Marius Tunduc despre Federatii, Asociatii, Unire…

Acum câteva zile am participat la PRIMA întâlnire comună a celor trei entități (unii le spun la toate federații – Greșit) columbofile din Românica noastră dragă. A fost prima, și ca la prima întâlnire oamenii vin cu speranțe, cu măști și cu dorințe ascunse.

O doamnă secretar de stat, Carmen Tocală, foarte drăguță și amabilă, ne-a ascultat și ne-a explicat punctele dumneaei  de vedere. Cred că privea consternată însă la un moment dat cum 13 bărbați care păreau în toată firea, discutau de Bunavestire, tocmai despre niște păsărele, de fapt despre jocul ce se ascunde în spatele pasiunii, fără săreușească să se armonizeze foarte tare.

Este clar pentru noi toți, că există interese ale fiecăruia dintre noi, a fiecărei entități, și a fiecărei parte din țară.

Interesele sunt și ele de mai multe feluri!!!

Unul singur însă trebuie să rămână suveran: COMPETIȚIA!!!

Actualmente extrem de ridicată și de severă în FCPR, și poate forțată pe alocuri, COMPETIȚIA este singura în măsură să generez progres și calitate.

Că există zone dezavantajate, că direcțiile de zbor au o problemă în alte locuri, că porumbeii intra sau nu pe undeva sunt discuții mai mult sau mai puțin reale. Însă scăderea competiției până la nivelul minim ne-ar arunca direct din Champions League în campionatul diviziei D. Aici este cheia problemei!

Campionii doresc competiție strânsă.

Lusserii doresc șanse.

Transportatorii, planuri de zbor cât mai multe și kilometri.

Columbofilii simpli doresc liniște.

Știu sigur azi că într-o zi columbofila română se va unii! Nu știu ziua. După această întâlnire, pe care o consider beefică, știu sigur că vom avea un moment zero, al unității.

Poate peste un an sau poate peste cinci. La momentul – 0 – se vor afla la masă toate cele patru categorii de mai sus. Nu liderii, nu președinții, nu comitetele – DOAR INTERESE!!!

Pentru a ieși ceva bun, trebuie să facem liniște pentru columbofili, competiție strănsă pentru campioni, dar o competiție unde să simtă și ,,luserii,, că au șanse, și planuri de zbor să mulțumim 50% dintre transportatori. (de fapt pe toți dar nu cu kilometrii pe care îi speră aceștia)

Trebuie să păstrăm ștacheta ridicată, stikerele de control, GPS-urile funcționale, SMS-urile recent introduse de FCPR să le folosim și la verificări, să controlăm ,,la sânge,, campionii.

Mai apoi trebuie să ne gândim la PR, promovare internă, promovare externă, ajutor pentru cei fără posibilități, stimularea tinerilor, programe inter-școlare, campionate zonale, etc.

Pașii unei transformari nu vor fi ușori, pentru că trebuie să ne transformăm noi în OAMENI!!!

E primăvară, așa că putem spera!!!

Mai multe gasiti la www.tunduc.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.