Porumbei voiajori – Cateva schimbari in cadrul crescatoriei

In sfarsit dupa o perioada de cateva saptamani, am reusit sa filmez putin in cadrul crescatorie. Ultima oara cand am filmat a fost in data de 4 ianuarie 2015, era un ger afara, porumbeii aratau cam nasol, a fost si in perioada in care am avut niste probleme de sanatate. Nici acum nu stiu cu exactitate ce a fost, probabil salmonella.

Astazi porumbeii au facute cele doua vaccinuri, cel de paramixoviroza l-am facut acum doua saptamani, iar cel de salmoneloza acum o luna. Nu am avut probleme dupa vaccinare, porumbeii s-au comportat foarte bine fara simptome dupa vaccinare.

De la ultima filmare, si dupa ce am primit mai multe sfaturi, am reusit sa pun gratarele, nu sunt gratare din lemn de brad (deoarece nu prea gasesti cine sa iti faca din brad), am mers pe modeul de gratar clasic, porumbeii s-au obisnuit cu ele, la inceput a fost mai greu nu prea stiau cum sa calce dar in 2-3 saptamani s-au obisnuit. Gratarele sunt la inaltimea de 18 cm de la podea.

Alte schimbari in crescatorie:

 • am redus numarul de masculi de la 20 al 16 masculi;

 • am scos un dulap de boxe afara; boxele sunt pozitionate doar pe peretele din spate;

 • am redus numarul femelelor de la 23 la 18 femele (2 in plus in cazul in care dispare vreuna). Un lucru interesant in zona in care stau acum cu porumbeii ca nu am avut atacuri de soim sau uliu).

In jurul datei de 2 martie 2015 voi pune in pereche porumbei, vor creste un pui, de la varsta de 14-17 zile vor creste prin rotatie puiul, iar cu 2 saptamani inainte de prima etapa voi incepe vaduvia.

Mai jos puteti urmarii filmarea din 4 ianuarie 2015

Astept parerile voastre despre modul in care arata crescatoria acum, si despre schimbarile aparute atat la numarul porumbeilor (compartimentul masculilor este de 265×195 cm, ia la femele 120×195, din care mai scadem si boxele).

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

11 thoughts on “Porumbei voiajori – Cateva schimbari in cadrul crescatoriei

 1. o crescatorie frumoasa , tipul acesta de gratare nu le plac porumbeilor de acea este recomandat cel de plastic. Succes in 2015

 2. Initial am crezut ca tu ai avut probleme de sanatate…apoi am inteles, poti sa-mi zici cat te-au costat gratarele?

 3. 🙂 Pare la prima citire ca eu am fost cel cu probleme (desi la cei 29 de ani, am trecut prin multe din punct de vedere al sanatatii). Porumbeii au fost cu probleme, 3 au si murit, gainat apos, verzui, slabire accentuata, stateau ghemuiti. Din cate se pare a fost salmonella, am facut 10 zile tratament cu nifuramycin dupa care am vaccinat, fara a avea reactii adverse la vaccin, chiar dupa a inceput evolutia spre bine (dupa acest tratament cu nifuramycin si vaccin (chevita)), porumbeii zboara foarte bine si acum, gainatul este de culoare neagra cu alb sub forma de boabe, si la unii culoarea este maro cu alb, la fiecare am pufuri pe gainat, la unii mai mult la altii mai putin. Porumbeilor le place sa faca baie. Pana acum lucrurile sunt spre bine, sper sa pot sa pastrez asa lucrurile si in perioada urmatoare.
  Gratarele mi le-a facut Kelemn Csaba, pentru 350 de lei. La care s-a mai adaugat costul transportului, si foslele (dulapurile, pe post de suport pentru gratare, aici variaza, deinde unde gasesti).

 4. Nu stiu cum joci si care este metoda ,dar in cazul in care joci la vaduvie de preferat si indicat este ca odihnitorile femelelor sa fie in V;in celelalte odihnitor femelele se pot imperechea intre ele si se pot cuibari.

  1. Doar jos se pot cuibari dar o sa gasesc o solutie sa inchid cele trei celule. Am o singura problema la femele, am doua care “s-au luat”, am incercat fel si fel de incercari de a le determina sa renunte, dar pana acum nimic. O sa vad ce se va intampla dupa ce voi imperechea in data de 2 martie.

 5. nu cred ca devii mai lenes , ci ai o viziune mai mare asupra crescatoriei . adik timp , si o alta imagine a porumbeilor crescuti in mediu lor normal . bafta la concursurile din 2015.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.