Celulele de cuibarit

Celula de cuibarit este cel mai important spatiu penntru fiecare pereche reproducatoare. In aceasta celula are loc doar perechea care detine celula, orice alt intrus este reperat si dat afara, dar se intampla ca de multe ori sa apara lupte intre masculi si pot aparea rani la cap, dar daca suntem pe faza vom reusi sa evitam aceste lupte sau cel putin sa reducem impactul lor. 

Celula de cuibarit trebuie sa fie indeajuns de mare, pentru ca perechea sa aibe spatiul necesare depunerii unei a doua perechi de oua, o celula de cuibarit ar trebuie sa fie suficient de mare sa poata adaposti pana la trei generatii, parintii, prima pereche de pui gata de zbor si viitorii pui care fie au eclozat fie asteapta in cateva zile sa vada pentru prima data lumina zilei. Celula trebuie sa permita amplasarea a doua cuiburi, daca nu este posibil atunci femela va depune ouale alaturi de ceilalti pui si ouale pana la urma se vor murdari si exista riscul sa se piarda perechea respectiva de oua. Pentru a evita acest lucru se poate pune un perete despartitor in celula, si astfel vom putea pune doua cuiburi. O alta metoda ar fi ca sa se faca celula pe doua niveluri.

Celule de la nivelul podelei, se pot inchide daca sunt acaparate de porumbei tineri care au tendinta de a-si extinde dominatia pe toata podeaua, scelule de jos se vor inchide in acest caz si se v or pastra pentru a se tine acolo animite pasari la nevoie. Sau cand se construiesc celulele, atunci se va tine cont sa se construisca de la o inaltime de 30 de cm de la podea, astfel evitam aceste neplaceri.

Partea vizibila a celulelor de cuibarit se poate amenaja in mai multe feluri. Cele mai simple sunt grilajele din sarma acoperite cu plastic, cu intrari care se pot inchide. E important ca fie care boxa, celula sa aibe un sistem de inchidere, o usa, sa se poata curata foarte usor, se poate folosi linoleu cauciucat este usor de folosit, cu ajutorul unui spaclu, se pot spala usor, cu fel de fel de desinfectanti.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.