Nimeni nu poate spune – Un articol de Ad Schaerlaeckens

“La ce te uiti la un porumbel sa vezi dace este bun de ceva? Sunt intrebat adesea.

Ei bine, raspunsul este acesta:

Un porumbel bun are o coada, un cap, doua aripi, doi ochi  si doua picioare.

Cu alte cuvinte:

Nimeni in intreaga lume nu poate spune  sigur daca un porumbel este bun doar prin modul in care arata. Ca sa vezi daca un porumbel este bun, criteriul este foaia de concurs cu rezultate. Doar dupa ce zbori porumbelul poti sa iti dai seama de calitatea porumbelului.

DE CE

De ce atunci se reproduc atat de multi pui?

In fiecare primavara adaposturile pentru pui sunt pline ochi cu porumbei. Chiar si crescatori care vor sa aiba doar 12 zburatori, reproduc 50 sau mai multi pui.

Numarul acesta enorm de pui care zboara in jurul crescatoriilor zi de zi este dovada clara a ignorantei, chiar si a celor mai mari campioni.

“Trebuie sa reproduci cat mai multi si sa elimini multi” spun unii oameni.

Chiar si daca ai o pereche care a reprodus un porumbel bun, nu ai nicio garantie ca va mai reproduce vreodata un porumbel bun.

EXEMPLE NUMEROASE

Sunt o gramada de exemple de campioni care au vandut pui care s-au dovedit a fi mai buni decat cei pe care i-au pastrat pentru ei.

Credeti-ma, daca am sti cu siguranta daca un porumbel ar fi bun niciun crescator serios nu l-ar vinde.

Doar un prost isi vinde porumbeii buni si-si pastreaza  rebuturile.

Doua exemple bune sunt cele ale lui “Knock” (tatal faimosului porumbel 613 al lui Klack) si faimosul “Young Artist” al lui Houben.

Ambii porumbei au fost de vanzare la varsta de doar 4 saptamani dar niciunul nu prezenta interes, deoarece nu i-a placut nimanui. Nici macar lui Klack sau lui Houben.

Sunt, desemenea, exemple numeroase de asa numitele seamana la fel.

Adica, frati care seamana identic; trebuie sa verifici inelul ca sa iti dai seama care, cine este, dar cand vine vorba de concursuri unul este un super zburator, air celalalt nu are nicio valoare.

Chiar si daca se aseamna, au aceeasi parinti si sunt concurati din acelas adapost beneficiind de aceasi grija din partea crescatorului, nu pot fi comparati unul cu celalalt.

RAU

De multe ori nu este atat de dificil sa-ti dai seama ca nu are valoare. Im primul sunt acei porumbei care nu isi pot mentine starea de sanatate. Unii porumbei se nasc cu calitati slabe si  nicioadata nu vor putea deveni buni zburatori.

Mai stiti in care porumbei nu ar trebui sa ne punem increderea?

In porumbeii care au 2-5 ani si care sunt oferiti spre vanzare pe internet.

In mod ocazional un crescator are nevoie de bani, dar in multe cazuri crescatorul nu are incredere in acei porumbei si vrea sa exploateze ignoranta si naivitatea cumparatorilor (straini).

Cateodata se intamplasa fie si porumbei cu record sau chiar invingatori printre ei. Acei porumbei sunt de regula niste invingatori norocosi sau porumbei care s-au dovedit a fi reproducatori slabi. Porumbei sunt achizitionati in scopul introducerii acestora la lotul de reproductie, nu-I asa?

Anul trecut un nume faimos a oferit spre vanzare pe internet mai multi porumbei maturi (batrani).In acelas timp a licitat pentru niste porumbei tineri ai unui coleg columbofil. Este naiv sa crezi ca crescatorii vand  porumbei despre care acestia cred ca sunt buni si vor lici pentru porumbei despre care acestia nu cunosc mai nimic.

PLANGERI

Nu-i de mirare ca oamenii se plang de calitatea porumbeilor pe care i-au achizitionat de pe internet.

Eu personal nu as cumpara un porumbel pe care nu la- luat in mana, doar daca l-as cunoaste pe crescator sau daca are  mai multe oferte de pret.

Aveti grija la porumbei care nu sunt oferiti de catre insusi crescatorul porumbelului. L-am auzit adesea pe Klack plangandu-se de acest lucru.

Un crescator a achizitionat, sa spunem, 10 porumbei de la acesta. Daca este norocos, printre cei 10 porumbei, 2 porumbei sunt buni, iar ceilalti 8 sunt oferiti spre vanzare.

Mai tarziu crescatorul cere informatii despre porumbei mei pe care i-am cumparat de pe internet. Acei porumbei nu sunt din linia mea de porumbei. “Am cumparat ouale” vanzatorul ii spune cumparatorului. Poate fi adevarat sau fals.

CIUDAT?

Unii dealeri platesc multi bani pe porumbeii care sunt foarte batrani. Iar unii din acei “porumbei cu pedigree” sunt “fertili” chiar si la batranete…

O coincidenta?

Poate!!!

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.