Coccidioza

Fiecare crecscatorie este atacata, anual, de coccidioza. Diferite sunt numai gradul de raspandire a bolii precum si masura daunelor. Coccidioza este o boala intestinala produsa de coccidiile intestinale unicelulare (protozoare). Aproape toti porumbeii sunt purtatori de coccidii. Porumbeii maturi pot dezvolta imunitate impotriva coccidiozei. Puii se imbolnavesc, insa, foarte usor fiindca agentul patogen se inmulteste foarte repede in intestinul lor. Acestia au o cochilie tare si trec printr-un proces de maturizare in afara organizmului porumbelului. Cu ajutorul umezelei, caldurii si oxigenului se formeaza in oochisti, sporoizi. Daca un asemenea oochist este inghitit de un porumbel, ajunge in intestin, sucurile gastrice desfac cochilia iar sporoizii patrund in celulele intestinului subtire. Prin mai multe diviziuni apar din sporoizi, merozoizi care patrund in continuare in celulele inca intacte ale intestinului.

Prin divizare multipla un sporozoit poate produce pana la 2,5 milioane de merozoiti. Prin merozoiti apar microgameti masculi si microgameti femele care se unesc cu noii oochisti. Acestia din nou sunt eliminati prin fecale. De la ingurghitarea unui oochist pana la eliminarea unui nou oochist trec 4-5 zile. Mereu exista pericolul unei noi infectari prin ciugulirea de pe podea sau prin sorbitul apei murdare.

Fireste ca oochistii trebuie sa beneficieze de mediul umed, in afara organizmului animal: fecale umede, apa de baut. Aceasta realitate ii determina pe crescatori sa schimbe apa de baut zilnic.

Cea de-a adoua masura de precautie consta in mentinerea igienei intregului adapost, a carui podea trebuie curata zilnic.

Dar cea mai importanta masura de aparare se realizeaza prin intarirea imunitatii pasarilor. In cazul unui puternic atac, digestia este afectata puternic, fecalele sunt inca moi si apoase.

Simptome de coccidioza:

  • diaree (uneori hemoragica)
  • slabire, apatie
  • sete exagerata
  • penaj mat, zburlit
  • porumbeii maturi manifesta somnolenta
  • la femele, se produce intarzierea ouatului

TRATAMENT:

Medicamentatie: Coccistop, BS, Amprol-plus.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.