Ce se intampla cu porumbeii voiajori care se pierd la concursuri si care nu au rezultate?

Mai jos puteti vedea un material video din Statele Unite ale Americii despre acest aspect.

Acum as vrea sa revenim la continentul nostru, Europa, si mai mult la tara noastra Romania.

Ce se intampla cu porumbeii voiajori care nu mai vin acasa de la concursuri. Din ce cauza nu mai vin porumbeii acasa. Pai pot fi mai multe cauze:

  • cauze naturale: ploi, canicula, ulii, firele de electricitate si alte cabluri
  • braconajul – natura umana pervertita

La aceste cauze as mai adauga proasta ingrijire de care au parte porumbeii nostri, si slaba calitatea a porumbeilor, suprasolicitarea porumbeilor este un aspect de care multi dintre noi nu tinem cont.

Sunt date statistice care spun ca nu mai putin de 30% din porumbei care ies din iarna nu mai ajung sa participe la prima etapa. Ce sa mai spunem ca la final de sezon daca mai avem o treime din porumbeii de pe lista de start de sezon ar trebui sa fim multumiti.

Braconajul inca este un cancer pentru sportul columbofil, atat de multi porumbei ajung sa fie capturati prin o multime de metode de catre niste indivizi, pentru care acest lucru este ridicat la rangul de pasiune. Saptamana trecut am avut un porumbel pripasit in Oradea, de la concursul de fond Tabor, Cehia, porumbelul cu seria 993974-12 (un tardiv) a juns in crescatoria lui Zlibut+Santa, acestia au eliberat porumbelul, au pus si un bileletel cu un numar de telefon; ei sunt colegi cu mine in Asociatia Columbofila Voiajorul Bihor, nu au stiut ca este porumbelul meu, de astfel de oameni este nevoie in sportul columbofil.

Dar sa revenim la problema pierderilor de porumbei si cea a eliminarii porumbeilor care nu corespund standardelor sportive. Exista o sintagma cand vine vorba de selectia  porumbeilor: “cosul este metoda cea mai buna de selectie”. Asta inseamna ca acesti porumbei care nu rezista ajung sa se piarda si de cele mai multe ori mor.

Daca la final de sezon ramai cu mai multe pasari care nu au nicio clasare, sau poate standardul tau este mai ridica nu au norma, sau nu au norme cu punctaje bune si foarte bune; ce vei face cu acele pasari? Ce inseamna “sa-i elimini”? Ii vei da cadou, ii vei vinde la licitatii, ii vei sacrifica?

 

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Ce se intampla cu porumbeii voiajori care se pierd la concursuri si care nu au rezultate?

  1. ii voi zbura nul viitor. am un mascul de 09 care in 2010-2011 nu a facut nimic notabil.foarte putine clasari desi atat in 2010 cat si in 2011 a zburat etape de fond si maraton.In 2012 resusete sa claseze 2 x Seroc 640 km o mlawa 712 km si 2x Elblag 845 km indeplinid norma la 3 categorii si avand 5 etape clasate de peste 640 km.deci porumbeilor le trebuie acordata sansa de a zbura. Anul acesta are zburat Losice dar n-a clasat.sunt curios ce-o sa faca mai departe.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.