Cum se face? – Ad Schaerlaeckens

Cum se face?

Se stie ca, sportul columbofil international isi are radacinile in Belgia si in Olanda. Columbofili din intreaga lume vor porumbei olandezi sau belgieni. Chiar daca ar exista o pasare miracol, sa spune una din Liban, nimeni nu ar fi interesat de ea. Ideea este ca desi pasarile belgiene si olandeze nu pot dovedi cat de bune sunt in curse internationale. Spre deosebire de alte sporturi, columbofilii nu pot concura cu alti columbofili din alte parti ale lumii.  In ultimii ani sportul columbofil a capatat o alta dimensiune: columbodroamele au devenit tot mai populare.

COLUMBODROAMELE

In cadrul columbodroamelor, oameni din luma intreaga pot sa participe. Asadar fiecare poate concura cu fiecare, mai putin faptul ca locuiesc in aceleasi conditii. Sunt unii care asteapta ca porumbeii olandezi si belgieni sa castige toate premiile dar nu este adevarat. Ei nu domina, ci din contra. Pasari din orice tara posibila sunt in top aproape cursa de cursa. In special pasarile nemtesti se descurca foarte bine si in ultimii ani chiar pasari din Kuweit. Columbofilii din Olanda nu prea inteleg. Cum este posibil asa ceva?

DIFERIT

Germania nu este departe de mine, si de cate ori merg in Germania sunt surprins de dealurile, muntii, vaile si padurile intinse. Si ma gandesc la porumbei si la concursurile de porumbei. Porumbeii sunt nevoiti sa treaca peste diferite obstacole, obstacole pe care pasarile olandeze si belgiene nu sunt nevoite sa le treaca. In drumul lor spre casa pasarile olandeze si belgiene zboara peste terenuri plate aproape ca si o masa de biliard. In mare parte concuram in conditii de vreme buna. Cand vremea este rea, cursa se amana. Asa cum am mai spus, in alte tari lucrurile stau altfel. Am un prieten in Dubai. Acestom, Omar este numele lui, nu poate sa se opreasca din ras cand ii spun ca noi nu concuram cand temperatura este prea ridicata atat pentru oameni cat si pentru pasari. 30 de grade celsius, I se pare o temperatura buna. Porumbeii din Dubai sunt concurati la temperaturi de 35 de grade celsius si de cele mai multe ori fara probleme.

SELECTIA

Columbofilii sin Germania, Kuweit si alte tari au importat deasemeni pasari din Olanda si Belgia. Au crescut pui din pasari importate, nepoti si stranepoti si aceste pasari au fost concurate si selectionate. Dar criteriul selectiei este diferit, devreme ce aceste pasari au fost zburate in conditii mult mai grele decat cele din Olanda si Belgia. Datorita acestui mod de selectie s-au obtinut un tip de pasare mult mai puternica, dupa mai multe generatii. Pasari care pot face fata conditiilor foarte grele din Africa de Sud. Nu este o coincidenta ca pasari din Olanda si Belgia nu domina cursele din cadrul columbodroamelor. Acele pasari din Germania, Kuweit si din alte tari sunt pur si simplu mai bune. In Belgia, exista deasemeni columbodroame. In aceste columbodroame strainii nu domina. Aici pasarile olandeze si belgiene sunt cele care domina pentru ca zboara in aceleasi conditii ca si parintii lor. Se poate spune ca aceste pasari sunt mai rapide si mai destepte, pasarile din alte tari sunt mai puternice.

JAPONIA

Imi aduce aminte de o vizita facuta in Japonia. Am vizitat un columbofil care a zburat pasarile de la mine si care se descura foarte bine in cursele de peste 1000 de km, in conditii de zbor foarte grele. Nu putesam sa inteleg, de vreme ce eu nu zbor curse de distanta lungi, avand pasari de distante medii. CAnd am vazut cateva din pasari amfost socat. Aceste pasari Schaerlaeckens erau atat de diferite, avand aripi lungi si corpuri puternice. Acesta a obtinut aceste pasari prin selectie, generatie dupa generatie. Iar acesta selectie s-a bazat pe cursele de distanta lunga. Omul acesta a reusit sa creeze un alt tip de pasari.

In final ajungem din nou la ceea ce eu cred ca este esential in sportul columbofil: Selectia este numele jocului.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.