Porumbei voiajori – Aprilie luna antrenamentelor

Luna aprilie este cea mai asteptata luna pentru columbofili. Acum in aprilie temperaturile cresc, zilele cu ploi sunt tot mai rare si porumbeii sunt lasati sa iasa afara (desi mai sunt cazuri in care pasarile rapitoare inca isi mai fac de cap).

Porumbeii incep sa arate din ce in ce mai bine, au pofta de zbor (sau cel putin ar trebui sa o aiba), unii se pregatesc sa treaca la vaduvie, altii concurand la natural poate ca abia acum isi pun in pereche porumbeii. Cu alte cuvinte o luna aprilie destul de ocupa.

Dar aprilie mai inseamna ceva pentru columbofili, e luna in care incepem antrenamentele (desi unii au furat startul datorita vremii bune si din martie, sfarsitul lunii). O vorba pe care am auzit-o destul de des printre columbofili, nu incepe antrenamentele daca porumbeii tai nu se antreneaza suficient in jurul crescatorie; desi acest aspect e discutabil daca incepi antrenamentele progresiv: 10 -20-30-40 km si asa mai departe.

Antrenementele dinaintea sezonului trebuie facute din mai multe motive:

  • porumbeii (in cazul multora) au stat inchisi in crescatorie toata iarna si o parte din toamna; acestia au nevoie de antrenament pentru a da sansa porumbeilor sa-si intareasca musculatura, tonusul muscular;
  • antrenamentul are un rol educativ, acela de a invata porumbeii sa intre in crescatorie cat mai repede; porumbeii trebuie acomodati cu lazile de transport;
  • nu ar strica sa lasi porumbeii in cateva notpi in lazile transport pentru a se acomoda si invata ca ii asteapta sa petreaca destule nopti in masina de concurs; acest lucru este indicat pentru a trece mai usor de primele etape;
  • antrenamentele sunt un mod bun de a invata porumbeii metoda vaduviei; prima data se lanseaza femelele dupa care  asteapta 10-15 minute pentru a lansa masculii, acestia cand vor ajunge acasa vor gasi femelele; facand cel putin 4-5 antrenamente in acest fel pentru ca masculii sa se obisnuiasca cu aceasta metoda; desi toate antrenamentele trebuie facute in acest fel (mai ales daca ai multi porumbei, nu risti sa se accidenteze pe traseu datorita stolului mai mare);

Daca aveti posibilitatea de a face antrenamente cu mai multi crescatori in acelas timp ar fi extraordinar, deoarece porumbeii se obisnui sa se rupa mult mai devreme de stol pentru a ajunge acasa. Acest aspect iti va da un oarecare avantaj fata de alti crescatori care nu fac acest lucru.

Cand vine vorba de antrenamente putem vorbi multe. Ceea ce am spus eu mai sus este doar o mica parte si reprezinta parerea mea.

Astept sa va spuneti parerile si voi aici; cum ai inceput antrenamentele, cate ai facut pana acum, sau ce ai vrea sa stii despre antrenamente. Atat eu, cat si Dl. Sava Gruescu si ceilalti prin comentariile lor putem sa raspundem.

Sportul columbofil este un sport care poate fi practicat in multe moduri cu rezulatate foarte.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Porumbei voiajori – Aprilie luna antrenamentelor

  1. Am facut primul antrenament in 4.4.2016 dupa aproape 21 zile de zbor in jurul volierei care a ajuns la peste 45 minute dimineata si seara. Am lansat 58 porumbei de la 15 km. Când am ajuns acasa . . . .stupoare . . . 31 porumbei. In următoarele doua zile am ajuns la 54. Cum se poate explica ?!? Nu am mai patit asa ceva niciodată si in fiecare an am procedat identic . . .

    1. Cel mai probabil ca a fost o pasare rapitoare. Eu am patit-o anul trecut la un antrenament de 30 km, au sosit tot cate-un porumbel odata, primul dupa vreo ora jumatate si restul la intervale mari de timp. Am pietdut 4 masculi la acel antrenament. Le-a luat 2 zile sa se stringa

  2. Mentionez ca porumbeii care au întârziat au fost majoritatea maturi iar cei sositi la timp au fost pui din 2015.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.