August – începutul năpârlirii intensive

Deşi apetitul sexual este încă prezent în august, porumbeii ar trebui să se odihnească. Astfel, perioada de împerechere poate fi încheiată înlocuind ouăle adevărate cu ouă de gips. Porumbeii clocesc totuşi, apoi ei sunt despărţiţi pe sex.

După câteva zile, păsările intră în perioada de năpârlire intensivă. Uneori capul devine cu totul chel iar penele cad de pe toate părţile corpului. Apetitul sexual scade. Dacă porumbeii sunt lăsaţi, totuşi, în voia lor, atunci ei se vor înmulţi în continuare.

Există porumbei care se învârtesc de parcă ar fi bolnavi; este vorba doar despre năpârlirea care determină acest mod de manifestare. Apoi, porumbeii agitaţi se mai liniştesc. Adăpostul se umple de pene de toate mărimile. Aceste pene pot fi îndepărtate cu aspiratorul sau prin metoda clasică de măturare (în prealabil se udă locul plin cu pene). Hrana porumbeilor este îmbogăţită cu proteine pentru formarea penelor. De aceea, amestecul de grăunţe va fi îmbogăţit cu circa 13,5-14 % proteină pură sau o hrană specială pentru perioada de năpârlire, sub forma de granule. Porumbeii care năpârlesc, nu mai suferă nici de lipsa de vitamine nici de lipsa de substanţe minerale. Ei trebuie hrăniţi suficient.

În timpul năpârlirii, unii porumbei pot avea o proastă dispoziţie, ceea ce este firesc. Această perioadă trece repede. O dată cu apariţia noilor pene, penajul lor capată o nouă strălucire.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.