Mai – înţărcarea puilor

În această perioadă trebuie să li se ofere un supliment de hrană. Ei vor căuta, curioşi, în hrănitoare şi vor ciuguli grăunţele. Când se formează aripile înferioare a sosit timpul înţărcării puilor. Puii cu un colorit deficitar vor fi înlăturaţi (eliminaţi).

Restul puilor vor fi mutaţi în adapostul special destinat păsărilor tinere unde se vor obişnui să trăiască independent de părinţi.

O data cu sosirea primăverii şi o dată cu încălzirea vremii, porumbeii devin din ce in ce mai tonici, chiar dacă zburdalnici. Bătăile între porumbei sunt frecvente. Porumbeilor le place zborul în libertate, în aer liber se observă bucuria vieţii. Ţinuta de zbor, cum ar fi durata zborului, înălţimea zborului, frecvenţa zborurilor şi acrobatica diferă de la rasă la rasă.

În aceste zile apar primele pene mari ale aripilor. Adăpostul trebuie curăţat zilnic.

Puii cei mai mari ca vârstă încep să descrie cercuri largi în zborul lor. Este timpul ca aceşti porumbei foarte tineri să fie formaţi. Dacă sunt eliberaţi fără să fie hrăniţi, ei se vor obişnui să revină negreşit, după zbor, la adăpost (porumbar). Cine nu revine trebuie să sară peste o masă. Şi tinerele păsări încep să năpârlească. La unele rase, năpârlitul aduce schimbarea culorii penajului. Dacă această schimbare este nefastă, acele păsări nu mai merita să mai fie crescute.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

4 thoughts on “Mai – înţărcarea puilor

  1. Salut. Am nevoie de sfat.
    Am o voliera cu 4 porumbei adulti si o cusca in care am avut o pereche care a scos doar un pui.
    Din dorinta de spatiu(se afla pe balcon), am mutat dupa 30 de zile de la eclozare parintii in voliera mare ieri. Intrebarea mea este : ce fac cu puiul ? A eclozat pe 17.06. Il pot pune pe podeaua volierei ? O sa supravietuiasca “luptelor” pentru teritoriu ?
    Multumesc anticipat !

  2. Am o intrebare la cate zile trebuie sa intarc puii de porumbei.. ajutatima va rog frumos.
    mai am o intrebare am achizitionat in vara asta o pereche de porumbei voiajori albi si nustiu ce culori va avea puii. ajutatima

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.