Metode de comparare a porumbeilor

De multe ori vrem sa vedem daca pasarile nostre sunt conform cu standardul rasei, vrem sa vedem daca tinuta lui este corespunzatoare, culoarea, forma, si multe alte aspecte care tin de standardul rasei.

Se pot folosi mai multe metode pentru a evalua pasarile respective.

O prima metoda este metoda libera, consta in examiunarea si aprecierea porumbelului din ochi, la vedere si prin palpare a porumbelului, a diferitelor regiuni corporale, acordandu-se o atentie sporita caracterelor  exterioare specifice rasei: cap, cioc, umflaturi nazale, aripi, coada, picioare, etc.

A alta metoda ar fi: metoda fotografiei, se fotografiaza porumbelul pe care vreti sa-l comparati, pentru a vedea daca corespunde standardului, si se compara cu un alt porumbel, deasemenea fotografiat, dar care este conform standardului.

Metoda punctelor este o alta metoda folosita in compararea porumbeilor, aprecierea facandu-se be baza unui tabel  de punctare in care fiecare regiune corporala si caracter morfologic exterior este prevazut un anumit numar de puncte, suma acestora fiind de 100 (este metoda folosita la expozitii), punctaj care corespunde porumbelului standard. Sistemul cel mai utilizat in arbitraj, acesta consta din stabilirea a 10 criterii a cate 10 puncte si in  care micile defecte se depuncteaza cu 1-3 puncte, iar cele mari de la 4-10 puncte pentru fiecare criteriu. Se scad depunctarile din  totalul de 100 si astfel se obtine punctajul total.

O ultima metoda ar fi, metoda biometrica, se masoare, se cantareste, se numar diverse caractere de exterior ale porumbelului care se compara cu datele acceptate, care corespund standardului pentru fiecare rasa in parte.

Sursa: Porumbeii de agrement si sport din Romania, Prof. Gheorghe Iftode

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.