Economiseste bani – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Este din ce in ce mai greu sa ai succes in sportul columbofil modern daca ignori colaborarea cu un medic veterinar sau administrarea de medicamente. Unii isi viziteaza medicul veterinar inainte de sezonul de concursuri, inaintea sezonului de reproductie sau inaintea procesului de naparlire, iar altii isi viziteaza veterinarul in fiecare luna sau fiecare saptamana. Mai sunt unii care se duc la veterinar doar in cazul in care li se par ca porumbeii lor au probleme sau dupa o etapa mai proasta, sunt unii care cheama medicul veterinar in crescatorie odata pe luna sa de mai multe ori pentru ale verifica porumbeii. Printre crescatorii care vizitau rar barbatul in halat alb erau Klak si eu. Ceea ce faceam atat eu cat si Klak era sa incercam sa prevenim problemele.

MOTIVUL

Imi dau toata silinta sa tin in control tricomonoza. Suna a lauda dar eu imi pot da seama daca porumbeii au nevoie de tratament sau nu. Aceasta se intampla cand puii nu cresc normal si devin slabi, si cand au excrementele apoase si care miros. Mai mult cand corpurile porumbeilor maturi nu sunt stranse bine si cand gatul nu este curat (cand sunt tot felul de linii), atunci nu merg la veterinar ci le administrez eu un tratament.

Nu tratez nicioadata impotriva cocidiozei, din moment ce nu ar trebui sa fie o problema in mediul uscat.

Nici salmoneloza nu este o problema pentru mine, din moment ce nu-mi asum niciun risc si tratez timp de 2 saptamani in fiecare toamna.

Probleme respiratorii incerc sa le previn cu ajutorul medicamentelor ieftine in timpul iernii. Numele medicamentului este oxigen. Il obtin prin faptul ca tin porumbeii in voliere (spatii deschise) indiferent de starea vremii.

Rar am avut probleme cu Adeno/Coli. In urma cu mult timp am avut cativa pui care au fost bolnavi cu E/Coli, ceea ce am facut a fost de fapt … nimic!!! Unii au murit, imi pare rau pentru ei, poate ca le-as fi salvat viata daca ii tratam, dar pana la urma m-am ales cu porumbei mai putin vulnerabil in fata E/Coli.

DISCUTII

Asta nu inseamna ca nu discut vreodata cu un medic veterinar sau cu oameni de stiinta. In timpul iernii particip la multe seminarii si la fel fac si medicii veterinari. In mare parte imi plac seminariile dar ce imi place cel mai mult este timpul de dupa seminarii, cina si discutiile. Dupa seminarii, participantii se aduna, chiar si veterinarii si oamenii de stiinta. Apoi in discutiile noastre abordam teme ca si probleme de sanatate si tratamente pentru porumbei. Este destul de ciudat sa vezi cum acesti oameni, care ar trebui sa  fie informati, nu sunt de acord cu privire la atat de multe lucruri. In special vaccinarea impotriva salmonelozei este un subiect destul de controversat. Spre surprinderea mea, inca nu am intalnit un medic veterinar sau un om de stiinta care sa nu recomande otetul de mere, desi nu are vreun castig material.

OTEUL (DE MERE) SI USTUROIUL

Cele mai mari probleme de sanatate pe care porumbeii trebuie sa le infrunte sunt salmoneloza, tricomonoza si Adeno / E Coli. Agentii patogeni se raaspandesc in mare parte prin apa de baut, iar multi din acei “baieti intelepti” sunt de acord ca un foarte bun desinfectant este otetul de mere. Otetul este un dusman natural al multor bacterii, pastreaza sistemul digestiv  intr-un echilibru, si chiar are un efect pozitiv in procesul de digestie al hranei. Acesta ar trebui sa fie un desinfectant mai bun decat clorul impotriva salmonelozei. Am auzit un om de stiinta spunand ca crescatorii ar economisii bani datorita administrarii de otet de mere si usturoi in apa de baut in mod frecvent, devreme ce administram tratamente cu antibiotice multe si de prisos.

O provizie mai mare, curata, proaspata, fara agenti patogeni de apa de baut care este inlocuita in mod regulat este foarte importanta, deoarece apa infectata este una din cele mai raspandite cai de transmitere a agentilor patogeni de la un porumbel la altul pana tot efectivul este infectat. Dar apa cu putin otet de mere ar trebui sa fie mai buna.

UN CREDINCIOS

Un om de stiinta foarte bine informat a mentionat odata ca o pulverizare sistematica a peretilor cu otet impreuna cu apa este mult mai eficienta decat sa dai cu var cum multi o fac.

Toti acei care imi citesc articolele trebuie sa fi observat ca sunt destul sceptit cand vine vorba de majoritatea aditivilor promovati atat de agresit in media.

Odata credeam in iaurt si laptele batut ca fiind o modalitate de a stopa Adenocoli (boala porumbeilor tineri), dar mi-am pierdut increderea.

Nu am crezut nicioadata nici in otet.

Dar dupa multe discutii cu veterinari si oameni de stiinta si dupa ce l-am intalnit pe acel tip care nu avusese rar probleme cu Adenocoli si tricomonoza din momentul in care le-a dat otet si usturoi in apa de baut in mod regulat, am incetat sa ma indoiesc si am inceput sa cred, devreme ce nu-mi pot imagina ca ar gresi cand vine vorba despre niste produse care nu le aduc nicun profit.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Economiseste bani – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.