Partea a doua
In prima parte am discutat despre instinctul de turma al porumbeilor.
Noi organizam concursuri pentru porumbei, pe care ii lansam in acelasi moment, porumbeii, dupa instinct, dorind sa stea impreuna, dar acest lucru nu este posibil. Pentru ca trebuie sa ajunga la destinatii diferite si foarte multe. Asadar, porumbeii trebuie sa aibe destula incredere in ei pentru a zbura singuri si sa aleaga ruta cea mai buna spre casa.
La fel de rapid
Dupa cum le vad eu, concursurile cu porumbei, nu sunt atat de mult concursuri de viteza ci mai degraba concursuri de orientare. Acestia nu trebuie neaparat sa zboare rapid (sau mai rapid). Cursele de cai sau cursele de atletism sunt diferite. Toti concureaza pe aceeasi distanta, in acelas moment. Ar trebui sa fii prost sa crezi ca castigatorul care a avut viteza de 1.500 mpm (metri pe minut), locul 100 a avut 1.400 mpm si ultimul loc a avut 1.200 mpm, iar acestea au fost de fapt viteze reale. In consecinta, ultimul loc a zburat cu 300 de mpm mai putin decat primul loc. Toti cunosc ca este un nonsens. Eu cred ca porumbeii sanatosi zboara cu aceeasi viteza primii 300-400 de km cand toti au aceleasi conditii. “Da,dar” vei putea spune, “odata am avut un porumbel care a avut 10 minute avans”. Da, este posibil.
Si eu am avut astfel de porumbei. Dar cand s-a intamplat, vantul batea din spate, niciodata din fata. Atunci de ce s-a intamplat?
Pentru ca porumbelul a zburat la o inaltime diferita de ceilalti porumbei. La aceea inaltime a avut parte de mai mult vant din spate. Iar acestea nu sunt “aceleasi conditii”.
Expertii meteo cunosc mai multe despre cat de mult poate, viteza vantului, sa difere la inaltimi diferite. De ce nu se pot vedea aceste victorii cand bate un vant din fata. Pentru ca toti porumbeii zboara in aceleasi conditii, toti la inaltimi mai joase.
Petrecand noaptea afara
In cursele de doua zile din Olanda, poti observa, cateodata, diferente de 200 mpm intre primii porumbei. Acest lucru se poate intampla din diferite motive. Unii porumbei se opresc devreme seara, unii zboara si pe intuneric, unii zboara peste campii, altii peste dealuri si vai.
La fel de rapid din nou
Locuiesc chiar pe granita dintre Belgia si Olanda, si in zilele de concursuri se pot observa o multime de porumbei olandezi zburand peste, in special cand au fost lansati de aproape (din Belgia). Acesi porumbei nu apartin toti aceluiasi crescator. Nu sunt lansati de vreun columbodrom si crescatoriile lor nu se gasesc in acelas loc. Inseamna ca majoritatea porumbeilor zboara intr-o directie gresita.
Porumbeii zboara impreuna datorita instinctului de turma.Acest lucru se intampla mai putin cu porumbeii batrani pentru ei au invatat sa se comporte mai putin ca un animal de turma.
Vorbind despre a zbura mai repede, eu nu am vazut niciodata un porumbel sa isi mareasca viteza fata de grup.
Dar am vazut porumbei care au ramas in spatele grupului, aceasta putand fi explicate. Am vorbit despre porubeii sanatosi care concureaza avand aceleasi conditii. Porumbeii care raman in spate, nu sunt la fel de sanatosi ca si cei din grup.
Orientarea
Porumbeii cei mai buni sunt porumbeii care au o mai buna orientare naturala. Acesti porumbei o folosesc devreme, inca de pui. Olandezul Kees Hangraaf a avut un porumbel miracol. Ca pui, in prima lui cursa de 70 de km a fost nominalizat primul si a castigat cu vant din spte primul loc dintr-un numar de 8.000 de porumbei. Mai tarziu a terminat pe locul 8 cursa de la Orleans in care au zburat 25.886 porumbei, de aceasta data cu vant din fata.
Cand l-am intrebat pe Kees, de ce l-a nominalizat primul, la prima lui cursa, mi-a raspuns ca porumbelul i-a batut deja pe toti in antrenamente.
In crescatoria mea
Unul dintre cei mai buni porumbei, pe care i-am avut a fost “De Blauwe van “. Acest porumbel a obtinut primul loc la primul lui concurs, avand aproape un minut avans, a concurat cu mai mult de 1000 de pasari tinere, avand o viteza de 1.700 mpm. Sa ai un minut avans intr-o cursa cu o asa viteza, este destul de mult.
“Acesta va devein un adevarat campion”, le-am spus celorlalti columbofili. Iar ei au inceput sa rada. “Doar pentru ca a castigat primul loc intr-o cursa asa de scurta cu vant din spate?
“Da, din acest motiv”, am gandit dar nu le-am mai zis nimic.
Crescatoria mea este situate in sud-est. Vantul in aceea zi a batut dinspre sud-est, ceea ce inseamna ca tot grupul a fost impins spre vest. Exceptand acest porumbel. A fost singurul care s-a rupt de grup. Aceasta este o dovada de calitati inascute ca si incredere de sine si orientare. Ceva similar mis-a mai intamplat in anul 1991.
Doi porumbei frati de cuib, “033” si “34” au castigat primul loc si cel de-al doilea loc la prima lor cursa petnru pui ( 70 de km) impotriva a 1000 de pui. Doua luni mai tarziu au fost cele mai rapide pasari in concursul national Orleans din 100.000 de pasari. De aceasta data cu vant din fata. Acesti doi porumbei au acele calitati
Mai tarziu
Regretabil, ambii porumbei s-au pierdut mai tarziu, insa un pui din “033” a fost “145”, numit Ace Four, a reprodus mai multi porumbei Asi Nationali si castigatori de concursuri nationale, pasari de olimpiada atat in Olanda cat si in Belgia. In 2010 Domnul Knaven a devenit campion national la distante lungi cu descendenti din Home Alone, fiu din Ace Four. Bubbles si Alessandro Verkerk cu descendenti din aceeasi linie au devenit campioni nationali in Belgia (Patrick Rubens, R. Ceusters, M Vanlint, B v Oeckel, Jespers v d Wegen si alti).
Leuris
A mai fost si Jos Leuris. Un adunator de porumbei al carui porumbel a reprodus multi dintre porumbeii sai de curse superiori dar nu a castigat niciun premiu din cauza ca nu a participat niciodata la vreo cursa. In timpul antrenamentelor (chiar si de la 10 km) intotdeauna se intorcea inaintea celorlalti. Jos a fost atat de impresionat incat l-a introdus imediat la matca, dupa spusele lui Jos, cel mai bun lucru pe care l-ar fi putut face.
“Sotul meu are cel mai rapid porumble din lume”, am auzit o sotie spunand; o remarca ce parea cam prostuta.
Binenteles ca porumbeii pot zbura mai repede decat o fac de obicei, mai ales cand sunt urmati de un uliu, dar cand nu exist un astfeld epericol porumbeii nu vor fi nevoiti sa zboare mai rapid.
Va continua…
Autor: Ad Schaerlaeckens
Traducere: Andrei Bondar
Prima parte o gasiti AICI