Iulie – apariţia puilor

În cea de-a a doua jumătate a lunii eclozează a treia serie de pui. Aceştia cresc pe vreme caldă. Părinţii lor nu se mai grăbesc să pregătească urmatorul sezon de ouat. Păsările care vin pe lume mai tarziu nu vor mai năpârli până la începutul sezonului expoziţional. De acest lucru se ţine cont numai în cazul în care se urmăreşte obţinerea de păsări de rasă cu rezultate excepţionale.

Pentru porumbeii cursieri, aceasta este perioada cea mai favorabilă. Pe vreme bună, ei parcurg mari distanţe şi fac acrobaţii în aer.

Porumbeii tineri sunt zburători foarte plini de zel. Se rostogolesc, fac tumbe se întrec în zborurile lungi.

Zburatorii de fond pot rămâne în aer 15 sau chiar mai multe ore. Pentru antrenament sunt lasaţi afară numai după-amiaza spre seară. De-abia în ziua competiţiei încep zborul de la rasaritul soarelui.  Porumbeii se învârt minute în şir, revin pe acoperişul porumbarului şi de-abia apoi se lansează în zbor.

Anual, toti porumbeii trebuie vaccinaţi împotriva paramixoviruşilor. Până vara viitoare, ei vor fi, astfel protejaţi.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.