Columbofil

Variola porumbeilor

Aceasta boala apare atat la porumbeii de casa cat si la cei salbatici. Apare mai frecvent in verile umede si in zilel calde de toamna.

Agentul patogen

Virusul variolei porumbeilor afecteaza in mod special porumbeii, dand simptome cutanate si modificari pe mucoase. Virusul nu infecteza oamenii sau mamiferele.

Simptomatologie

  1. Forma cutanata: apar cruste (noduli variolici) mai ales in regiunea ciocului si a ochiilor, respectiv pe picioare. Virusul patrunde in piele prin mici leziuni ( in urma scarpinarii, intepaturi de insecte). Nodulii se diferentiaza bine de zonele sanatoase ale pielii, dar sa nu le desprindem datorita riscului de sangerare
  2. Forma mucoasa: pe mucoasa gusei apar proeminente galbene. Acestea impiedica prehensiunea hranei si a consumului de apa, respectiv respiratia

Parcurgerea bolii de obicei este benigna pana cand modificarile cutanate si mucoase nu devin grave. Alterarea starii generale apare cand virusul patrunde in circulatia sangvinasi ataca organele interne. Durata bolii este de 3-4 saptamani, in cazul porumbeilor hraniti deficitar poate sa dureze si luni intregi. Ca si complicatie pot aparea infectii bacteriene.

Diagnostic

Se recunoaste relativ usor pe baza simptomelor tipice cutanate.

Diagnosticul se poate preciza cu siguranta pe baza identificarii celulelor “Bollinger” care se gasesc in numar mare in tesuturile afectate.

Diagnostic diferentiat

Teichomonoza faringiana, ornitoza, gripa porumbeilor (faringita)

Indicatii privind tratamentul

Ca si in cazul celorlalte infectii virale, nici in cazul varioalei porumbeilor nu exista un tratament anume.

IN cazul suspicionarii bolii pentru impiedicarea raspandirii este indicata vaccinarea de necesitatea a pasarilor sanatoase. Porumbeii bolnavi trebuie exclusi de la vaccinare de necesitate si scosi din efectiv fiindca prezinta risc pentru cei sanatosi pana cand vaccinul isi face efectul.

Pentru a creste imunitatea porumbeilor vaccinati acestora li se va admministra vitamine.

Observatii

Pe durata tratamentului porumbeilor sa nu li se administreze furaj cu continut mare de calciu ( de exemplu grit), fiindca, calciul leaga clortetraciclina, astfel scazand eficacitatea ei.

Porumbeii bolnavi nu pot fi zburati.

Pe perioada bolii sa nu aibe acces la bazinul de baie.

Indicatii privind prevenirea bolii

Numai prin imunizare activa putem proteja porumbeii de boala. Vaccinarea se deruleaza pe baza planului de profilaxie anuala ( de exemplu vaccinarea contra paramixovirozei). Vaccinul induce o rezistenta sigura contra bolii in decirs de 3-4 saptamani.


Exit mobile version