Imperecherea porumbeilor la sfarsit de noiembrie

Cu toti stim ca leaganul columbofiliei se gaseste in Belgia. Tot de acolo am auzit de reproductie incepand cu 25 noiembrie.

Totusi, imperecherea in timpul iernii este impotriva cursului natural al desfasurarii reproductiei porumbeilor si in special al pasarilor. In natura pasarile se confrunta cu hrana mai putina, mai greu de gasit. Si totusi porumbeii voiajori pot reproduce iarna, in special daca le oferim un mediu propice, hrana adecvata si o crescatorie primitoare.

Hai sa vorbim putin de crescatorie, asigurati-va ca nu aveti o crescatorie in care se simt curentii de aer, umiditatea este si ea redusa. Pe podea si sub gratare puteti pune zeolit, sau paie. Nu aglomerati compartimentele.

Ceea fac eu in perioada aceasta, adica luna octombrie – noiembrie:

  • preimperecheri: 7-8 preimperecheri; in primele 2-3 preimperecheri puneti masculii cu femele inchisi in boxe, ii lasati cate 1-2 zile impreuna sa se cunoasca, stati printre ei in cazul in care aveti masculi batausi. Apoi in ultimile preimperecheri, lasati tot 2-3 zile in acest timp lasati perechile pe rand sa iasa din boxe pentru ca femela sa invete sa urce in boxa.
  • cu doua saptamani incepeti sa administrati vitamina E porumbeilor
  • adminitrati pe mancare ulei de germeni de grau si vitamineral.
  • grit proaspat in fiecare zi
  • mancare buna, adica cat ami multe feluri de seminte, minim 14 as zice eu. Eu dau acum 4-5 sortimente de mancare, unele au si 25 de feluri de seminte.
  • cresteti lumina artificiala, in total 12-15 ore de lumina pe zi, facand asa stimulam in special masculii.
  • hranesc individual pe boxa in zilele in care stau inchisi pe boxa.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.