasese dure, penajul prea dens si bogat nu le sunt caracteristice acestora. Acestea sunt balast.

Performantele porumbeilor ,,non stop” ar trebui sa le consideram mai valoroase decat pe cele ale maratonistilor. Aceasta se explica prin faptul ca o astfel de pasare ,,non stop” zboara 13-15 ore in continuare fara sa se odihneasca, este capabila ,,sa dea totul din ea”, folosind energia si toate rezervele pentru castigarea unui concurs. In contrast cu acestia , maratonistii sunt mai lenti, cu o suprafata mare a aripilor cu care isi asigura un tempo linistit. Noaptea se odihnesc, iar dimineata continua din nou intr-o conditie fizica mai buna.”

Exit mobile version