Concursuri porumbei voiajori – Influenta norilor asupra zborurilor cu porumbei voiajori

Am putea scrie volume întregi despre nori, tipurile, denumirile şi efectele lor. Sunt cunoscute 15 tipuri diferite de nori. Multe lucruri pe care le-am putea scrie nu prezintă interes sau vre-un beneficiu pentru crescătorii de porumbei. De exemplu, am putea descrie aici un tip de nor numit contrail(eng.). Aceasta denumire provine de la forma scurta a cuvintelor condensare şi coadă(eng. condensation trail). Acest nor este cel cauzat de vaporii condensați produși de un avion cu reacție. Nu prezintă interes pentru columbofili, din cauză că nu afectează performanţele porumbeilor voiajori. Importantă pentru crescător este altitudinea plafonului de nori. Aceasta va fi preocuparea noastră. Toți norii sunt compuși din picături de apă sau cristale de gheaţă. Există trei tipuri de plafon noros important pentru columbofili.

Acestea sunt:

  1. “Nori de nivel înalt” care sunt denumiţi în funcţie de tip, Cirus, Cirocumulus sau Cirostratus.

  2. ”Nori de nivel mediu” care sunt denumiţi Altocumulus şi Altostratus.

  3. ”Nori de nivel jos” care sunt denumiţi Cumulus, Stratocumulus şi Stratus.

Norii de nivel înalt se situează la aproximativ 6000 metri. Din cauza temperaturilor reci de la aceasta înălţime, acești nori sunt de obicei luminoși şi albi sau de culoarea gheții. Când sunt vizibile porțiuni de cer albastru, condițiile pentru concursuri pot fi ideale. Acești nori se mişcă pe cer de obicei de la vest spre est şi pot indica faptul că vremea urmează să se încălzească.

Norii de nivel mediu sunt similari norilor de nivel înalt, cu excepţia altitudinii. Acești nori se află între 2500 şi 6000 metri şi pot fi însoțiți de ploaie ușoară. Aceste condiţii sunt în mod normal foarte bune pentru concursurile cu porumbei. Norii de acest tip pot de asemenea indica faptul că vremea se schimbă, pe măsură ce ei capătă în consistenţă înaintea unei furtuni.

Norii de nivel scăzut sunt de obicei norii de sub 2500m. Ei pot fi nori grei sau ușori. în mod normal, cu cât sunt mai grei, cu atât par mai închiși la culoare. Aceşti nori pot fi însoțiți de ploaie ușoară sau puternică, tunete, fulgere şi vânturi puternice.

Norii grei pot obtura lumina soarelui şi a lunii şi pot împiedica pătrunderea elementelor de navigaţie. Aceste elemente de navigaţie sunt necesare diverselor specii în scopul navigaţiei, în lipsa lor păsările se pierd, zburând fără ţintă până când obosesc şi cad pe marginea drumului. Lipsa acestor elemente constituie una din cauzele concursurilor catastrofă.

Norul tip “Stratus” este norul de nivel cel mai scăzut. Oriunde este o acumulare de umezeală sau o suprafaţă de apă se poate dezvolta ceaţă. Ceaţa este de fapt un nor la nivelul pământului. Când aceasta se ridică, devine un nor “Stratus”. Dacă nu se dispersează rapid şi nu descoperă cerul albastru, acest nor va determina un concurs dezastruos.

Vezi capitolul Inversiuni. Notează.

Fermierii şi pescarii au o bună înțelegere a informaţiilor pe care le pot obţine de la nori. Mulţi dintre ei îşi organizează activităţile zilnice pe baza acestor informaţii. Columbofilii şi lansatorii trebuie să învețe să citească norii, deoarece binele porumbeilor aflaţi în grija lor depinde de deciziile pe care ei le iau.

Sursa: Manual de lansări porumbei de Steven van Breemen & Hubert Land

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.