Toamna este perioada in care crescatorii cauta sa achizitioneze porumbei pentru a-si imbunatati (intari) crescatoria, si este de inteles. In acel moment (toamna) crescatorul isi cunoaste cat de puternica este crescatoria sa de porumbei, si stie ca este momentul pentru a face rost de “calitate”. Crescatorii care vand pui “de la cei mai buni porumbei” in timpul primaverii, ai face bine sa nu ii iei in serios, chiar si cei mai mari campioni au nevoie de pui pentru ei.
Nu sunt unul care se grabeste in a recomanda nume atunci cand cineva imi cere o adresa de unde sa-si imbunatateasca crescatoria. Fiecare ar trebui sa poata gasii astfel de crescatorii facand ei insisi putina cercetare (cautari). Reclamele sau licitatiile? Nu trebuie neaparat sa le eviti. Dar fii atent!
NICIO LEGATURA
Uneori vad reclame ale unor crescatori pe care ii cunosc. Printre ei sunt oamenii cu porumbei buni, de la care poti cumpara porumbei cu bani putini. Reclamele sunt de regula mici si fara fi impopotanate, dar asta nu prea inseamna nimic.
Marimea unei reclame si limbajul folosit are foarte putin de aface cu calitatea si cu pretul.
Pentru 30.000 euro poti sa cumperi o masina mai buna decat una cu 10.000 euro, pentru 300.000 euro poti sa cumperi o casa mai buna decat una cu 150.000 euro, dar aceasta logica nu se aplica si in cazul sportului columbofil. Un porumbel care a costat o avere nu este prin definitie mai bun decat un porumbel pe care l-ai primit cadou sau pe care l-ai cumparat in piata Lier din Belgia.
Banii nu distrug sportul columbofil, desi se spune ca o face, adevarul este ca marfa este mult laudata in reclame si programe de vanzari ceea ce este normal. Ca si cumparator va trebui sa ai o mai mare atentie, nu toti o pot avea ceea ce explica de ce unii crescatori au mai mult success in achizitiile de porumbei decat altii. Nu este plauzibil faptul ca unii crescatori cumpara porumbei de peste tot si nu reusesc cu ei, sunt in mod constant inselati. Acesti oameni fac greseli in pregatirea porumbeilor!
Acestia merg la persoane nepotrivite, in momente nepotrivite penru a cumpara porumbei nepotriviti (slabi calitativ).
UNDE?
In decursul anilor la randul meu am achizitionat multi porumbei, porumbei de la crescatori faimosi si porumbei de la crescatori complet necunoscuti. Acest lucru ma facut sa constat ca numele si rasa inseamna foarte putin atunci cand cauti sa iti imbunatatesti crescatoria ta, de multe ori platesti pentru “nume”. Problema cu unii cumparatori este ca nu vor porumbei ieftini.
Crescatorii germani, in mod particular au aceasta problema. Atunci cad le dai pretul, uneori iti spun “da, dar vreau porumbei din porumbei buni”. Pe de alta parte, porumbei cu un nume renumit sunt importanti cand vrei sa-i vinzi, deoarece acestia sunt mai usor de vandut decat pui din porumbei pe care ii ai dintr-un bunic, care a reprodus pasari din care au facut treaba si in crescatoria altora.
Daca vanzarile este obiectivul prioritar atunci va trebui sa oferi oamenilor ceea ce vor. Atunci cand eu cumpar pentru a-mi imbanatati crescatoria, o fac mereu de la cineva care a reusit rezultate foarte bune, acel crescator nu ar trebui sa aibe multi porumbei, si sa nu aibe mult spatiu. Acest lucru il forteaza sa vanda porumbei pe care alti crescatori i-ar pastra si… foarte important, un astfel de crescator are de infruntat o concurenta puternica. Rezultatele spun multe, dar nu tot. Trebuie sa stii unce si impotriva cui au fost obtinute.
PUI SAU OUA?
Tu cumperi pui sau oua? Amandoua au avantaje si dezavantaje. Cand cumperi oua nu poti sa vezi ce o sa iasa din ele. Ar putea sa fie un pui pe care nu l-ai fi cumparat vreodata, sau paote fi un pui splendid pe care proprietarul ar fi fost tentat sa-l pastreze pentru el. Din aces motiv sunt unii care da inele dinainte de a cumpara puii, astfel crescatorul nu poate da inapoi. Iar crescatorul care vinde nu va avea dificultati emotionale sa ia ouale de sub cei mai buni porumbei decat niste pui de patru saptamani care arata magnific. Un dezavantaj daca cumperi oua este ca s-ar putea sa fii ghinionist cu ei, dar avantajul este ca sunt mult mai ieftine.
DE LA CARE?
Imi place sa cumpar frati, sore si pui dintr-o super pasare, dar doar daca acesta are mai multi porumbei buni inruditi cu acesta. Odata am stiut o crescatorie cu un astfel de porumbel “super”, pe care am incercat sa-l cumpar. Totusi, proprietarul a fost atat de sincer (sau naiv) incat sa imi spuna ca acel porumbel a avut sase frati care nu au reusit mai nimic, acela a fost punctul final al interesului meu pentru acel porumbel. Mai tarziu, cineva pe care eu il cunosc a cumparat acel porumbel.
“Felicitari”, i-am zis, “dar dar nu vei putea merge departe cu el”. Acesta a reprodus un compartiment plin cu pui din el, dar acestia au fost la fel de slabi ca si fratii porumbelului. Multi cumparatori fac diferente intre pui si zburatori si intre pui si reproducatori. Eu unul nu vad aceea diferenta. Zburatorii au un istoric al rezultatelor, acest lucru nu se poate spune si despre majoritatea reproducatorilor.
In compartimentul de reproductie se afla multi porumbei care sunt acolo doar pentru motivul ca au costat multi bani, sau pentru ca au legaturi cu un nume faimos, dar totusi porumbeii trebuie sa o dovedeasca ei. Acest lucru explica de in unele compartimente de reproductie poti sa ai porumbei de 4 ani sau mai batrani care nu au reprodus inca niciun porumbel de calitate.
Ma framanta de ce acesti porumbei se afla acolo! Pui din zburatori (buni) iti da aceleasi sanse, cu conditia ca acestia sa aibe un partener cu origine buna. Ar trebui oare ca noile achizitii sa fie lasate afara sau nu? In primul rand ar trebui sa realizam ca porumbeii care sunt inchisi “traiesc mai putin”. Cat de scurt depinde de spatiul in care acestia sunt inchisi. Boxele mici de reproductie fara o voliera si fara mult soare sunt un atac direct asupra vitalitatii, dar daca decizi sa eliberezi noile achizitii s-ar putea sa le pierzi.
CUM SA FACI CUPLURILE?
Care este cea mai buna metoda de a face cuplurile in cazul achizitiilor noi depinde de tipul de porumbei pe care ii ai deja in crescatorie. Dacaai deja porumbei de calitate, nu as pune noile achizitii intre ele. Cel mai rapid mod de a descoperi valoarea lor este sa ii imperechezi cu cateva din femele tale care au dovedit ca sunt bune, iar daca puii corespund, atunci poti sa te scapi de masculul respectiv anul urmator.
Daca ii oferi unui astfel de mascul un partener permanent atunci nu poti sa iti dai seama atat de usor.Sa pui in cuplu porumbei achizitionati cu porumbei achizitionati inseamna sa cauti o perioada de timp mai mare, sa reface cuplurile mai des.
ATUNCI ACEST LUCRU
De la “zburatorii de maraton” poti sa auzi des despre experienta negative cand au imperecheat cu porumbei de o zi. “Porumbeii de maraton (doua zile)” par sa fie o rasa de porumbei in sine. Ar fi bine sa imperechezi acesti porumbei cu altii de seama lor. Pui tardivi, atat ai tai cat si noile achizitii ai face bine sa ii duci de cateva ori cu masina la antrenamente. Acest lucru se poate face chiar si in timpul iernii.
Un alt dezavantaj al porumbei achizionati (scump) este ca primesc prea mult credit (incredere). Porumbeii Janssen erau intotdeauna foarte scumpi. Oare cati porumbei Janssen au fost scosi afar pentru ca nu erau buni de ceva? Doar cativa sau niciunul!!! Si totus, chiar si in crescatoriile din Arendonk, Belgia, mai multi porumbei slabi calitativ au fosr reprodusi decat porumbei buni. Mai mult, nu crede ca ai fost inselat prea repede.
In decursul timpului am cumparat mai multi porumbei slabi calitativ de la campioni faimosi, dar nu am simtit niciodata ca am fost inselat. Pur si simplu nu am avut noroc, iar de noroc ai nevoie in primul rand. Poti ajuta norocul putin prin a nu cumpara un porumbel scump dintr-un “cuplu de top”, ci sa cumperi mai multi porumbei mai ieftini.
Mai multe bilete la loterie, mai multe sanse!
Autor: Ad Schaerlaeckens
Traducere: Andrei Bondar
mei si in de vanzare