Porumbei voiajori de hartie – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Este foarte important de mentionat cat de mult a schimbat internetul lumea intreaga. La fel si sportul columbofil. Viata fara mediul virtual este de neconceput azi, dar totusi are si dezavantaje. Din nou si sportul columbofil este afectat.

SITE-URILE COLUMBOFILE

Unele site-uri columbofile sunt create doar pentru a face bani. Nu este nimic in neregula cu licitatiile de porumbei si deasemeni cu scoaterea in fata a anumitor porumbei, atata timp cat ni se ofera informatiile corecte.

In prezent, multi straini sunt informati gresit.

Ganditi-va putin la aceste site-uri si caror columbofili le fac publicitate. Acesi sunt columbofili cu ajutorul carora pot face bani.

Comisioane de 30 la suta pentru cei care conduc aceste site-uri, putand fi o gramada de bani.  Astfel se pare ca sportul columbofil este singurul sport in care minciunile sunt prezentate si vandute ca adevaruri.

DOAR EI

Trebuie doar sa vorbesti cu niste straini si vei intelege ce am vrut sa spun. Numele pe care acestia le cunosc sunt doar acele nume pe care le gasesc acestia pe internet. Acestia nu realizeaza ca acei columbofili platesc pentru a li se face publicitate. Sau mai exista un motiv pentru care apar acele nume pe internet: vor avea in curand o licitatie pe internet. Astazi, in special chinezii, se platesc bani frumosi pentru porumbei, de fapt mult prea multi. Acesta este motivul pentru care unii isi vand “toti porumbeii” de doua ori in doar cativa ani. Toti acei porumbei sunt prezentati ca fiind porumbei de calitate, chiar si ca porumbei de o super calitate dar …

Dar aici in Olanda si Belgia, fiecare, stie  ca mai mult de 90 % din porumbeii reprodusi chiar si de cai mai mari campioni nu sunt buni de nimic. 

Inca se platesc mai mult de 1000 de euro pentru cele mai ieftine pasari. O nebunie. Intreaba pe orice campion onest si serios cat de multi porumbei de calitate va reproduce la fie care 100 de porumbei reprodusi si va garantez ca nimeni nu indrazneste sa spuna mai mult de 10 porumbei.

De ce reproduc atat de multi pui? Din cauza ca ai nevoie de o sansa de a prinde cativa porumbei de calitate.

Un numar de 150 de pui reprodusi intr-un an este minimul pe care campionii il vor reproduce. Asta inseamna 600 de puii in decursul a patru ani.  Daca ar reproduce 6 porumbei de calitate in fiecare an, asta ar insemna 24 de porumbei de calitate in decursul a patru ani. Sau 576 de porumbei slabi, pentru care sunt platiti o gramada de bani in aceste licitatii.

Cine  are 24 de porumbei de calitate?

In intreaga lume nu vei putea gasi pe cineva, exceptie facand cativa milionari, colectionari de porumbei. Ma tot intreb cine are ZECE porumbei de calitate, in afara de multimea de pui reprodusi in fiecare an. Si totusi vizitatorii site-urilor sunt facuti sa creada ca toti porumbeii licitatii sunt buni.

DERUTANT

Acest lucru se intampla destul de des.

Un campion simte cum calitatea familiei sale de porumbei este in scadere, deci ce face acesta? Acesta vinde cea mai mare parte din porumbei si pastreaza cei mai buni?

Cu banii obtinuti pe gunoiul vandut, acesta incearca sa cumpere porumbei de calitate. Strainii ma intreaba adesea intrebari ca si urmatoarea.

“Campionul X a scos la licitatie aproape toti porumbeii sai din cauza unei stari de sanatate proaste sau din cauza varstei, dar vad ca liciteaza pentru porumbeii altuia. Cum este posibil acest lucru?

Acum acestia au un raspuns la aceasta intrebare.

Este de-a dreptul uimitor cat de bune pot fi licitatiile pentru sanatate. Dupa o astfel de licitatie, durerea de genunchi si durerile de spate dispar si plamanul de columbofil nu mai este o problema. Sau, amintiti-va de Thone, ochii de campion sunt perfectii inca o data.

ZONA SARACA

 

Mereu spun ca inainte de a cumpara porumbei trebuie sa cunostii cat de puternica este competitia din zona respectiva.

“Spune-mi impotriva cui concurezi si-ti voi spune cat de buni sunt porumbeii tai.”

In Olanda este o zona cunoscuta pentru porumbeii sai slabi. In fiecare week-end concursurile dureaza mult mai mult decat in alte parti. In majoritatea zonelor concursurile tin intre 13 si 15 minute. Asta inseamna ca in 15 minute, un sfert din porumbei sunt acasa. Dar in aceasta zona, la care fac referinta, este nevoie de jumatate de ora pentru inchiderea clasamentului. Coincidenta(?) cateva nume faimoase locuiesc in zona respectiva.

Si este evident motivul pentru care este mult mai usor pentru a obtine rezultate bune atunci cand crescatorii traiesc într-o zona în care concureaza impotriva unor porumbei de calitatea slaba. Mama mea are varsta de 92. Daca as juca tenisimpotriva ei si a matusii mele, as deveni cu siguranta campion.

Dar ar fi diferita daca as juca impotriva fiului meu si a prietenilor sai.

EXEMPLE

Oamenilor le plac invingatorii.

Dar un invingator nu este deajuns pentru mine. Vreau sa aflu in ce conditii a fost castigat acest loc unu. Asa cum am mai spus, in ultimul week-end din aprilie, porumbeii care au sosit dupa 15 minute, dupa primul porumbel, acei porumbei nu au mia clasat. Dupa 15 minute, un sfert din porumbei erau acasa si concursul era inchis, mai putin in aceasta zona.

Un crescator care concureaza acolo, haidem sa-l numim Domnul X, a clasat porumbeii pe locurile 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. Pare impresionant, dar acest rezultat nu este mai mult decat o gluma. I-a trebuit 17 minute sa inregistreze acesti porumbei. Asadar in 17 minute, niciun alt crescator din clubul sau nu a avut vreo pasare sosita, in timp ce in alte zone cursele erau inchise in 12 minute.

Dar Domnul X poate sa ne arate rezultate senzationale, devreme ce a castigat (a clasat) locurile de la 1 la 12, este senzational. Un barbat care locuieste aproape de acesta, haidem sal numim Domnul Y, a participat in aceeasi cursa, dar la un alt club. Prima pasare inregistrata de Domnul Y, a fost cu 4 minute inaintea Domnului X. Dar acel porumbel a ocupat locul 17 in clubul sau.

DIN NOU INTERNETUL

Le-am arat unor straini cum sa se uite la un clasament pe internet. Si i-am sfatuit sa ia in considerare numarul de porumbei introdusi de fiecare crescator. Daca un crescator a introdus 5 porumbei sau 150  de porumbei, este o mare diferenta. Acestia m-au intrebat unde pot gsi nume faimoase pe care acestia ii cunosc deja. Le-am arat si acestia erau surprinsi sa vada cat de slabe erau rezultatele acestora. Acestia au fost deasemeni socati sa vada cat de buni puteau fi niste necunoscuti, care in majoritatea cazurilor zburau porumbei putini.

Sa clasezi 50 de porumbei pare impreionant. Sa clasezi 5 porumbei nu pare atat de impresionant.

Dar daca primul crescator a introdus 150 de porumbei, rezultatul sau este unul slab.

Dar daca cel de-al doilea a introdus 5 porumbei, rezultatul sau este unul super.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Porumbei voiajori de hartie – Un articol de Ad Schaerlaeckens

  1. Foarte interesant, are omul asta o filosofie de chintesenta, spune adevaruri concentrate care dau revelatii cand le intelegi.
    Te ajuta sa depasesti dogmele si interesele site-urilor columbofile.
    Felicitari Andrei.

  2. Multumesc, intr-adevar Schaerlaeckens are o experienta de viata si pana la urma reuseste sa spuna lucrurilor pe nume. O concurenta puternica nu o doreste toata lumea, tuturor ne place sa avem porumbei clasati pe primele locuri, dar victoria este mai frumoasa cand o obtii intr-o competitie acerba.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.