Caderea penelor in cazul porumbeilor

Caderea penelor apare cand porumbeii au sta imfometati cateva zile. Acest lucru se poate intampla foarte usor atunci cand ei sunt vanati de o pasare de prada, sa zboare departe si sa revina la adapost de-abia dupa mai multe zile. Intr-un asemenea caz se poate ca penele sa nu cresca suficient cu elemente nutritive din corpul animalului.

Alteori, se intampla ca penele sa fie despicate la mijloc. Se vorbeste despre fusurarea aripilor. Acest fenomen apare, insa rar. Penele uscate, tocite si aspre tradeaza faptul ca porumbeii nu sunt sanatosi. Boile parazitare intestinaledar si parazitii ar putea constitui cauzele penajului deficitar. Acarienii si capusele se hranesc cu substantele penelor si pielii. Atacul protozoarului trichomonas, al coccidiilor, al salmonelelor sau a hexamitelor, imbolnavesc pasarile. Porumbeii nu se simt bine, nu se mai curata aproape de loc penele sunt rasfirate de jur imprejur, penajul pare tocit si in dezordine. Combaterea bolii cu medicamenete corespunzatoare si combaterea regulata a insectelor sunt mijloacele corecte pentru inlaturarea raului.

Penele lezate nu isi revin printr-o baie. Ele pot fi scoase cu multa grija pentru a nu produce rani animalului. Dupa circa patru saptamani cresc pene noi. In caz contrar, penele defectuoase raman pana la urmatoarea naparlire.

Sursa: Cresterea porumbeilor, Heinrich Mackrott

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Caderea penelor in cazul porumbeilor

  1. Esti sigur ca poti sa-i smulgi penele!?
    Am si eu un porumbel care nu mai are suficiente pene in aripa stanga si nu are destul echilibru… si ma intreb cand o sa-i creasca la loc pentru ca deja are aproape 3 sapt de cand il tin. E porumbel salbatic, nu mai poate sta inauntru.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.