Variola porumbeilor

Aceasta boala apare atat la porumbeii de casa cat si la cei salbatici. Apare mai frecvent in verile umede si in zilel calde de toamna.

Agentul patogen

Virusul variolei porumbeilor afecteaza in mod special porumbeii, dand simptome cutanate si modificari pe mucoase. Virusul nu infecteza oamenii sau mamiferele.

Simptomatologie

 1. Forma cutanata: apar cruste (noduli variolici) mai ales in regiunea ciocului si a ochiilor, respectiv pe picioare. Virusul patrunde in piele prin mici leziuni ( in urma scarpinarii, intepaturi de insecte). Nodulii se diferentiaza bine de zonele sanatoase ale pielii, dar sa nu le desprindem datorita riscului de sangerare
 2. Forma mucoasa: pe mucoasa gusei apar proeminente galbene. Acestea impiedica prehensiunea hranei si a consumului de apa, respectiv respiratia

Parcurgerea bolii de obicei este benigna pana cand modificarile cutanate si mucoase nu devin grave. Alterarea starii generale apare cand virusul patrunde in circulatia sangvinasi ataca organele interne. Durata bolii este de 3-4 saptamani, in cazul porumbeilor hraniti deficitar poate sa dureze si luni intregi. Ca si complicatie pot aparea infectii bacteriene.

Diagnostic

Se recunoaste relativ usor pe baza simptomelor tipice cutanate.

Diagnosticul se poate preciza cu siguranta pe baza identificarii celulelor “Bollinger” care se gasesc in numar mare in tesuturile afectate.

Diagnostic diferentiat

Teichomonoza faringiana, ornitoza, gripa porumbeilor (faringita)

Indicatii privind tratamentul

Ca si in cazul celorlalte infectii virale, nici in cazul varioalei porumbeilor nu exista un tratament anume.

IN cazul suspicionarii bolii pentru impiedicarea raspandirii este indicata vaccinarea de necesitatea a pasarilor sanatoase. Porumbeii bolnavi trebuie exclusi de la vaccinare de necesitate si scosi din efectiv fiindca prezinta risc pentru cei sanatosi pana cand vaccinul isi face efectul.

Pentru a creste imunitatea porumbeilor vaccinati acestora li se va admministra vitamine.

Observatii

Pe durata tratamentului porumbeilor sa nu li se administreze furaj cu continut mare de calciu ( de exemplu grit), fiindca, calciul leaga clortetraciclina, astfel scazand eficacitatea ei.

Porumbeii bolnavi nu pot fi zburati.

Pe perioada bolii sa nu aibe acces la bazinul de baie.

Indicatii privind prevenirea bolii

Numai prin imunizare activa putem proteja porumbeii de boala. Vaccinarea se deruleaza pe baza planului de profilaxie anuala ( de exemplu vaccinarea contra paramixovirozei). Vaccinul induce o rezistenta sigura contra bolii in decirs de 3-4 saptamani.


Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

7 thoughts on “Variola porumbeilor

 1. Se pot aplica mai multe tratamente:
  nitrat de argint – se badijoneaza zonele afectate;
  albastru de metil – la fel se aplica pe zonele afectate si se poate administra si prin apa de baut, fie le dai o perioada de cateva zile (5-7), fie le dai din cand in cand.
  Clortetracylin il gasesti la Chevita, sunt medicamente nemtesti, sunt mai greu de gasit, dar incearaca sunt destul de bune dar si mai scumpe. In Oradea am reusit sa gasesc medicamente de la chevita.
  E indicat sa le dai si vitamine si minerale aici depinde de tine cat de mult vrei sa cheltui.

 2. si porumbelu meu a avut variola ,,era ca o bubita deasupra ochilor si lam tratat cu piatra vanata ,,se aplica piatra vanata direct pe rana si ii trece rapid

 3. porumbeii mei au gura captusita cu un strat galbui.le dau enrofloxacina5 si colomboviofort si ii curat cu albastru de metil si tinctura de iod.

 4. Eu cred ca este vorba de trichomonoza. Tratamentul nu este exact ce ar trebuie pentru trichomonoza, ar trebui sa ii dai trichoplus, sau chevitmulin-t.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.