Ce factori declanseaza naparlirea si cresterea noilor pene? – Stresul

Stresul este in principal orice factor care stanjeneste starea psihica si fizica a porumbeilor si include:

Suprapopularea – Ceea ce duce la o competitie pentru hrana, apa si spatiile pe odihnitoare si neputinta de a se odihni.

Supraantrenarea – Exercitii peste nivelul de forma al echipei.

Lansari mult prea ambitioase – Creeaza anxietate pentru porumbeii tineri neexperimentati.

Folosirea incorenta a medicamentelor – Medicatia trebuie aplicata corect pe perioada naparlirii; antibioticele pot distruge echilibrul normal al florei bateriene intestinalesi afecteaza si absortia de nutrimente. In plus, unele medicamente impiedica direct buna formare a penelor, provacand malformatii (exemplu: Synathic).

Constructia necorespunzatoare a adapostului.

Pierderea controlului asupra parazitilor externi – Parazitii externi afecteaza negativ naparlirea in doua moduri. Capusele, care sug sangele, slabesc porumbeii si, prin iritarea fizica produsa, acestea nu se pot odihni. Paduchii deterioreaza direct penele, hranindu-se cu fragmente de pene, preducand proprietatile izolatoare ale acestora. Aceasta inseamna ca, in loc sa fie lucioase si sa alinece una peste alta, ele se freaca cu asprime inainte si inapoi, creand o uzura continua si marind efortul necesar porumbelului pentru zboruri.

Bolile – Porumbeii bolnavi naparlesc incet, iar penele nou crescute sunt de proasta calitate. Probleme intestinale – viermii, coccidia si infectiile bacteriene – impiedica absortia nutriementelor in organism, care este esentiala la cresterea penajului. Orice modificare a aspectului excrementelor va fi prompt analizata, inaite sa produca vreo paguba serioasa.

Sursa: Sanatatea, Bolile si Managementul Porumbeilor de Dr. Colin Walker

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.