Manual de lansări porumbei

Manual de lansări porumbei

de
Steven van Breemen & Hubert Land

1.Despre acest manual Oaspete drag, pentru început aş vrea să-ţi urez bun venit ca cititor al acestui Manual de Lansare
. Acest manual te va educa cu privire la orice tip de vreme pe care îl pot întâlni porumbeii după lansare în drumul lor spre casă şi influenţa exercitată de fenomenele meteorologice asupra sistemului de navigație al păsărilor noastre. Pentru realizarea acestor pagini am fost inspirat de un om pe care nu mulți dintre voi îl cunoașteți: Hubert Land. Hubert e originar din Dublin (Irlanda) şi a concurat cu porumbeii aproape întreaga viață. A emigrat în 1973 în Canada şi acolo concurează în regiunea Ontario. Încă din momentul în care l-am întâlnit pe Hubert prin intermediul internetului, trebuie să recunosc faţă de toți că am căpătat un foarte mare respect pentru cunoștințele pe care le-a acumulat în domeniul Secretelor Navigației Porumbeilor. Acest om şi-a dedicat tot timpul liber studierii abilității de orientare a porumbeilor voiajori. Sper din toata inima că şi tu, cititorule, vei învăța de la el tot ce m-a învățat şi el pe mine, încă de când l-am întâlnit. Îmi doresc să te simți bine studiind acest manual. A fost special creat pentru protejarea dezinteresată şi îmbunătățirea sportului nostru în lumea largă. Împreună cu Hubert, credem că-i putem convinge pe toți cei implicați în lansările porumbeilor de concurs, prin intermediul unei logici corecte şi cinstite, că cea mai importantă cheie în prezervarea pentru viitor a sportului nostru minunat, este o îngrijire adecvată aplicată porumbeilor pe parcursul transportului şi concursului efectiv. Pentru succesul acestui manual, Hubert “dezvăluie” toate cunoștințele lui, special pentru tine. Iţi doresc un sezon de concurs excelent.

2.Introducere
Acest manual a fost conceput pentru a fi de folos sportului cu porumbeii voiajori. Principalul scop este cel de a informa lumea columbofilă cu privire la tipurile de fenomene meteorologice pe care le pot întâlni porumbeii între punctul de lansare şi crescătoriile spre care se îndreaptă. Cu cât este mai mare distanţa pe care porumbeii trebuie să o parcurgă, cu atât mai multe schimbări meteorologice pot întâlni. Va fi tratat şi Sistemul de navigație folosit de porumbeii voiajori. În prezent numărul de crescători de porumbei este în scădere rapida peste tot în lume. Publicitatea care se face este în principal negativă şi aceasta în mare parte datorită numărului mare şi regularității concursurilor catastrofă. Tipurile de vreme pe care porumbeii le pot întâlni în drumul lor spre casă vor fi descrise în amănunțime în capitolele următoare. Vom încerca să punem la dispoziția celor care efectuează şi controlează concursurile de porumbei informații despre condițiile pe care le pot întâlni păsările pe care ei le lansează. Sperăm că aceste informații să-i ajute în luarea unei decizii corecte când apare întrebarea de a lansa sau nu. Daca păsările nu sunt lansate şi vor fi reținute încă o perioadă pentru a preveni un concurs catastrofal, acest fapt va rezulta în promovarea sportului columbofil, spre deosebire de publicitatea negativă şi sentimentele amare care apar de obicei după un concurs prost. Suntem în era tehnologiei moderne, sistemul de comunicații este foarte dezvoltat şi toate acestea sunt la dispoziția celor responsabili cu lansarea porumbeilor, deci lansările proaste nu sunt nici necesare şi nici acceptabile. Este de dorit să fim mult mai profesioniști în organizațiile noastre columbofile şi să acționam în consecință. Trebuie să facem tot ce putem pentru a reduce pierderile în porumbei şi în membri columbofili. E important să ne concentrăm eforturile în scopul obținerii de publicitate pozitivă şi să evităm greșelile care pot fi evitate. Pentru binele întregului sport columbofil, este foarte bine ca lansările să fie perfecte. Acest lucru va conduce la concursuri cu viteze mai mari şi implicit o competiție mai strânsă. Cu toții știm ce sentiment plăcut ne cuprinde când intrăm în incinta clubului după un concurs şi le spunem colegilor prezenți: ”Toate păsările sunt acasă! Ce concurs bun am avut azi!” Aceasta este desigur ca o invitație deschisă adresată fiecărui crescător pentru a participa la concursul următor.
Orice activitate nouă se constituie pentru o perioadă de timp într-un proces de învățare. În domeniul lansării porumbeilor pentru concursuri, pe internetul noului mileniu sunt introduse frecvent multe informații noi în folosul celor care controlează lansările şi al delegaților. Cu cât mai repede sunt informați despre aceste schimbări cei responsabili, cu atât mai mult poate beneficia sportul columbofil.
Aceste informații pot fi puse instantaneu la dispoziția oricui. A ţine controlorii de zbor şi lansatorii la curent cu ultimele noutăţi, ar trebui să constituie prioritatea tuturor organizaţiilor naţionale. Sperăm că acest manual va ajuta la realizarea acestui lucru. După ce-l vor citi şi înțelege, cei aflați la conducere vor fi obţinut deja un bun start pentru următorul sezon. Combinând cele aflate aici cu experiența şi cunoştinţele pe care le aveau deja, aceștia vor aborba noul sezon cu o mai bună perspectivă asupra sarcinilor pe care le au de îndeplinit. La începutul unui nou sezon, crescătorii şi lansatorii fac multe greșeli. Acest manual poate contribui la evitarea acestor greșeli din trecut. Ne-ar plăcea ca fiecare crescător să spună următoarele înainte de a-şi îmbarca porumbeii pentru un concurs: “Mi-am reprodus şi întreţinut porumbeii în cele mai bune condiţii. Toţi sunt foarte sănătosi şi sunt antrenaţi zilnic. Sunt bine pregătiţi şi gata pentru a concura” Însoțitorilor delegați le sugerăm următorul mesaj: “Imediat ce porumbeii sunt introduși în camionul meu, ei se afla deja în “crescătoria” mea. Voi avea grija cât mai mare de ei şi când ii voi lansa voi fi 100% sigur că ei vor avea un concurs de succes” Delegații vor găsi în acest manual informații folositoare referitoare la modul în care trebuie să îngrijească păsările, boxele şi mijlocul de transport. Vom încerca să informăm cât mai bine însoțitorul delegat în așa fel ca acesta să poată satisface întotdeauna nevoile porumbeilor. Delegatul reprezintă pentru toți columbofilii unul dintre cei mai importanți oameni din acest sport, nu contează în ce parte a lumii. Pentru cei care controlează lansările, avem următorul mesaj: “După ce porumbeii au fost lansați, ei vor ajunge acasă. M-am ocupat personal de tot ce trebuie pentru ca acest lucru să devină realitate.” Uneltele şi procedurile necesare pentru respectarea acestui deziderat vă vor fi puse la dispoziție în acest manual. Suntem siguri că aici veți găsi multe informații noi. Delegaților şi celor care coordonează lansările le transmitem: folosiți-vă anii de experiență şi combinați aceasta experiența cu tehnologia modernă a zilelor noastre, de exemplu internetul. Noi consideram că este necesar să ajungeți să știți să folosiți internetul şi toate noile tehnici de comunicare conexe. Manualul de faţă vă va ajuta în direcția aceasta. Veți descoperi curând că, în zilele în care sunt concursuri, nu va veți mai putea lipsi de internet nici măcar pentru o oră.
Informațiile vă vor fi introduse pas cu pas. Toate cunoștințele prezentate aici au fost câştigate de-a lungul multor ani de experiența în domeniul numit aici “sistemul de navigație al porumbeilor
de concurs”. Toate concluziile publicate au fost testate iar şi iar de-a lungul multor ani, iar datele științifice vor fi prezentate mai încolo. Textul acestui manual beneficiază de drepturi de copyright internaționale. Suntem convinși că informațiile pe care acest manual vi le pune la dispoziție vor însemna un mare pas înainte pentru sportul columbofil din întreaga lume, în domeniile: concursuri, reproducție şi organizarea lansărilor porumbeilor voiajori. Va dorim mult succes, Hubert Land şi Steven van Breemen

3.Sistemul de navigație al porumbeilor. Generalităţi.
Crescătorul este cel care aduce porumbeii într-o condiție sau formă bună. Acest lucru este necesar daca dorim ca ei să se întoarcă fără probleme acasă de la concursuri. Dacă vrem să angajăm porumbei la concurs, întâi trebuie să fim satisfăcuți de starea lor de sănătate şi de condiția lor fizică.
Porumbeii noștri sunt atleți care se folosesc de diferite indicii pentru a-si găsi drumul către casă. În mod special păsările tinere trebuie să învețe să se orienteze pentru a fi în stare să aleagă direcția corectă cât mai repede, imediat după lansare. Devin foarte importante aici antrenamentele prealabile cât mai numeroase şi din cât mai multe direcții posibile. De asemenea, prin aceste antrenamente, noi le construim porumbeilor condiția fizică, o cerință fundamentală pentru sosiri de succes.
Orice columbofil știe că o pasăre nesănătoasa sau imperfect pregătită nu va reuşi să navigheze corect şi va ajunge întotdeauna întârziată sau poate nu va mai veni defel. Este datoria crescătorului să îmbarce porumbei sănătoşi şi bine pregătiți. Ori de cate ori are îndoieli, crescătorul nu trebuie să trimită la concurs acel porumbel care nu este pregătit să concureze cu succes.
Un porumbel voiajor într-o condiție bună poate rezista în zbor 10 ore cu o viteza maxima de 70-80 km/h. Este posibilă chiar o viteza de 60-70 km/h, pe o durata de 12 ore, pentru un concurs de 700-800 km, fără a afecta negativ porumbelul. Când bate vântul din spate, porumbelul este la o înălţime mai mare, iar când are vânt din faţă, dimpotrivă, porumbelul zboară la înălţime mică. Desigur, acest factor influențează viteza.
Oricum, nu orice porumbel poate zbura cu aceste viteze deoarece unora dintre ei le lipsesc caracteristicile necesare pentru a reuși. Dar un porumbel într-o condiție bună, bine pregătit şi motivat poate realiza lucruri mari. La fel, aceasta este îndatorirea săptămânală a fiecărui crescător.
Transportul porumbeilor înspre punctul de lansare stresează porumbeii într-o anumită măsură. Înainte de a-i lansa, trebuie să înlăturăm acest stres pentru a le permite să navigheze cu succes. Pentru aceasta, tot ce recomandăm este o staţionare de o oră pentru fiecare 100 km parcurși.
Înainte cu o oră de lansare ușile camionului de transport vor fi deschise larg, pentru ca porumbeii să poată să înceapă deja să navigheze chiar înainte de lansare, astfel ca lansarea să rezulte într-o îndepărtare cât mai perfect posibila a porumbeilor înspre casă. Toate aceste probleme sunt dezbătute în acest manual. Explicații ale sistemului de navigație propriu porumbeilor vor fi oferite în capitolele următoare.

4.Soarele
Acest divin corp ceresc există încă de la începuturile timpului, adorat de generații ale tuturor națiunilor de pe pământ.
Planeta pământ îşi execută mișcarea de revoluție complet sincronizată cu soarele şi cu luna, niciodată greșind o tură, niciodată schimbându-şi tiparul. Această mișcare de revoluție este baza de calcul a timpului, oferindu-ne zile, luni, ani şi anotimpuri.
Anotimpurile noastre sunt guvernate de poziția soarelui la orizont. În orice zi, o ţară experimentează unul dintre cele patru anotimpuri. Ca exemplu, azi în aceasta ţară este iarnă, în altă ţară este vară, într-o alta este toamnă şi în alta primăvară.
Toate ţările care au patru anotimpuri prezintă niște caracteristici comune. Una dintre ele o constituie migrația de primăvară şi de toamnă. Acest fenomen este de o mare importanţă pentru crescătorul de porumbei, deoarece migrația de primăvară este semnalul de început al sezonului de navigație. Soarele a ajuns într-o poziție numită echinocțiu de primăvară.
Elementele necesare navigării diferitelor specii de păsări, incluzând porumbeii, devin mai puternice când soarele atinge echinocțiul. Înainte de echinocțiul de toamnă şi mijlocul verii, aceste elemente cresc continuu în intensitate până la un vârf aproximativ la mijlocul verii şi apoi încep să scadă susținut până la echinocțiul de toamnă. Atunci se petrece migrația de toamnă şi închiderea sezonului de navigație. Fenomenul acesta continuă să se repete de sute de mii de ani şi nu şi-a schimbat tiparul original.
Natura controlează intensitatea acestor elemente prin poziția soarelui şi prin cantitatea şi tipul plafonului de nori. Cu cât este mai înaltă poziția soarelui, cu atât mai puternice sunt aceste elemente. Cu cât este mai dens plafonul noros, cu atât mai puține elemente reușesc să ajungă pe suprafața pământului.
Aceste elemente necesare navigației sunt razele ultraviolete, numite frecvent raze UV. Există 3 tipuri de raze UV şi acestea sunt: a, b şi c.
Al treilea tip de raze UV, c, nu contează pentru studiul nostru. Ele sunt “arse” în stratosferă şi nu ating suprafața pământului. Primul tip de raze UV, tipul a, îl constituie razele de care avem parte tot anul. Al doilea tip, tipul b, sunt razele care încep să crească în intensitate în preajma echinocțiului de primăvară şi scad apoi la echinocțiul de toamnă. Aceste raze sunt necesare speciilor migratoare şi porumbeilor de concurs. Fără aceste elemente navigația nu poate avea loc. Ani de studii şi experimente au arătat în mod clar că rezultatul unui concurs cu porumbei este dependent de puterea razelor UV în ziua lansării. Există 4 nivele de raze UV de care trebuie să ținem cont. Aceste nivele sunt: scăzut, rezonabil, excelent şi periculos. Experiența noastră şi studiile de până acum, arată următoarele:
· Nivel scăzut (valoare UV: 0-3): concursuri rele sau catastrofale.
· Nivel rezonabil (valoare UV:3-5): concursuri grele, pierderi majore.
· Nivel excelent (valoare UV:4-7.5): concursuri excelente.
· Nivel periculos (valoare UV: mai mare decât 7.5): concursuri dezastruoase sau pierderi totale.
In cazul unui nivel periculos al razelor UV, aceste raze pot depăşi spectrul propriu şi vor intra în spectrul razelor infraroșii. Din testele făcute, razele infraroșii cauzează porumbelului confuzie totală şi dezorientare.

5. Norii
Am putea scrie volume întregi despre nori, tipurile, denumirile şi efectele lor. Sunt cunoscute 15 tipuri diferite de nori. Multe lucruri pe care le-am putea scrie nu prezintă interes sau vre-un beneficiu pentru crescătorii de porumbei. De exemplu, am putea descrie aici un tip de nor numit contrail(eng.). Aceasta denumire provine de la forma scurta a cuvintelor condensare şi coadă(eng. condensation trail). Acest nor este cel cauzat de vaporii condensați produși de un avion cu reacție. Nu prezintă interes pentru columbofili, din cauză că nu afectează performanţele porumbeilor voiajori. Importantă pentru crescător este altitudinea plafonului de nori. Aceasta va fi preocuparea noastră. Toți norii sunt compuși din picături de apă sau cristale de gheaţă. Există trei tipuri de plafon noros important pentru columbofili. Acestea sunt: 1. “Nori de nivel înalt” care sunt denumiţi în funcţie de tip, Cirus, Cirocumulus sau Cirostratus. 2. ”Nori de nivel mediu” care sunt denumiţi Altocumulus şi Altostratus. 3. ”Nori de nivel jos” care sunt denumiţi Cumulus, Stratocumulus şi Stratus.
Norii de nivel înalt se situează la aproximativ 6000 metri. Din cauza temperaturilor reci de la aceasta înălţime, acești nori sunt de obicei luminoși şi albi sau de culoarea gheții. Când sunt vizibile porțiuni de cer albastru, condițiile pentru concursuri pot fi ideale. Acești nori se mişcă pe cer de obicei de la vest spre est şi pot indica faptul că vremea urmează să se încălzească. Norii de nivel mediu sunt similari norilor de nivel înalt, cu excepţia altitudinii. Acești nori se află între 2500 şi 6000 metri şi pot fi însoțiți de ploaie ușoară. Aceste condiţii sunt în mod normal foarte bune pentru concursurile cu porumbei. Norii de acest tip pot de asemenea indica faptul că vremea se schimbă, pe măsură ce ei capătă în consistenţă înaintea unei furtuni. Norii de nivel scăzut sunt de obicei norii de sub 2500m. Ei pot fi nori grei sau ușori. în mod normal, cu cât sunt mai grei, cu atât par mai închiși la culoare. Aceşti nori pot fi însoțiți de ploaie ușoară sau puternică, tunete, fulgere şi vânturi puternice. Norii grei pot obtura lumina soarelui şi a lunii şi pot împiedica pătrunderea elementelor de navigaţie. Aceste elemente de navigaţie sunt necesare diverselor specii în scopul navigaţiei, în lipsa lor păsările se pierd, zburând fără ţintă până când obosesc şi cad pe marginea drumului. Lipsa acestor elemente constituie una din cauzele concursurilor catastrofă. Norul tip “Stratus” este norul de nivel cel mai scăzut. Oriunde este o acumulare de umezeală sau o suprafaţă de apă se poate dezvolta ceaţă. Ceaţa este de fapt un nor la nivelul pământului. Când aceasta se ridică, devine un nor “Stratus”. Dacă nu se dispersează rapid şi nu descoperă cerul albastru, acest nor va determina un concurs dezastruos. Vezi capitolul Inversiuni. Notează. Fermierii şi pescarii au o bună înțelegere a informaţiilor pe care le pot obţine de la nori. Mulţi dintre ei îşi organizează activităţile zilnice pe baza acestor informaţii. Columbofilii şi lansatorii trebuie să învețe să citească norii, deoarece binele porumbeilor aflaţi în grija lor depinde de deciziile pe care ei le iau.

6.Ploaia
Ploaia sau precipitațiile în general pot fi binefăcătoare sau dezastruoase pentru concursurile cu porumbei. După cum bine știm, ploaia este necesară vieții. Ea servește multor scopuri. în continuare, vom trata efectele ploii asupra porumbeilor voiajori. Ploaia ușoară poate ajuta porumbeii într-o zi foarte însorită, prin faptul că ii va răcori în timp ce zboară. Ploaia puternică, în orice fel de zi, poate obliga porumbeii să coboare şi-i forțează să aștepte să se termine furtuna. In aceste condiții porumbeii devin “îmbibați cu apă”. Penele lor devin ude, grele şi nu mai sunt capabile să-şi îndeplinească menirea. Când porumbeii sunt forțați să coboare, creşte riscul coliziunii cu obiecte, iar aceste accidente pot împiedica păsările să-şi continue drumul spre casă. Porumbeii pot cădea de asemenea victime păsărilor de pradă.
Când se oprește ploaia, păsările trebuie să-şi usuce penele suficient de bine înainte de a se ridica din nou în aer. Viteza cu care un porumbel se usucă depinde de condiția în care era pasărea în momentul în care a fost îmbarcată. Păsările aflate într-o condiție bună vor rezista mai bine ploii decât păsările care sunt într-o condiţie proastă. Dacă lansatorul sau cel care coordonează lansarea are înainte de lansare informații suficiente despre prognoza vremii, acesta va putea lua decizia corectă privitor la lansare. Previziunile meteorologice descriu în detaliu unde este posibil să plouă în ariile aflate pe linia de zbor. Nu mai este necesară luarea deciziilor de lansare a porumbeilor bazându-ne doar pe o previziune meteorologică dintr-o singură regiune. Imaginile prin satelit pe care le puteți găsi pe internet vă vor ajuta să procedați corect.

7. Inversiuni
Frontul atmosferic cu stratificare termală (numit simplu inversiune) este un fenomen meteorologic cauzat de o pătură atmosferica de aer cald, mai caldă decât cea dedesubtul ei. Inversiunile nu sunt vizibile cu ochiul liber. Există două tipuri de inversiuni care trebuie să preocupe columbofilii. Primul tip este inversiunea termală superioară, care produce un curent ascendent. Acest strat absoarbe norii, aerul/oxigenul, umiditatea şi razele infraroșii de la suprafața pământului înspre atmosfera superioară. Porumbeii voiajori sunt atrași în acest tip de front atmosferic. Motivul pentru care ei sunt atrași aici constă în faptul că razele ultraviolete de care aceștia au nevoie pentru a naviga au fost absorbite în atmosfera superioara. Păsările zboară în sus în căutarea acestor elemente navigaţionale. Razele infra roșii fiind absorbite de la suprafața pământului, păsările vor deveni dezorientate şi confuze. Condițiile evidente înaintea apariției acestui tip de stratificare sunt: cer curat albastru, lipsa vântului şi o liniște de moarte. Păsările sălbatice nu se văd şi nici nu se aud. Aceste stratificări termale (inversiuni), apar în mod normal în timpul lunilor calde de vară când temperatura este de 25°C sau mai mare, în diferite regiuni din jurul lumi. Columbofilii îşi pierd în mod frecvent păsările tinere odată ce acestea au intrat într-un astfel de front atmosferic, în concursuri şi chiar de acasă. Vă rugăm să studiați cu atenție cele două tipuri diferite de inversiuni descrise mai jos.
Inversiunea superioară (curent ascendent) Un front atmosferic cu inversiune termală superioară are forma unei tornade. Ca diametru poate avea 80 de km sau mai mult şi poate fi înalt de sute de km. Înălțimea este dependentă de diferența dintre temperatura superioară şi cea inferioară. Cu cât este mai mare această diferența cu atât mai consistentă este aceasta inversiune. Nu se știe niciodată cât de sus pot zbura porumbeii tineri, atunci când intră într-o astfel de inversiune atmosferică. In acel moment este foarte important unghiul lor de coborâre. Un unghi de coborâre mic de la o înălţime mare, ii poate îndepărta sute sau chiar mii de km de casă. In schimb, dacă ei coboară într-un unghi obtuz, pot ajunge la o distanţă rezonabilă faţă de casă. Deoarece condițiile din cadrul unui astfel de strat atmosferic nu sunt normale şi datorită absorbției aerului şi a oxigenului în atmosfera superioară, cred că porumbeii pot atinge înălțimi la care în mod normal le-ar fi imposibil să ajungă. După 3 ani de așteptări pentru condiții potrivite, eu (Hubert Land), am urmărit cum intrau într-o inversiune atmosferică câţiva pui pregătiți special pentru aceasta. Am lansat aceşti pui la 11:45AM şi i-am ținut sub observație cu un binoclu 35×7 până când păsările au dispărut în neant. Primul dintre ei s-a înapoiat aproximativ 4 ore mai târziu. Când l-am observat, se afla la o înălţime foarte mare şi cobora în spirală. Acest pui era dezorientat, nervos, confuz şi dădea impresia că vede dublu. Acest lucru a devenit evident când a încercat să aterizeze pe un stâlp de telefon şi l-a ratat cu aproximativ un metru. A căzut cam 3 metri înainte de a-şi lua din nou zborul. Se pare că el vedea doi stâlpi de telefon şi încerca să aterizeze pe iluzie. Până la urmă a reușit să aterizeze pe crescătorie. Ceilalți pui s-au reîntors unul câte unul, ultimul sosind la 7:30PM seara următoare. Experiența arată că păsările tinere care supraviețuiesc unei inversiuni superioare de pături atmosferice şi se întorc acasă prin propria lor voinţă, vor deveni păsări de concurs excelente, în timp ce păsările care nu reușesc să revină înapoi pe cont propriu, nu merită să fie ținute. Acestea din urmă se vor pierde cu ușurință la concursuri. Odată ce un pui a experimentat intrarea într-o inversiune, el va evita să intre a doua oară într-un astfel de front. Trebuie specificat că în timp ce se petrecea inversiunea totul era într-o liniște ca de mormânt. Nu se observau şi nici nu se auzeau păsări sălbatice şi toată natura era într-o liniște deplină. Condițiile necesare producerii unei inversiuni atmosferice superioare sunt: – o noapte clară – temperatura la amiaza de 25°C sau mai mare – diferență mare între temperaturile zi – noapte – cer albastru imaculat – absenţa norilor
– lipsa vântului (aproape întotdeauna natura este într-o liniște ca de moarte) Al doilea tip este inversia inferioară (curent descendent) Frontul atmosferic cu inversie inferioară este cauzat de un curent descendent. O pătură de aer cald tine captiv aerul rece între nori şi suprafața pământului. Porumbeii voiajori şi orice altă specie migratoare nu pot naviga odată intrați în perimetrul unei inversiuni atmosferice inferioare. Daca sunt prezente vânturi ușoare, porumbeii vor urma direcția vântului. Eu (Hubert Land) am experimentat doar o inversiune inferioară care era asociată cu vânt. Adia foarte ușor şi bătea dinspre est. Testul care să indice existenţa unei inversiuni durează aproximativ două minute. Acest test va fi făcut la locul lansării. Când analizez condițiile meteorologice care preced o inversiune, verific dacă există un plafon greu de nori, condiții de vânt şi dacă, înaintea ploilor care urmează unei inversiuni atmosferice inferioare, temperatura scăzută rămâne constantă. Primii 25 de ani din viaţă i-am trăit la o aruncătură de calea ferată. Oamenii din localitatea mea îşi reglau ceasurile după șuieratul trenului. Trenurile soseau la timp întotdeauna. In acele timpuri nu beneficiam de previziunile meteorologice pe care le avem acum. Cei din zonă îşi obțineau informațiile meteorologice de la “felul” în care șuiera trenul. Un sunet scurt indica vreme bună, în timp ce un sunet prelungit garanta ploaie. Explicația este următoarea: în condiții meteorologice bune, șuieratului trenului se dispersează cu rapiditate în atmosferă. Când este prezentă o inversiune inferioară, șuieratul trenului ricoșează în pătura atmosferică şi apoi se propagă orizontal până când se dispersează. Inversiunea este o ca o umbrelă uriaşă, care împiedică păsările aflate dedesubtul ei să aibă acces la elementele de care au nevoie pentru a naviga. Prin urmare speciilor migratoare le este imposibil să navigheze dedesubtul unei inversiuni termale.

8. Vântul

In condiții normale, porumbeii voiajori se întorc de la concursuri zburând la o înălţime de aproximativ 250-300 m. Direcția şi viteza vântului influențează într-o mare măsură deznodământul unui concurs. Vanturile din faţă
Vanturile din faţă sunt foarte dificile pentru porumbei. Păsările sunt forțate să zboare la înălțimi mici şi există pericolul ca ei să se lovească de diverse obiecte, ca şi cabluri, crengi ale copacilor şi multe alte obstacole pe care le pot întâlni. Se știe de mult că doar porumbelul de cea mai bună calitate şi aflat într-o condiție perfectă poate face faţă unui vânt din faţă şi să-şi menţină drumul către casă. Columbofililor le convin zborurile cu vânt din faţă. Totuși, un vânt din faţă poate fi foarte periculos pentru porumbei. Multe păsări care nu au fost antrenate corespunzător se vor pierde în aceste condiții. Nu contează cât de bine a fost reprodus acel porumbel, ce valoare genetică are, el nu va performa dacă nu este bine antrenat şi într-o condiție bună. Daca vântul din faţă este însoțit şi de un plafon noros de altitudine scăzută, navigarea devine dificilă şi, desigur, multe păsări se rătăcesc. Aceste păsări au apoi de zburat o distanţă mult mai mare decât era intenționat la început. In aceste cazuri observăm că viteza medie scade sub 1100 m/min din cauza kilometrilor zburați în plus. Concursuri dificile ca acestea nu sunt deloc necesare la începutul sezonului. În astfel de condiții, delegaţii raportează adesea că păsările au luat-o într-o direcție greşită. Nu este ceva neobișnuit ca un concurs de la începutul sezonului, cu astfel de condiții meteorologice asociate cu ploaie, să rezulte într-o catastrofă. Vânturile din spate Când vântul împinge păsările din spate, oricare porumbel poate câștiga concursul. Aceste concursuri sunt de multe ori decise de viteza cu care un porumbel intră în crescătorie şi este înregistrat de ceas. Concursurile de genul acesta sunt numite “suflate spre casă”. În Olanda, de cele mai multe ori bate un vânt din spate din direcția sud-vest şi acest lucru favorizează viteze foarte mari. Acest tip de concursuri nu sunt neapărat câştigate de pasărea cea mai bine pregătită sau cu cel mai bun bagaj genetic. Vânturi laterale dinspre est sau vest Reproducem un vechi proverb care descrie foarte bine vântul de est: “Vântul de est nu-i bun nici pentru om nici pentru fiară” Dintre cele patru vânturi, cel mai preferat este vântul de vest. Vânturi ușoare de vest ajută păsările aflate pe drum, indiferent de direcția în care acestea zboară. Cele mai reușite concursuri pot avea loc cu vânturi de vest ușoare. Porumbelul care învinge în aceste condiții îşi merită hrana.
Vânturile de vest de 50 km/h sau mai mult creează concursuri dificile. În aceste condiţii, sunt pierdute multe păsări. Din cauza intensității acestor vânturi, păsările sunt deviate din drumul lor în mod continuu. Astfel, ele sunt nevoite să-şi folosească în mod constant sistemul de navigație. Pasărea trebuie să-şi ajusteze tot timpul direcția de zbor creând astfel un efect de “zig-zag”, mai degrabă decât o line dreapta. Păsările care nu sunt echipate cu un sistem de navigație funcțional vor avea mari dificultăţi în aceste condiții. Multe dintre ele nu-si vor “găsi drumul” spre casă până când vântul scade în intensitate. Lipsa vântului Trebuie avută multă grijă când se lansează porumbeii într-o astfel de zi. Zilele de acest gen nu sunt dese. Se întâmpla de cele mai multe ori în timpul lunilor calde de vară. În astfel de zile, temperatura trebuie analizată atent. Dacă temperaturile sunt ridicate şi vântul nu bate deloc, trebuie luată în considerare cu mare seriozitate opțiunea de a nu lansa. Temperaturile ridicate şi lipsa vântului pot dezorienta cu ușurință păsările şi acestea se pot pierde.

9. Vizibilitatea
Un concurs bun poate fi realizat doar dacă păsările văd încotro se îndreaptă. Pe direcția de zbor, vizibilitatea trebuie să fie de minim 10 km. Vizibilitatea scăzută, combinată cu un plafon de nori de altitudine joasă, împiedică păsările să vadă clădirile înalte, turnurile bisericilor, etc. Vizibilitatea slabă poate fi cauzată de poluare, smog, ceaţă, aburi şi orice altă substanţă din aer care obstrucționează lumina.

10. Ceaţa
În cazul prezentei ceţii joase, ca şi cea care cauzează roua de dimineață, porumbeii nu ar trebui să întâmpine probleme mari, dacă pot să zboare deasupra cetei şi să vadă soarele. În cazul ceţii normale, porumbeii trebuie reținuți înăuntrul mijlocului de transport până când ceaţa dispare complet. Ceaţa are același efect ca şi norii: blochează total elementele naturale necesare porumbeilor pentru a naviga. Același efect îl au smogul sau poluarea în zilele calde de vara fără vânt şi gazele de evacuare din ariile din apropierea autostrăzilor sau drumurilor cu trafic greu. Dacă porumbeii experimentează piedici de acest gen, ei vor încerca pe viitor să evite astfel de zone. În timpul verii, porumbeii vor evita,de asemenea, lacurile întinse şi plajele nisipoase strălucitoare. Apa şi nisipul reflecta soarele. În special păsările tinere devin foarte stresate în aceste circumstanțe şi încearcă să stea cât mai departe de aceste zone.
In fiecare an un fenomen de genul acesta se petrece în acea parte a Olandei numită Het Veluwemeer. Acest lac lung, împrejmuit de plaje nisipoase, este situat chiar pe linia de zbor a câtorva asociații din nord. În fiecare an se întâmplă ca porumbeii care, deşi sunt aproape de casă, odată ajunși în aceasta regiune devin foarte stresați şi din aceasta cauză intră în alte mari stoluri de porumbei care navighează spre nord. Aceste păsări ajung să zboare foarte departe de casă şi, din cauză că sunt obosiți nu se mai pot întoarce în crescătoriile lor. O soluție pentru remedierea acestei probleme constă în lansările după amiaza târziu. In această perioadă a zilei activitatea soarelui este mai puțin intensă şi stolurile mari de porumbei care se îndreptau spre nord au părăsit zona.

11. Temperatura
Temperatura corpului porumbeilor variază intre 41 şi 42°C. Experiența ne învață că temperatura ideală concursurilor cu porumbei se situează în plaja 10 – 20°C. Când temperatura ajunge la 30°C, păsările devin stresate. La această temperatură, existenţa sau lipsa vântului joaca un rol important în determinarea rezultatului unui concurs. Aceste condiții pot însemna un dezastru pentru porumbeii care nu sunt într-o condiție bună. Când temperatura creşte peste 30°C, păsările sunt expuse multor pericole. Una dintre cele mai mari probleme pe care le au majoritatea păsărilor este lipsa experienței în privința hrănirii şi adăpării păsărilor în boxele de transport. Dacă crescătorul nu educă păsările cu coșul așa cum trebuie, acestea vor avea de suferit. Când aceste păsări sunt lansate, prima lor preocupare este să găsească apa. Ele vor coborî la primul ochi de apă şi se vor adăpa. Mulți porumbei se contaminează astfel cu diverși agenți patogeni. Ar fi foarte bine daca porumbeilor li s-ar da apă imediat ce boxele sunt încărcate în mijlocul de transport. Sunetul apei care curge va atrage porumbeii înspre adăpători. Trebuie să profităm de fiecare ocazie pentru a învăța păsările să bea apă. Un număr din ce în ce mai mare de cluburi au început să practice acest lucru încă din momentul în care păsările sunt îmbarcate la club. In cazul păsărilor tinere este un lucru inteligent să se schimbe apa din când în când. Va fi şi mai bine dacă boxele nu sunt supra aglomerate, astfel fiecare pui având posibilitatea de a ajunge la apă.
Păsările tinere sunt adesea foarte stresate, în mod special în primele săptămâni, şi nu se mişcă deloc în interiorul boxelor. Singurele păsări care reușesc să bea sunt cele aflate în apropierea apei. Deci încercați să le lăsați mult loc liber în boxe în primele săptămâni. Mai târziu, daca le va fi sete, ele vor știi să meargă direct spre adăpători imediat după îmbarcare. Un cer albastru imaculat cu temperaturi de aproximativ 30°C, lipsa vântului (sau vânt din faţă) şi un aer uscat, sunt condiţii deloc favorabile concursurilor cu păsări mature şi celor cu puii. Multe crescătorii care întâmpină astfel de condiții în perioada seriei de antrenamente timpurii, sunt ruinate pentru un sezon întreg. Se petrec pierderi masive. Când apar condiții de acest gen, ar trebuie să constituie o prioritate sistarea sau amânarea antrenamentelor, până când condițiile meteorologice se îmbunătățesc. La începutul sezonului, temperaturile tind să fie mai scăzute şi mult mai potrivite concursurilor cu porumbei. Trebuie avută grijă înaintea lansării pentru a permite păsărilor să se aclimatizeze cu temperatura exterioară mijlocului de transport. Aceasta se va face prin deschiderea progresiva a ușilor cu o oră înaintea lansării. Când se lansează primăvara timpuriu sau toamna târziu, trebuie analizată cu grijă ceaţa sau roua de dimineață. Această umiditate de dimineață poate bloca elementele navigaţionale. Este mai bine să se aștepte până când aceasta umiditate dispare şi abia apoi să se lanseze.

12. Furtunile cu descărcări electrice
Dacă sistemul de navigație propriu porumbelului voiajor funcționează la capacitate maxima, acest lucru îi va permite păsării să-şi ajusteze rapid direcția şi să se îndrepte spre casă. Acest sistem este dependent de elementele naturale care, pe vreme bună, îi sunt asigurate porumbelului din abundenţă. Avioanele folosesc sisteme de navigație create de om pentru a zbura de la punctul de decolare spre destinație. Pilotul folosește radarul în timpul zborului pentru a evita vremea rea, care ar putea periclita siguranța zborului. Radarul ii permite de asemenea pilotului să-şi modifice ruta înainte de a decola. Porumbeii voiajori nu beneficiază de acest lux. Ei sunt dependenți de alegerea făcută de lansator. Odată lansați, porumbeilor nu le mai rămâne decât să aleagă ce-i mai bun din ce va rezulta. Deși ne aşteptăm ca ei să aleagă cea mai scurtă rută spre casă, aceasta nu se întâmplă de fiecare dată. Uneori ei sunt forțați să o ia pe o rută mai lungă.
Un exemplu este situația în care păsările intră într-un front atmosferic cu furtuni şi descărcări electrice. Pasărea si-a ales dinainte drumul spre casă şi iat-o intrată în această arie cu furtuni. Dintr-o dată, elementele navigaţionale dispar cu desăvârşire. Acestea au fost blocate de norii nefericit asociați cu furtuna. Dacă nu bate vântul, păsările pot zbura în continuare cât de cât pe aceeași direcție şi după ce ies din aria de activitate a furtunii ele vor putea să-şi recâștige cursul şi să facă ajustările necesare. Dacă dimpotrivă, bat vanturi, păsările pot fi suflate la mare distanţă
de ruta corecta. Rezultatul: o mulțime de odihnitori neocupate. Dacă mai şi plouă în aria de acțiune a furtunii, păsările sunt obligate să aterizeze şi să aștepte terminarea furtunii. In acel moment ele pot deveni vulnerabile în faţa păsărilor de pradă. Să sperăm că păsările nu vor fi surprinse deasupra unei suprafețe de apă atunci când sunt forțate de ploaie să aterizeze. Această situaţie ar rezulta într-un dezastru. Ploaia ușoară poate ajuta păsările. Ea poate avea un efect răcoritor în timpul zilelor calde şi poate umidifica din nou aerul, care se simte mai proaspăt după aceea.

13. Turbulenţele electromagnetice
Deoarece nu există un suport evident sau sugestii cum că câmpul electromagnetic al pământului are vreo relevanţă pentru sistemul navigaţional al porumbeilor voiajori, nu avem nici o dovadă concludentă a faptului că porumbeii pot fi stresați de câmpul electromagnetic. De-a lungul câtorva ani de zile a existat o creștere semnificativă a activităţii microundelor. Această activitate a fost asociată în anumite momente cu concursuri şi antrenamente dificile. Din cauza acestei asocieri, ar fi imprudent să scoatem cu desăvârşire din calcul activitatea electrica. Trebuie avută mare grija pentru evitarea oricărei situații în care păsările ar putea fi expuse unui risc care nu este necesar. Datorită faptului că razele UV se pot manifesta în unde, este posibil ca acestea să se combine cu microunde şi astfel să aibă un efect advers asupra păsărilor. Notează! Această afirmație se poate să fie contestată de mulți oameni de ştiinţă. Dacă vor studia istoricul NOAA cu referire la data de Sâmbătă, 22 august 1998, când a avut loc zborul național cu puii, vor observa că factorul K a fost apropiat de 10, cea mai mare valoare. Concursul a fost dificil, primele păsări au sosit acasă cu viteze mai mici decât cele preconizate. In nici un moment nu s-a gândit cineva ca acest concurs ar putea fi unul dificil, de fapt acest concurs era de așteptat să fie unul cu viteze foarte mari. Rezultatul final a șocat pe toata lumea.
Dar trebuie notat că acel concurs național din 1998 ne-a demonstrat faptul că, date fiind condiții meteorologice optime, porumbeii pot să-şi găsească calea spre casă fără nici un fel de problemă în perioadele cu valoarea maxima a factorului K. S-a dovedit că motoarele electrice (alternatoarele şi generatoarele) produc câmpuri electromagnetice şi prin aceasta influențează zonele din apropiere. Toate mijloacele de transport porumbei de nouă generație vor fi dotate cu motoare electrice pentru sistemele de ventilație, pompele de apă, sistemul de lumini, etc. Imediat ce a fost instalat un generator sau motor pe un mijloc de transport porumbei, acel generator de câmp trebuie izolat. De asemenea, mijlocul de transport trebuie să fie legat la masă pentru a se elimina încărcătura electromagnetică acumulată. Aceasta se poate rezolva printr-o mica fâşie de metal care atinge pământul, ca și cele folosite la mașini pentru a preveni răul de maşină la copii. Daca nu rezolvăm acestă problemă, zona în care sunt deținuți porumbeii va deveni încărcată electrostatic. Cu cât durează mai mult drumul spre punctul de lansare, cu atât mai stresați vor deveni porumbeii şi aceasta situație stresantă poate afecta negativ energia de care ei au nevoie pentru a naviga.

14.Verificarea liniei de zbor înaintea lansării
Luarea unei decizii bine documentate este o necesitate în zilele şi epoca în care trăim. Tehnologia de care dispunem ne permite să obținem ultimele informații apărute. In capitolele precedente, am descris diferite tipuri de fenomene meteo şi la ce să ne aşteptăm daca păsările sunt lansate. Mai jos vă prezentăm o listă cu verificări care poate fi folosită ca un ghid. Sperăm că acest ghid vă va ajuta în luarea unor decizii corecte. Primul pas care trebuie făcut este să examinam imaginile din satelit. Prin acest prim pas, cel care controlează lansarea îşi formează o idee perfectă cu privire la situația vremii în acel moment şi de asemenea cu privire la ce tip de vreme se poate aștepta pentru restul zilei. Dacă previziunile pentru acea zi arată vreme rea pe mai târziu, se poate hotărî o lansare dimineața devreme. Sau din contră, poate fi necesar să se reţină păsările pentru o lansare mai târzie, în timp ce se aşteaptă îndreptarea vremii în aria de interes. Ne-ar place ca cei care coordonează lansările şi columbofilii în general să vizualizeze frecvent imaginile din satelit, pentru a câștiga experienţă cu privire la evoluția fronturilor meteorologice. Coordonatorii lansării ar putea căpăta avantajul experienței, referitor la perioada de așteptare până la deplasarea frontului meteorologic neprielnic în afara zonei de interes. Deși această metodă de cronometrare a evoluției unui sistem meteorologic nu este una foarte științifică, a avea o idee este mai bine decât a nu a avea nici una.
Nu cu mult timp în urmă, fiecare coordonator de concurs din Olanda avea un număr de confidenți de-a lungul liniei de zbor. În zilele de concurs, dimineața devreme, acești confidenți erau contactați telefonic cu scopul de a se aduna cât mai multe informații despre vreme. O dată cu înfiinţarea de către asociația olandeză N.P.O. a unei instituții specializate pe acest domeniu, s-a renunțat la acest procedeu. Cu toate serviciile puse la dispoziția noastră de internet, acest tip de contact personal se poate pierde. Totuși, noi credem că aceasta legătură trebuie păstrată. Gândiți-vă la o situație când internetul nu funcționează sau este foarte greu de accesat. S-a întâmplat de câteva ori că anumite fenomene meteorologice care nu au fost anunțate au creat prăpăd. Următorul pas pe care trebuie să îl facă coordonatorul de zbor este să verifice vremea reală din ţările/regiunile aflate pe linia de zbor. În același timp, coordonatorul concursului are contacte regulate cu însoţitorul delegat aflat la locul lansării şi se sfătuiesc cu privire la cel mai bun moment când ar trebui să lanseze porumbeii. În următorul capitol vom detalia şi ultimul punct din această listă de verificări, care se referă la importanţa maximă a vremii de la locul lansării, împreună cu comportamentul porumbeilor în interiorul mijlocului de transport.

15. Să lansăm sau să nu lansăm
Enumerăm următoarele situații în care porumbeii nu trebuie lansați:
1.Vizbilitatea este mai mică de 5 km.

2.In timp ce plouă

3.Vremea foarte mohorâtă, cu un plafon noros de altitudine scăzută, ceaţă sau furtuni cu descărcări electrice.

4.Vânturi puternice din faţă, cu viteze mai mari de 36km/h

5.Temperaturi foarte ridicate: 35°C sau mai mult pentru păsările mature şi 30°C sau mai mult pentru păsările tinere.

6.Vânturi puternice cu ploaie abundentă de-a lungul liniei de zbor.

7.Natura foarte calmă, sugerând că ceva nu este bine

8.Când porumbeii stau foarte liniștiți în interiorul mijlocului de transport şi dau de înțeles că ceva este complet greșit.

9.Când sunt prezente inversiuni atmosferice.

10.Dacă există turbulenţe foarte mari în câmpul electromagnetic al pământului şi în același timp sunt prezente alte efecte negative.

11.Când porumbeii nu au avut destul timp de odihnă după sosirea la locul de lansare.

12.Dacă lansarea este prea târziu după amiaza.

13.Dacă păsările nu au șanse rezonabile de a ajunge acasă în ziua lansării, excepție făcând zborurile de distanţă lungă.

16. Modul în care avem grija de păsări are o importanţă maximă Succesul sau eșecul unui concurs depinde de modul în care însoțitorul îngrijește porumbeii.
Din cauza diferitelor viziuni cu privire la îngrijirea porumbeilor pe timpul transportului, este necesar ca posesorii mijloacelor de transport sau companiile de transport să se asigure că angajații care lucrează pentru ei sunt educaţi complet şi puși la curent cu informațiile la zi referitor la modul de îngrijire al porumbeilor în timpul transportului. Studiile științifice sunt la dispoziția noastră gratuit şi ele trebuie folosite. Este datoria însoțitorului să se asigure că este asigurată o sursă adecvată de apă potabilă pentru porumbeii aflați în grija lui/ei, la perioade rezonabile de timp, pe parcursul transportului şi înaintea eliberării la locul lansării. Este de asemenea datoria însoțitorului să se asigure că păsările ajung la locul lansării cu destul timp înainte, pentru ca păsările să beneficieze de un timp de odihnă decent. Această perioadă de odihnă are scopul reducerii stresului cauzat de o perioadă lungă de transport. Din cauză că unor șoferi le place viteza, este datoria însoțitorului să nu precupețească nici un efort pentru a limita viteza cu care porumbeii sunt transportați la o limită rezonabilă de maxim 90 km/h. Acest lucru va ajuta la scăderea nivelului de stres al păsărilor. Este de asemenea datoria însoțitorului să se asigure că temperatura este controlată pe o vreme mai caldă decât 25°C, în așa fel ca porumbeii să fie răcoriți. Studii recente au dezvăluit că porumbeii transportați pe temperaturi ridicate înăuntrul acestor containere, se pot deshidrata şi vor scădea în greutate foarte rapid. Însoțitorul trebuie să se asigure că în perioadele cu temperaturi ridicate camionul să staționeze câte jumătate de oră pentru fiecare 100 km conduși, iar păsările să fie aprovizionate cu apă proaspătă de fiecare dată. De asemenea acesta are datoria să asigure hrănirea şi adăparea păsărilor la momentele potrivite şi să facă tot posibilul ca fiecare pasăre aflată în grija lui să beneficieze de o “șansă corectă” de succes în concursul care urmează. Din cauza costului ridicat al zborurilor cu porumbei, a numărului de concursuri catastrofale şi a scăderii continue a numărului membrilor, însoțitorii trebuie să facă orice efort pentru a-si face treaba într-un mod ireproșabil şi să creeze cele mai bune condiții păsărilor, pentru ca acestea să poată concura cu succes pentru proprietarii lor. Mâncarea
Amestecul cu care sunt hrăniți porumbeii în boxele camionului trebuie să fie compus preponderent din porumb. Acesta trebuie păstrat în saci de hârtie specifici şi trebui înlocuit cu altul proaspăt cel puțin o dată pe lună. Mâncarea trebuie verificată în fiecare săptămână pentru a
se vedea dacă nu a devenit contaminată sau umedă. Orice hrană suspectă trebuie înlocuită imediat. În fiecare săptămână sacii cu mâncare trebuie întorși pe cealaltă parte. Când să hrănim păsările Dacă urmează un concurs peste noapte (adică lansarea este la începutul după amiezii şi păsările ajung acasă ziua următoare), porumbeii trebuie hrăniţi până înainte cu 3-4 ore de lansare. Această mâncare trebuie să fie ușoară. Pe parcursul zilei precedente petrecute pe drum, păsările trebuie hrănite între orele 15:00 si 17:00 cu un amestec normal, cu mult porumb. Când păsările stau în boxe 2 zile înainte de lansare (concursuri de o zi), ele trebuie hrănițe vineri între orele 15:00 şi 17:00, la locul lansării. Este preferată hrănirea porumbeilor la locul lansării, deoarece acest lucru permite păsărilor să digere mâncarea într-un mediu stabil. Multe păsări vomită în timpul transportului. Cum să asigurăm calitatea apei Tancul de stocare a apei şi țevile de conectare trebuie golite după fiecare concurs. Dacă nu se face așa, acolo se vor dezvolta foarte ușor alge, viruși şi bacterii (câteva feluri de E-coli şi tricomonoză). Dacă porumbeii vor ajunge să bea astfel de apă, forma lor se va deteriora încă înainte de începerea concursului şi după ce ajung acasă crescătorul va avea multa bătaie de cap în încercarea de a-i aduce din nou într-o condiție bună. A preveni este mai bine decât a remedia! Următorul pas: în fiecare lună trebuie dezinfectate şi curăţate toate ţevile de conexiune şi tancul de stocare a apei. Adăparea păsărilor Înaintea plecării camionului spre locul de lansare, toate adăpătorile sunt umplute cu apă şi porumbeii vor fi adăpaţi. În mod special păsările tinere trebuie să beneficieze de o mulțime de ocazii pentru a învăța să bea apă în camion. Când șoferul ia pauze de condus, porumbeii trebuie de asemenea adăpaţi şi ușile trebuie deschise pentru a permite pătrunderea aerului proaspăt în interior. Este foarte recomandat ca atunci când temperatura exterioară creşte peste 25°C, să se facă mai multe opriri pe drum. Imediat ce camionul a ajuns la locul de lansare, porumbeii trebuie adăpaţi, chiar dacă este încă noapte. Dacă este necesară ţinerea porumbeilor în maşină pentru mai mult timp, apa de băut trebuie înlocuită la fiecare 6 ore. Momentul plecării
Trebuie calculat cu mare grijă. Transportatorul trebuie să plece suficient de devreme pentru ca să ajungă la locul lansării cu câteva ore înaintea momentului lansării. În mod normal, perioada de aşteptare dinaintea lansării este de câte o oră pentru fiecare 100 km parcurşi. Porumbeii au nevoie de această perioadă de odihnă pentru a se elibera de stresul acumulat pe parcursul transportului spre locul de lansare. În cazul reținerii, timpul minim de care păsările au nevoie pentru a se odihni este de minimum 2 ore. În acest timp însoțitorul trebuie de asemenea să adape păsările şi să pregătească camionul pentru lansare. Însoțitorul trebuie de asemenea să fie foarte atent ca în cazul vremii reci să nu deschidă ușile larg, dintr-o dată, ci doar puțin câte puțin. Acest lucru împiedică păsările să se răcească brusc. Proceduri de siguranță Noaptea şi în momentele în care delegatul nu este în apropierea păsărilor, mijlocul de transport trebuie încuiat pentru a împiedica persoane străine să intre înăuntru. Cea mai bună metodă este instalarea unei alte uși în interiorul celei deja existente, dar aceasta trebuie să fie din grilaj, pentru a permite aerului proaspăt să pătrundă înăuntr tot timpul. Prevenirea situațiilor generatoare de stres Dacă la locul lansării mai multe camioane așteaptă să lanseze, un program de lansare trebuie discutat şi stabilit de către delegaţi. Dacă un camion nu lansează primul, este recomandat să se închidă aproape complet ușile cât timp lansează alte camioane. Acest lucru va permite păsărilor captive să stea liniștite şi astfel este evitat mult stres înaintea lansării propriu zise a acestor păsări. Dacă nu se închid ușile în timp ce alții lansează, păsările care trebuie să stea încă închise vor înnebuni înăuntrul camionului încercând să scape şi ele. Instrucțiunile trebuie urmate tot timpul Înainte de a proceda la lansare, delegatul însoțitor trebuie să contacteze întotdeauna coordonatorul lansării şi indicațiile acestuia cu privire la vremea pentru lansare trebuie urmate de fiecare dată. De asemenea controlorul lansării trebuie informat cât mai bine despre vremea de la locul lansării. Instrucțiuni speciale În cazul în care este programat un concurs cu puii de la o distanţă de 250 km şi dacă din orice motiv nu se pot lansa porumbeii înainte de ora 09:00, cu o temperatură așteptată de 25°C sau mai mare, şi daca este prezent un vânt din faţă, cel care controlează concursul va lua decizia de a lansa de la o distanţă mai scurtă, de aproximativ 125km. După sosirea la acest nou loc de lansare, păsările vor beneficia de cel puțin 2 ore de odihnă şi lansarea va avea loc după orele 15:00, când temperatura a scăzut.
Verificați dacă sunt porumbei rămași în boxe Mijlocul de transport trebuie verificat după lansare pentru a se găsi porumbeii care au rămas înăuntru dintr-un motiv sau altul. Porumbeii care sunt bolnavi sau nu sunt capabili să zboare singuri, trebuie aduși acasă şi predați celui care controlează concursul, iar acesta va anunța proprietarii. Curăţarea locului de lansare Dacă cluburile permit așternerea rumegușului în boxe, locul lansării trebuie curăţat după ce păsările au fost lansate. Aceasta este una din îndatoririle însoţitorului delegat. Asociația trebuie sa-i pună la dispoziție uneltele necesare, de exemplu mătură şi saci de plastic pentru a strânge mizeria. În foarte multe locuri de lansare din Europa nu se mai permit lansări, din cauza mizeriei rămase după unele eliberări. Dacă vrem să ne promovăm cu succes sportul, curăţarea locului de lansare va crea cu siguranță o impresie pozitivă. Raportează problemele Toate probleme sau dificultățile de la locul lansării, cauzate de transportatori, însoțitori sau șoferi trebuie raportate celui care coordonează concursul şi de aici asociației. Asociația va fi făcută responsabilă pentru orice pagubă şi în primul rând cei de la asociație trebuie să afle cine a cauzat aceste probleme. Raportul însoțitorului Delegatul trebuie să facă un raport complet al concursului pe un formular tipizat. Acest raport trebuie trimis controlorului concursului după fiecare concurs.

17.Indicatii pentru asociații
Numărul de porumbei pe boxă De-a lungul istoriei concursurilor cu porumbei, columbofilii au repetat aceeași greșeală an după an. Această greșeală apare în momentul când se îmbarcă porumbeii. Adeseori se poate afirma că “păsările sunt îndesate în coșuri, ca sardinele într-o cutie”. Si totuși, aceiași crescători fac tot posibilul să le asigure păsărilor cât mai mult spațiu în boxele sau pe odihnitorile lor de acasă. Ei îşi introduc în boxe porumbeii şi, datorită aglomerației, le cauzează săracelor păsări un stres considerabil în drumul spre lansare. Păsările mature şi în special cele tinere trebuie să aibă suficient spațiu să se întoarcă în coșuri.
1. Pentru concursurile în cazul cărora păsările vor petrece o noapte în boxe, fiecare pasare trebuie să aibă la dispoziție un spațiu de minim 250cm2.
2. Pentru concursurile în cazul cărora vor petrece două nopți în boxe, fiecare pasăre trebuie să aibă la dispoziție un spațiu de 280cm2.
3. Pentru concursurile în cazul cărora păsările vor petrece mai mult de două nopți în boxe, fiecare pasăre trebuie să aibă la dispoziție un spațiu de 325cm2. Spre sfârșitul sezonului de zbor cu păsările mature şi pentru anumite perioade în timpul sezonului cu puii, când temperatura variază intre 25-30°C, fiecare pasăre trebuie să beneficieze de un spațiu de 350cm2. Sfătuim aici şi oriunde că e mai bine să se aloce porumbeilor cât mai mult spațiu posibil. Trebuie spus că aceste specificații sunt similare noilor cerințe în prezent stipulate legislativ în unele ţări. Igiena boxelor Când este necesar, trebuie aplicat pe podeaua boxelor de concurs un așternut de rumeguș sau alt material absorbant. Acesta trebuie reînnoit în fiecare săptămână. Când păsările sunt eliberate, inevitabil o parte din acest rumeguș va părăsi camionul odată cu porumbeii. Lansatorul trebuie să curețe orice urme înainte de a părăsi locația. Acest lucru va impresiona pozitiv orice membru al publicului care urmărește lansarea. Dacă un șofer ajunge la un loc de lansare care a rămas murdar în urma unei lansări precedente el/ea trebuie să noteze acest fapt şi să înmâneze un raport controlorului de zbor. Transportul porumbeilor voiajori A conduce un mijloc de transport porumbei nu este o muncă ușoară. Șoferul(ii) are(au) de respectat de obicei un program foarte strict dacă vrea(vor) să ajungă la locul de lansare cu suficient timp rămas pentru îngrijirea păsărilor şi pentru a le putea acorda o perioadă de odihnă suficient, necesară porumbeilor pentru a scăpa de stresul acumulat pe parcursul unei lungi călătorii. Colaborarea continuă intre cluburi şi crescători va ajuta șoferul să se poată încadra în program. Astfel, şoferul va reuşi să menţină o viteza constanta de 90km/h tot drumul spre punctul de lansare. S-a descoperit că aceasta este viteza de transport la care porumbeii se simt confortabil.
Mijlocul de transport porumbei trebuie să fie tot timpul funcţional din punct de vedere mecanic pentru a putea fi condus legal pe drumurile publice. Acesta trebuie echipat cu următoarele sisteme, funcționale:
· iluminat interior,
· ventilatoare variabile pentru aerisire, suficiente la număr pentru a schimba des aerul din compartimentul porumbeilor
· un sistem electric de pompare a apei, care ii va permite șoferului să adape porumbeii fără întârzieri nepotrivite
· zonă de depozitare a hranei, care va menține hrana curată şi uscată.
Mijlocul de transport trebuie echipat cu uși care se pot încuia bine pentru măsuri de siguranță. Sistemul de exhaustare al vehiculului trebuie să fie instalat în așa fel încât să nu permită gazelor evacuate să pătrundă în compartimentul porumbeilor. Conform legislației în vigoare, șoferii sunt obligați să oprească pentru o perioadă de odihnă după un anumit timp de condus. Din cauza aceste legi, este necesar (in unele cazuri), să existe doi șoferi, pentru ca păsările să poată ajunge la punctul de lansare într-un timp rezonabil. Șoferului(or) trebuie să i(li) se pună la dispoziție o listă/carte cu componentele mașinii, pentru a putea verifica dacă toate sunt la locul lor şi funcționează perfect înainte de a porni la drum. De asemenea, şoferul trebuie să deţină un carnet sau caiet de rapoarte, unde acesta trebuie să menționeze orice detalii relevante ale călătoriei, care au de-a face cu concursul. Aceste raporturi sau caiete trebuie înmânate controlorului de zbor, la momentul potrivit. Este imperativ ca șoferii să verifice dacă toate boxele date în grija lor sunt sigilate corespunzător. Este responsabilitate cluburilor să se asigure că toate boxele sunt sigilate cum trebuie şi că acestea nu conțin “porumbei bolnavi”. Orice problemă care apare trebuie raportată celui care controlează concursul şi acesta poate lua măsurile potrivite pentru a remedia acea problemă.

18.Un ultim cuvânt
Dacă cei care controlează concursurile sunt familiarizați cu factorii care pot genera un concurs prost şi acționează în consecință, sportul columbofil va progresa fantastic. Uneori pot să apară şi greşeli, se va întâmpla, dar dacă nu este precupețit nici un efort depus în folosul porumbeilor, acest lucru nu poate rezulta decât în progresul acestui sport. După ce păsările au fost lansate, este prea târziu să se mai facă ceva pentru influențarea deznodământului unui concurs. Deciziile foarte importante luate de controlori şi lansatori, sunt deciziile care pot schimba viitorul sportului nostru. Reacţiile negative care apar în presă după fiecare concurs catastrofal, nu sunt necesare în aceste zile. Aceste reacții folosesc intereselor cel care se opun concursurilor cu porumbei.
Sperăm că acest manual de lansare va fi acceptat şi folosit de către cei implicați în sportul concursurilor cu porumbei din întreaga lume. Credem că manualul va aduce o contribuție valoroasă sportului si-l va ghida în noul mileniu. Vă dorim să petreceți un timp plăcut citind, studiind şi folosind acest manual. A fost scris pentru cei care iubesc porumbeii şi poartă acest sport în inimile lor.
Colegii tăi de sport,
Hubert Land şi Steven van Breemen

Traducere: Corneliu Vesa

In format pdf il gasiti AICI

15 thoughts on “Manual de lansări porumbei

  1. Ma numesc augustin din carei ma bucur ca ai adus in discutie acest lucru cu lansarea de porumbei dar pe citi ii intereseza ‘ chiar multe cluburi pe acest lucru se bazeaza la o lansare intre mai multe asociati asteptind momentul pina cind ii favorizeaza lansarea Momentan ieu nu concurez din motive financiare si ma doare foarte tare dar intro zi voi reveni le doresc tuturor columbofililor porumbei sanatosi si succes la concursuri

  2. ,,Planeta pământ îşi execută mișcarea de revoluție complet sincronizată cu soarele şi cu luna, niciodată greșind o tură, niciodată schimbându-şi tiparul. Această mișcare de revoluție este baza de calcul a timpului, oferindu-ne zile, luni, ani şi anotimpuri.,,

    GRESIT!!!
    Miscarea de rotatie genereaza aparitia zilelor si noptilor iar miscarea de revolutie aparitia anotimpurilor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.