Bunul simt – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Este mijlocul lui februarie cand scriu aceste randuri. Un estic de talie mijlocie ma sunat sa-mi spuna daca poate veni pana la mine si daca as fi dispus sa tin cativa porumbei in voiliera mea si sa-i trimit prin curier. L-am intrebat despre cati porumbei este vorba.

18 in total.

Devreme ce acest barbat era de treaba si erau doar 18 porumbei am acceptat. Cand a sosit la mine m-a rugat sa ma uit la acei porumbei. I-am luat in mana si am ramas de-a dreptul socat de calitatea slaba a porumbeilor, dar nu am zis nimic. Ma gandeam, poate o fi vazut reactia mea ca nu am fost prea entuziasmat de porumbei. Porumbei nu aveau mai mult de 6 luni.

“Partea buna cu aceste pasari este ca clientii mei vor putea reproduce direct din ei” se incurajase acesta.

“Partea proasta este ca astfel de pasari nu sunt bune de nimic”, am reactionat eu, realizand ca i-am stricat ziua. Am avut intentii bune cand am afirmat ca nu sunt bune.

Vroiam doar sa-i deschid ochii, i-am explicat. Am fost nevoit sa ii explic devreme ce ma privea intrebator cu o privire nesigura.

EXPLICATIA

“Nu ar trebui sa cumperi porumbei in perioada aceasta din an” i-am zis eu.

“Te alegi cu resturile de care crescatorii nu au nevoie pentru ei.” “Ar trebui sa vezi pedigree-ele” a reactioant acesta. M-am incruntat. Sa vad pedigree-ele? Pentru ce? Atunci i-am spus o poveste.

In trecut destinatia “rebuturilor” era vanzatorii de pasari. Vremurile s-au schimbat. Astazi, datorita cumparatorilor, de exemplu, din China, crescatorii lasa aceste pasari de nimic in voliera unde isi asteapta clientii straini.”

“De ce clientii straini?” m-a intrebat acesta.

“Din cauza ca aici in Olanda si Belgia nu se cumpara porumbei in luna februarie. Este mijlocul perioadei de reproducere si nu mai este mult pana sa inceapa sezonul de zboruri. Noi stim ca porumbeii care sunt de vanzare acum sunt de calitatea slaba.“

Pentru o vreme n-a scos o vorba. Apoi fata i s-a luminat si mi-a spus:

“Mi-am invatat lectia,”

Sper ca si-a invatat-o si totodata imi pare rau de noii proprietari ai pasarilor.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.