Martie – luna împerecherii

Mulţi crescători îşi împerechează porumbeii în prima jumătate a lunii martie. Influenţa luminii zilei este acum atât de puternică, încât porumbeii au devenit receptivi. Împerecherea se realizează cel mai bine în după-amiezile târzii, fiindcă păsările mai temătoare se pot obişnui în întunericul serii cu partenerul lor. Dacă o pereche “nu se înţelege”, păsările nu se muşca şi nu se rănesc în timpul nopţii.

În timpul împerecherii trebuie observat comportamentul fiecărei perechi. Dacă porumbelul stă cu coada în jos peste porumbiţa iar aceasta se ghemuişte, între cei doi parteneri este armonie. Dacă porumbelul stă în cuib iar partenera il mângâie uşor pe cap, la aceasta pereche este prezentă dorinţa de a cloci.

Pentru tinerele porumbiţe, noile cuşti precum şi noii lor parteneri sunt elemente străine şi neobişnuite. Uneori, în primele ore, ele refuză. Dacă devin receptive, această stare nu durează mult.

Fiecare pereche este aprovizionată în cuşca sa cu hrană şi apă. După o zi, perechea s-a obişnuit cu cuşca sa. Pereche dupa pereche vor ieşii din cuştile lor. Dacă porumbeii aleg cuşti străine sau dacă îşi aleg alt partener, acele păsări trebuie iarăşi închise împreuna cu partenerii lor. Astfel se crează perechile.

De-abia după o săptămână se pune material pentru construirea cuibului în adăpost. Porumbeii se reped de mai multe ori şi, neobositi, poară pai cu pai pentru a construi femelei cuibul.

În 30 de zile după împerechere, eclozează primii pui. Dintr-a zecea până într-a cincisprezecea zi de la împerechere, porumbţta depune ouăle. Fiindcă este încă destul de frig, femelele stau ghemuite în cuiburile lor. În primele zile, ele nu se lasă cu plăcere înlocuite de partenerii lor. Porumbeii clocesc în locul femelelor 4 până la 6 ore pe zi. După clocit, porumbeii îşi protejează cuiburile de intruşi.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.