Ochii si aptitudinile de orientare

Gandirea care apreciaza ochiul porumbelului ca un factor important al calitatii, este demna de atentie pana si in zilele noastre.

Mendel si Gigot stabilesc doua legi in acest sens.

Prima lege

Porumbelul voiajor de rasa pura, bine dezvoltat, intotdeauna are pupila mare. Dimensiunile pupilei prezinta o tendinta de marire si din ce in ce umple tot mai mult globul ocular. Astfel irisul, partea colorata a ochiului, devine din ce in ce mai ingust si ochiul ocupa doar o fasie circulara ingusta. Gigot a delimitat in ochi trei fasii. Prima, este zona marginita de pupila. A doua care a tras cu precadere atentia lui Gigot si asupra studierii careia a pus un accent mare este zona dintre pupila si iris. A treia fasie mai ingusta, in anumite cazuri un inel mai lat, adica irisul care se intinde pana la marginile globului ocular (Schlera),

A doua lege a lui Gigot  spune ca experienta a arata ca, cu cat este mai dezvoltata “corelatia inelului valoric”, cu atat este mai accentuata in cazul exemplarelor de culoare inchisa, este neagra, la exemplarele de culoare sur-albastra – cu atat este mai buna calitatea porumbelului.

Legilele de mai sus par a fi de neclintit, dar marea majoritate a porumbeilor din vechime pana azi contrazic acceste legi. In ceea ce priveste prima constatare este exact cantrariul realitatii. Wittouck, Van Linden, Caiger etc. au agreat mai degraba porumbeii cu pupilele mici decat cele mari. Si impotriva celei de-a doua lege, pot exista dubii.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.