Metoda intunericului – Ad Schaerlaeckens

Este inceput de martie in momentul in care scriu acest articol, afara  frig, inauntru incalzirea este pornita, iar gradina arata de parca ar iadul. Pasarile canta si zboara incoace si-ncolo cu nuiele in ciocuri. Au inceput sa-si construiasca cuibul. Mi se pare ciudat, afara fiind frig si un vant ce te taie. In decembrie temperaturile erau destule de ridicate, dar nu am auzit sau vazut vreo pasare. Au cumva aceste pasari un calendar pe undeva?Stiu ele daca este primavara, si ca trebuie sa-si construiasca un cuib primavara? Binenteles ca nu stiu ele acest lucru. Comportamentul lor se bazeaza pe un singur lucru: durata zilelor.

LUMINA SI INTUNERICUL

Ce mare efect au lumina si intunericul asupra comportamentului a tot ce traieste pe pamant, oamenii care au gaini sau alte pasari vor stii, in ultimele decenii, la fel si columbofilii care exceleaza ( au rezultate) cu porumbeii tineri.

Au realizat ca naparlirea este un mare handicap.  In Belgia au inceput sa foloseasca picaturi, iar in Olanda au inceput cu metoda intunericului. In acest fel s-a creat o mare diferenta. Columbofilii care resusesc conserve penele porumbeilor tineri ( sa opreasca porumbeulul din naparlire), fie prin folosirea picaturilor sau metoda intunericului, domina cursele cu porumbeii tineri (puii) intr-un mod care jenant. Astfel s-a creat un nou termen in sportul columbofil: “specialist cu puii”. Detalii privind metoda intunericului aplicata la pui a fost descrisa pe larg in editia precedenta a cartii “The Best of Ad Schaerlaeckens”, din pacate ( dar nu pentru mine) s-a vandut foarte repede. Ceva ce nimeni nu si-a dat seama, pe cand metoda intunericului la pui era atat de folosita, este ca o poti folosi si la porumbeii maturi. Pana acum (2008) aproape fiecare stie despre metoda intunericului, aceasta fiind normal sa o faci.

Binenteles, eu am incercat mai multe metode pentru folosirea intunericului in cazul porumbeilor maturi, auzite de la alti, iar concluzia a fost ca nu are un afect atat de mare asupra porumbeilor maturi ca si in cazul puilor. Mai mult, oamenii tind sa uite ca de fapt calitatea porumbeilor si a columbofililor este cea care poate aduce succesul. Uitati-va ce sa intamplat cu porumbeii tineri (puii). Fiecare a inceput sa foloseasca metoda intunericului. Pe cand a inceput sa devina o practica comuna, unii columbofi eru foarte multumiti, crezand ca s-a sfarsit cu suprematia asa numitilor specilisti in zborurile cu puii. Dar nimic nu a fost mai departe de adevar.

AVANTAJUL

Care este totusi marele avantaj al folosirii metodei intunericului in cazul porumbeilor maturi? Deobicei porumbeii sunt in forma in care doresti tu sa fie, incapand cu jumatatea lui mai si continuand pana cu zborurile care conteaza in programul de zbor, iar aceste zboruri sunt cursele nationale de o zi (NPO). Aceste curse sunt interesante pentru multi, nu numai din cauza distantelor, dar si datorita sansei de a aparea la televiziune. Ideea este ca aceste curse incep doar la jumatatea lui mai si tin pana la jumatatea lui iulie. Stim cat de importanta este forma (pentru mine este mai importanta decat calitatea porumbeilor) si deasemeni stim cat este de greu sa tinem porumbeii forma de varf petnru 3 – 4 luni. Este la fel ca si in cazul atletilor. Forma acestora cunoaste curba crescatoare si descrescatoare, este foarte importanta ca si fii la un nivel ridicat exact la momentul potrivit, cand turneul de tenis incepe, sau orice alta competitie. Oricum, porumbeii vor incepe(in mod normal) sa naparleasca la sfarsitul lui iunie, la inceput foarte incet dar dupa vor incepe sa piarda atat de multe pene incat de-abia vor mai putea zbura. Totusi aceste pene nu cad de la o zi la alta. Naparlirea este efectul unei activitati hormonale in corpul porumbelului, incepe cu cateva saptamani inainte ca naparlirea sa fie vizibila, iar acest proces afecteaza forma porumbelului. In trecut, oamenii spuneau:”Porumbeii care naparlesc sunt bolnavi”. Obisnuiam sa rad cand auzeam asa ceva dar totusi nu este chiar atat de deplasat.

ALTCEVA

Efectul, prin urmare, este de doua ori. Cand faci intuneric, nu numai incetinesti naparlirea, dar dupa cateva saptamani dupa ce te opresti, se obtine asa numitul efect euforic. Ganditi-va la metoda intunericului pentru pasarile tinere (puii) si la terapia cu lumina pentru oamenii depresivi in timpul iernii. Zona in care concurez eu, in Midden Brabant, sezonul se incheie la sfarsitul lui iunie; prin urmare metoda intunericului nu prea are rost si in general este foarte putin folosita. Cu exceptia incetinirii naparlitului, nu ar trebui sa te astepti la miracole de la metoda intunericului. Cand l-am intrebat pe Bas Verkerk dar ar fi dispus sa ofere cateva sfaturi incepatorilor, columbofilul di sudul Olabdei a spus: “Poti sa afli orice doresti sa sti despre mine, atata timp cat nu imi ceri sa renunt la porumbei”. Ceea cce avruta sa spuna este ca, fara porumbei de prima clasa nu poti sa reusesti, indiferent ce fel de sistem folosesti, si nici daca folosesti metoda intunericului in cazul porumbeilor maturi. Asta nu inseamna ca metodele lui sunt nemaipomenite, isi schimba metodele in fiecare an, dar ceea ce nu schimba niciodata este cautarea continua dupa porumbei mai buni si niciodata nu-si vinde porumbeii de top.

VERKERK

Deobicei, Verkerk isi imperecheaza porumbeii doar o singura data, la inceputul lui decembrie. In 2007 a imperecheat doar in martie (vaduvie totala), dar porumbei au inceput sa naparleasca mai devreme. Posibil, un alt motiv a fost ca a incetat metoda intunericului la 1 mai, in timp ce el obisnuia sa opresca la sfarsitul lui mai. Porumbeii sunt titnuti la intuneric de la 5 dupa masa pana dimineata la 7, aproximativ la fel ca si puii. Iar la sfarsitul lui iulie cand zilele se scurteaza, aprinde lumina la 5 dimineata si seara o lasa pana la 10 pm. Nu este un proces automat faptul ca forma apare la trei saptamani dupa incetarea metodei intunericului. Nu sunt certitudini. In 2007, a oprit metoda intunericului in data de 1 mai, iar forma de top a aparut doar  in iulie la sfarsitul perioadei de concursuri. Verkkerk crede ca si vremea a jucat un rol. S-a intamplat ca porumbeii lui (impotriva oricaror reguli) erau in forma de varf si in timpul cat arau tinuti la intuneric. El nu are o problema sa inceapa reproducerea cu porumbeii care au fost tinuti la intuneric, nu-l intereseaza daca au naparlit complet la momentul respectiv. “Vor reusi sa treaca peste” mai glumea el.

IN CONCLUZIE

Nu astepa miracole de la metoda intunericului. Doar daca ai porumbei foarte buni, te poti astepta la miracole. Daca doresti sa zbori porumbeii maturi pana in Septembrie, nu poti evita metoda intunericului. In sudul Olandei, unde Verkerk locuieste, metoda intunericului este practicata de multi columbofili, dar si asa, aceeasi columbofili domina cursele. Cu siguranta, porumbeii mai buni?

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

4 thoughts on “Metoda intunericului – Ad Schaerlaeckens

  1. Numele de Ad Schaerlaeckens spune multe in acest sport columbofil este o legenda vie si a facut istorie cu metodele lui si a desvaluit multe secrete pecare poate doar el le stia si a avut puterea sa le imparta tuturor ce iubesc acest minunat sport columbofil din pacate multi din dorinta de a iesi campioni prea devreme fac imposibilul si isi bat joc de porumbei numai din dorinta de a iesi campioni din primul an nu se mai gindesc si la saraci porumbei i dopeaza cu fel si fel de produse numai de dragul de a cistiga ei un nume dar saraci porumbei sunt deja epuizati din anul nasteri si se mira de ce une ori au pierderi asa de mari pentru ca fizicul nu ii mai ajuta pe saraci porumbei si cedeaza din pacate!

    1. Ai dreptate, Schaerlaeckens a dezvaluit o multime de secrete, pe care columbofilii din tara de la noi le spun cu jumatate de gura sau dau informatii eronate in asa fel sa te incurce. O vad si la mine, e greu de multe ori sa nu imbarc toti porumbeii, desi inainte de imbarcare stiu exact care porumbeii trebuie sa joace in timp ce ii prind ma razgandesc si angajez porumbei care poate nu sunt refacuti, sau nu au o pozitie de cuib buna.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.