Un aspect foarte important pentru obtinerea succesului in cursele cu porumbei este intelegerea unor principii care se afla in spatele actiunilor tale. Unii crescatori au un sezon bun intr-un an, si urmatorul sa fie dezastros sau mediocru. Fiecare an este diferit. Conditiile de concurs se pot schimba, vremea poate fi mai rece, pot aparea elemente neprevazute, sau sa fie o lansare proasta. De aici totul se rezuma la experienta, discernamantul, priceperea si simtul de observatia al fiecarui columbofil, mai mult se rezuma la capacitatea lui “de a gandi ca un porumbel”.
Hranirea este foarte importanta, zaharul si grasimile furnizeaza energie pentru activitate, zbor, exercitiu in timp ce proteinele sunt necesare pentru crestere, naparlire si vindecarea tesuturilor deterioarate. Mazarea, fasolea, si mazarichea sunt seminte cu baza proteica, iar porumbul, sorgul, graul, arahidele sunt preponderent energetice.
O posibila schema de hranire:
- 30-40% mazare;
- 15-20% porumb;
- 15-20% floarea-soarelui;
- 5-10% grau;
- 5% seminte mici – rapita, mei, in, orez;
- 1% arahide ( 1-3 pe pasare pe zi).
Exercitiile zilnice sunt necesare, este bine de stiu sa nu se abuzeze de acest lucru, pasarile ar trebui zburate maxim 1,5 h pe zi, pentru a se evita suprasolicitarea si pierderea interesului pentru zbor ( plictiseala).
Lansarile servesc la educarea pasarilor si la dezvoltarea formei fizice, dar facute in exces, le pot distruge forma competitionala.