Tipul de porumbel de distante lungi – Rebusul Zburatorilor de Anker Alfonz

“As prezenta doua tipuri distincte. Unul este tipul NON-STOP, adica acela care in ziua lansarii este capabil sa zboare 700-750 km. Celalalt tip este asa numitul GROSSE-FOND, adica fond maraton.

Ce diferenta exista intre aceste doua tipuri? Este o diferenta mare.

In prima categorie sa ne imaginam tipul de porumbel de la distante medii cu aceasi putere de lupta, dar mai elastic, cu o calitate a musculaturii ce ii permite o rezistenta mai mare. Cu un caracter mai putin exploziv, mai calm si fara nici un balast. In tipul descris se incadreaza pasarile Huyskens-Van Riel, Vanbruaene , Symons, Cattrijsse, De Clippel.

Celalalt tip, maratonist, sunt pasarile concursurilor de 900-1200 km. La aceste concursuri tipul descris anterior se distruge, moare pe ultimii km, epuizandu-se in zbor.

Aici sunt necesari porumbeii mai lenti, calmi, linistiti, sa zicem apartinand modelului porumbeilor Horvath sau Bricoux. Aceste pasari, cu un corp dezvoltat, calmi, lasa kilometrii sub aripile lor, noaptea se odihnesc, iar dimineata continua cursa. Acestia sunt de obicei porumbei tardivi si numai la varsta de 3 ani ajung la maturitate deplina. Porumbeii maratonisti i-as denumi ,,vulturi”, pe cand pe celalalt tip, care zboara fonduri de o zi, i-as denumi ,,soimi”.

Am observat ca cei mai buni porumbei de fond nu au pieptul mai frumos, nu se aleg dintre cei cu coada ingusta si scurta, ci dintre cei cu pieptul ingust, usori, la prima privire par destul de uscati, cu musculatura putina si cu o coada lunga. Pieptul lat, oasese dure, penajul prea dens si bogat nu le sunt caracteristice acestora. Acestea sunt balast.

Performantele porumbeilor ,,non stop” ar trebui sa le consideram mai valoroase decat pe cele ale maratonistilor. Aceasta se explica prin faptul ca o astfel de pasare ,,non stop” zboara 13-15 ore in continuare fara sa se odihneasca, este capabila ,,sa dea totul din ea”, folosind energia si toate rezervele pentru castigarea unui concurs. In contrast cu acestia , maratonistii sunt mai lenti, cu o suprafata mare a aripilor cu care isi asigura un tempo linistit. Noaptea se odihnesc, iar dimineata continua din nou intr-o conditie fizica mai buna.”

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

7 thoughts on “Tipul de porumbel de distante lungi – Rebusul Zburatorilor de Anker Alfonz

 1. Da.Intradevar porumbeilor de distante lungi le trebuie mai mult timp pt maturizare.Eu in anul 2014 am experimentat un caz al meu am un mascul 0098406-2011,care in 2 ani la rand nu a putut face nici o norma,iar in 2014 la 3 ani ,a zburat toate etapele pana la maraton si nu a clasat nimic.A venit prima etapa de Maraton la Karlowi Vari 845 km a clasat,la 2 sapt dupa urma Scherin National 1177 km a clasat,a urmat Berlin Nat.1024 km a clasat din nou loc 94 Nat.A reusit sa faca 4 norme la Maraton.E cel mai mare porumbel care il detin in crescatorie ,nu credeam ca va putea zbura asa distanta.Pe curand DAN

 2. Din totdeauna porumbeii de maraton , adik de la 1000 km in sus , au necesitat timp de maturizare , cel putin 2 ani daca nu de la 3 ani in sus . Sunt superbi acesti porumbei . A se vedea porumbeii celor din S de la Tartu de la 1500km aproximativ , cei a lui Peto Janos , Barcelon , Londra cu peste 1500 km …..vis nu alta …..incep usor usor sa zbor doar 3 – 4 maratoane nat. pe an……celalalt timp din an este decicat pregtirii pasarilor de maraton …..este munca nu alta……frumoasa categorie …..

 3. Daca ne luam dupa reguli unui porumbel de fond ,dar mai ales de maraton ii trebuiesc 3-5 ani sa se maturizeze pe deplin sa capete experienta si incredere in el in asa fel incat sa poata juca si dece nu sa poata castiga concusuri de peste 1000 km.

 4. Salut tuturor ! Va impartasesc o experienta de neuitat pentru mine si nu numai , anul acesta toate teoriile noastre au fost zguduite de un rezultat unic al unui porumbel ce pare sa sfideze toate regulile noastre columbofile si anume : maratonul national Harkov 1000+ km din 2 08 2014 lansare ora 9 : 00 , masculul 0906926 2010 soseste ziua 1 ora 23: 57:15 noaptea parcurgand 1020 km ocupand locul 1 national Harkov. Desigur record , viteza mare , sosire nocturna singurul sosit in ziua 1 . Concluzia : teoriile noastre pot fi spulbereate de aceste minunate pasari care pot demonstra ca barierele pot fi depasite si noi sa ne asteptam la lucruri fantastice din partea lor. Bafta tuturor si sa va bucurati de rezultate cat mai bune!

  1. Multumim Marius pentru comentariu, a exista si in Bihor un porumbel (in istoria recenta) detinut de tandemul Zlibut-Santa care a avut intrari nocturne in jurul orei 24 si dupa. Concursuri de maraton de 880-900 de km.
   “Totul incepe atunci cand este imbarcat la etapa “Bamberg”, in data de 26.06.2010, etapa la care participa toata zona 1 (Vest). Dintr-un numar de 3405 porumbei si doar 3 ajunsi in prima zi de concurs, “Man” ocupa locul al treilea (3) gratie instinctului extrem de a ajunge acasa, el intrand in ceas !!! ATENTIE !!! LA ORA 03:01min. NOAPTEA, lucru de care va puteti convinge accesand clasamentele online ale FCPR (jud. Arad). Pur si simplu nu ne-a venit sa credem, “Man” a intrat la o etapa extrem de grea (cu ploaie toata ziua si noaptea), in toiul noptii, la ora amintita mai sus.

   Se pare ca “Bamberg”-ul nu este o intamplare, fapt ce se va dovedi in data de 01.08.2010, la etapa de maraton Coburg (zonala), etapa pe care “Man” o claseaza pe pozitia 17 dintr-un numar de 910 porumbei si de data aceasta intrand in ceas la ora !!! ATENTIE !!! 00:09 min. (12 si 9 minute noaptea). Aceste doua etape i-au demonstrat pe deplin abilitatile iesite din comun de a putea zbura pe timp de noapte, reusind sa se intoarca acasa cu mare succes. Nu in ultimul rand, “Man” claseaza si etapa Halle, insa nu atat de bine ca pe celelate doua, ocupand locul 205 dintr-un numar de 1837 porumbei. Aceasta etapa il ajuta sa indeplineasca norma la maraton si totodata sa ocupe locul 1 pe judetul Bihor la aceasta categorie.” Extras din articolul de mai jos.
   https://www.columbofil.com/porumbei-voiajori-interviu-zlibutsanta/

 5. Tot respectul dar inca o data subliniez faptul ca : 11 judete ,3000 de porumbei etc. si totusi reuseste performanta de 1310m/ min pe diatanta de 1020km asta vreau sa spun nu sosirea nocturna sosiri nocturne avem si s au relatat dar vorbesc de viteza calculata pe distanta, asta lucrul ce l face deosebit . Nu vorbesc de performanta sa nu ma imtelegeti gresit , vorbesc de sfidarea regulilor ce noi crescatorii le avem vis a vis de pasarile noastre. 1310m / min urmatorul clasat este dupa 6ore si 27 minute cam asa ceva ziua a 2 a asta subliniez , vointa lui a unuia singur din 3000 indivizi .

 6. Astea sunt doar teorii , valabile sau nevalabile , depinde. Din punctul meu de vedere porumbeii deja de la varsta de un an reusesc sa isi arate calitatile la maraton. In 2014 cea mai buna zburatoare a noastra a fost o femela de 2013 , yearlinga. A reusit sa claseze etape de 570 , 630, 900 , 1000 si 1120km. Am avut la lotul de zbor porumbei de 1, 2, 3 si 4 ani si i-a batut la fund pe porumbei maturi , inclusiv pe taica-sau in varsta de doi ani (care are 2 fonduri si un maraton clasate) si pe bunica-sa(3ani) , mama lui taica-sau( are 2 maratoane clasate). Specific ca tatal si bunica ei au fost menajati pana atunci nefiind zburati maraton si tot degeaba. Uitati-va la Preda . Din cei 10 yearlingi cu norma la as maraton , 4 au facut palmares 3 ani as maraton.
  Din punctul meu de vedere(poate ma insel) , daca ii lasam sa se maturizeze pierdem timpul aiurea. Mai bine ii zburam la blana si ce ramane , ramane. Oricum trebuie sa facem loc la puii de 2015.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.