Plan de vaccinare contra salmonelozei

Foarte multi columbofili isi protejeaza efectivele vaccinandu-le contra infectiilor salmonelice, cel mai bun control asupra salmonelozei se realizeaza prin folosirea vaccinului SLAGEN, acesta induce imunizarea preventiva a porumbeilor impotriva infectiilor cu Salmonella B si Salmonella D.

SALGEN:

Forma de prezentare: produs liofilizat cu administrare orala.

Mod  de actiune: Imunitatea celulara specifica este indusa dupa 3-5 zile de la vaccinare si persista 4 luni. Tulpina inoculata prin vaccinare va fi eliminata in mod gradat din organismul pasarii timp de 10 zile dupa imunizare si nu este transferata prin contactul cu alte animale sensibile. Tulpina vaccinala se poate recunoaste dupa markerii ei de inhibare.

Timpul de vaccinare

Se vaccineaza numai porumbeii sanatosi.

Vaccinarea porumbeilor tineri trebuie efectuata in prima saptamana de viata cu 1 picatura de vaccin proaspat dizolvat in apa potabila, prin administrare orala (peros). Revaccinarea trebuie efectuata in mod similar la interval de o saptamana de la data primei administrari.

Pentru porumbeii adulti – vaccinarea se va efectua in mod individual (preferabil inainte de perioada de reproducere sau cea de competitie) cu 3 picaturi de vaccin proaspat dizolvat in apa potabila (peros).

Imunizare in masa:

  • 1 flacon de 20 ml este suficient pentru administrarea la 20 de porumbei
  • 1 flacon de 50 ml este suficient pentru administrarea la 200 de porumbei

O singura lingura plina cu vaccin diluat este suficienta pentru administrarea la 25 de porumbei. Diluati cantitatea masurata cu vaccin intr-o cantitate mica de apa luata in functie de numarul de porumebi care trebuiesc vaccinati. Solutia rezultata trebuie consumata in interval de 3 ore de la diluare.

La porumbeii adulti planul de vaccinare si tratamentul presupune ca efectivul de porumebi sa fie tratat in prealabil timp de 3-5 zile cu Furalizadon, Furogal O sau T, Urmeaza o pauza de cateva zile in care se administreaza tonice care sa favorizeze instalarea imunitatii.

Actiunea se incheie du o dezinfectie cu Aldezin, dupa o prealabila curatenie mecanica.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.