Porumbei Voiajori – Metoda vaduviei (roundabout)

Sistemul prin care puteti angaja la concursuri atat masculii cat si femelele este cunoscut sub denumirea de ROUNDABOUT.

Avantajul mare cu acest sistem este că dublează puterea echipei tale.

Voliera

Voliera in mod ideal ar trebui să aibă un coridor, cu un compartiment la un capăt unde ar trebui ca femelele vaduve sa fie cazate pe perioada vaduviei .In acest compartiment trebuie sa aveti boxe speciale pentru femelele vaduve unde ele vor fi inchise separat pe tot timpul zilei pentru a evita imperecherea.Deaemenea sa aveti posibilitatea ca femelele si masculii sa nu se vada reciproc si sa nu se auda (ferestre cu jaluzele,obscuritate si pereti izolati fonic)

Imperecherea

Se imperecheaza porumbeii cat mai devreme ,undeva pe la 1 ianuarie

Dupa a cincea zi de clocit aplicati un tratament de trihomonoza

In aceasta perioada a anului este foarte frig , deci puteti sa puneti bucati de pasla in castron pentru a evita pierderea de caldura.Lasati doar un singur pui la pereche pentru a nu se consuma excesiv .

Unii crescatori nu mai imperecheaza porumbeii in varsta la inceputul anului , ci doar tinerii pentru ai lega de boxa si pentru ai face sa inteleaga ce vrem de la ei mai tarziu.

Separarea

Cand puiul are intre 12-14 zile separati porumbeii si mutati femelele in compartimentul lor .Puii ii puteti cobori pe podea , ei se vor aduna toti intr-un colt unde le veti pune niste paie.Daca aveti timp este indicat ca in momentul in care vaduvii sunt afara sa lasati femeile deschizand usa din capul coridorului sa vina sa mai hraneasca puii.Astfel le veti opri sa se imperecheze intre ele fara a fi nevoie sa le inchideti in boxe si nu veti extenua masculii crescand singuri puii.

Separarea previne aruncarea primei remige , deci declansarea naparlirii.

Cu o luna inainte de concursuri incepeti antrenamentele , in jurul crescatoriei sau ii duceti cu masina incepand de la 10-20 km pana la 50km.Personal recomand multe antrenamente si scurte ,maxim 30 km.

Reimperecherea

Reimperecheati porumbeii , lasatii sa oua si separatii din nou dupa 10-12 de clocit.

Dupa ce au ouat – tratament pentru trihomonoza.

Data la care ii reimperecheati este in raport de necesitati , tinand cont ca le va trebuii 8-14 zile sa inteleaga ce vrem de la ei si sa intre in forma.De exemplu daca jucam la fond vor trebuii separati cu doua-trei saptamani inainte de primul fond.

In momentul separarii le luati ouale pe seara si ii mai lasati si a doua zi impreuna pentru ai lasa sa inteleaga ce sa intamplat , altfel femelele vor fi agitate daca le ducem direct in compartimentul de vaduve.

Inchideti boxele la masculi in asa fel incat ei sa stea pe trapa de la intrarea in boxa.

Nu lasati cuiburile (castroanele) in boxe , doar daca aveti fete de boxe care sunt opace si nu permit ca vaduvii sa le vada.

Dupa cum spuneam mai sus in compartimentul de vaduve trebuie sa aveti boxe speciale pentru vaduve unde vor fi inchise la primul semn ca ar vrea sa se imperecheze intre ele.

ROUNDABOUT

Acum sunteti in vaduvie cu ambele sexe – masculi si femele.

Porumbeii vor iesi la antrenament (zbor ) dupa urmatorul program :

– vom elibera femelele din compartimentul lor dimineata (cat mai dimineata) , dupa care vom deschide usile pe coridor si vom muta masculii in compartimentul femelelor.

– femelele vor intra inapoi in compartimentul masculilor dupa antrenament ( acolo unde au ouat si crescut puii) unde vor fi hranite si unde vor gasi pe podeaua boxelor doua alune.

– dupa ce femelele au intrat vom elibera masculii pentru antrenament direct din compartimentul femelelor

– femelele vor fi mutate inapoi in compartimentul lor si inchise in boxe pentru a preveni imperecherea ( vom avea grija sa le punem apa in fiecare boxa pentru tot restul zilei ,in special vara cand este foarte cald)

– dupa antrenament masculi vor intra in compartimentul lor unde vor fi si ei hraniti si vor gasi pe podeaua boxelor doua alune

Recomand aceasta ”rocada” pentru ca eu cred ca porumbeii au un miros extrem de fin si vor simti ca perechea a fost acolo (masculii intrand la femele sau femelele intrand la masculi) si vor atinge si pastra mai bine forma necesara.

Acest program se va repeta in fiecare dimineata si seara cel putin fiecare a doua zi , cu exceptia zilei de luni cand se vor reface dupa zbor si zilei de vineri seara cand nu este recomandat sa-i lasam sa zboare. Sambata va fi ziua cand ii vom pregati de imbarcare la concurs.

Antrenamentele vor dura cel putin 45 de minute dimineata si cel putin 30 de minute seara.

In cursul zilei nu DERANJATI porumbeii sub nici o forma , ei trebuie sa se odihneasca in liniste.

Pregatirea pentru concurs

Primul pas va fi ca sa faceti porumbeii sa inteleaga ce vreti de la ei si pentru ai face sa intre in forma cat mai repede.Cu cat intra in forma mai repede cu atat pierdeti mai putin timp si veti clasa mai bine.

De aceea veti avea nevoie sa faceti niste lectii cu ambele sexe , un fel de scoala.

Porumbeii mai in varsta isi vor aminti mai repede ,daca au mai jucat vaduvie , problema va fi cu cei tineri.acum veti putea observa care dintre tinerii pot fi vaduvi sau vaduve de calitate si preteaza la sistem , ii veti nota si urmari in decursul campionatului.

Pentru ai invata vaduvia va trebui sa faceti urmatoarele – va voi prezenta ce fac majoritatea crescatorilor :

– dimineata lasati masculii sa intre in boxa in zona unde este cuibul(castronul) sau daca l-ati scos in prealabil ,introduceti-l inapoi (lasatii pe cuib (castron) circa 30 de minute)

– imbarcati masculii in cosul de transport dimineata , fara a le da mancare , si transportatii la maxim 10-15 km unde ii veti elibera.

– inainte de pleca cu masculii , dupa ce i-ati imbarcat in cosul de transport , introduceti femelele in boxele din compartimentul masculilor (boxele unde au crescut puii) si inchideti fetele de boxa,

– ar fi bine sa aveti pe cineva acasa care sa astepte sosirea masculilor pentru a nu-i lasa sa stea in fata boxei in contact vizual cu femela mai mult de 2-5 minute.Daca nu aveti veti fi nevoit sa inchideti sputnicul si sa-l deschideti cand veniti pentru a le da voie sa intre.

– a doua zi veti face acelasi lucru cu femelele – doar ca un pic mai diferit – veti muta masculii in compartimentul vaduvelor ( ori ii eliberati sa se antreneze dimineata si ii lasati sa intre direct in compartimentul femelelor ,ori faceti acest lucru la antrenamentul de seara si vor dormi peste noapte acolo)

– veti lasa femelele in boxa in care au crescut puii pentru a avea acces la cuib (castron) maxim 30 de minute dupa care le imbarcati si la fel ca la vaduvi vor fi asteptate de masculi la intoarcere cand se vor vedea , fara a avea contact fizic maxim 2-5 minute.

– veti repeta aceste lectii timp de doua saptamani cat puteti de des pana cand atat maculii cat si vaduvele vor sosi in cea mai mare viteza acasa si vor intra TOTI (TOATE) foarte rapid in voliera – IN ACEL MOMENT SUNT IN FORMA SI AU INVATAT CE VREM DE LA EI.

Am scris mai sus ca prezint ceea ce fac majoritatea crescatorilor – eu personal am mai schimbat ceva – imbarc masculii (sau vaduvele) cu o seara inainte in cosul de transport si ii pun in garaj , iar dimineata ii eliberez din fata casei.De ce fac acest lucru – din doua motive :

– porumbeii oricum vor zbura cel putin 10-15 minute dupa eliberare

– le dau senzatia ca ii duc la concurs tinandu-i departe de voliera o noapte si amplific dorinta de intoarcere acasa

– se invata cu cosul de transport , mai ales tinerii

Inca ceva – daca observati ca sunt vaduvi sau vaduve care nu intra in forma si nu inteleg ce dorim de la ei ii putem lasa sa aiba contact fizic cu partenerul , dar nu mai mult de 5 minute si nu permitem acuplarea.

Introducerea la concurs

Deci cum am scris mai sus recomand ca vineri seara sa tineti porumbeii inchisi , ca dealfel si sambata dimineata pentru a pastra intacta forma si explozia pentru lansarea din masina in ziua concursului.

Personal la primele concursuri angajez porumbeii (vaduvi+vaduve) exact ca si pregatirea (lectiile antrenament) facuta mai devreme – adica aratandu-le doar cuiburile (castroanele) la plecare si incerc sa angajez doar un partener in special la porumbeii tineri ,in asa fel ca celalalt sa-l astepte acasa.Mai tarziu ii angajez pe amandoi , si cel care vine primul va avea o femela (sau mascul dupa caz) care il va astepta in boxa , ca o rasplata , pana cand va sosi si perechea.

Daca observ odata cu avansarea campionatului pierderea formei si apatia incep sa le arat femelele la plecare.Aici putem aplica doua variante – ii putem lasa sa aiba contact fizic (fara acuplare) sau doar sa se vada (unul dintre ei va fi in boxa chemand pe cuib si celalalt la intrare.Ii lasam impreuna intre 5-15 minute , atat cat consideram necesar sa-i ”aprindem” dupa care ii introducem in cosul de transport (masculii separati de femele)

Citeva exemple de motivari pe care le puteti face in ziua imbarcarii:

– lasati masculii in “dormitor” cu cuibul,inchisi,si femelele libere in voliera timp de 30 min;dupa aceea introduceti femela la vaduv ,pe rind ,cite o pereche,si in momentul in care masculul cheama si femela e linga el in cuib puteti pune masculu in cos.

– aduceti femelele intr-un cos (cu partea de sus din grilaj) ptr ca vaduvii sa le poata vedea si lasati cosul pe podea in mijlocul compartimentului ptr 15 min.(vaduvii sunt inchisi in boxe).Dupa 15 min lasati femelele libere toate odata si vaduvii vor innebuni.La fel ca mai sus introduceti cite o femela pe rind la vaduvul respectiv si cind sunt impreuna in cuib puneti masculul in cos.

– lasati cosul cu femele in mijlocul compartimentului ,lasati vaduvii liberi in voliera(ei vor sta pe cos si vor incerca sa intre la vaduve)Peste 10-15 min inchide vaduvii singuri in “dormitoare” ptr 5min ,dupa care pune-i in cos.

– lasati vaduvii liberi in voliera cu femelele ,iar in momentul in care ei vor intra in “dormitor” puteti pune masculul in cos.

– lasati femela in boxa cu vaduvul inchis un “dormitor”,dupa 5min luati vaduvul,il puneti in cos si duceti la 3-5km.Inchideti vaduva in “dormitor”,sa astepte intoacerea masculului,lasati masculul la femela la intoarcere,dupa care il puneti in cos ptr concurs.

– inchideti vaduvul in “dormitor”,in cealalta jumatate a boxei puneti o oglinda,in asa fel sa se poata vedea in ea.El va crede ca este un alt mascul care incearca sa-i ocupe boxa;dupa 30 min puneti-l in cos ptr concurs.Femela trebuie sa-l astepte la intoarcere.

ATENTIE : toate aceste ”artificii” va recomand daca puteti sa le faceti si cu masculi sau femele (in special pentru vaduve) din alt compartiment , care nu participa la zboruri – de exemplu de la matca – si care au o coloratura stridenta baltati sau rosii

Alte concluzii si sfaturi :

– cu cat concursul este mai greu , cu atat lasati porumbeii mai mult impreuna la intoarcere

– manipulati porumbeii cu grija fara sa-i stresati , vorbiti calm si cu blandete – riscati sa- scoateti din forma si sa-i stresati

– luni lasatii liberi , pe rand (odata masculii si dupa aceea femelele) si oferiti-le o baie calduta – este mai bine daca puteti face acest lucru in voliera fara sa-i lasati afara , dupa baie aveti grija sa nu stea in curent.

– trebuie sa aveti jaluzele la geamuri in asa fel ca masculi sa nu vada femelele in timpul saptamanii si daca zborul a fost greu pastrati intuneric luni pana la o ora mai tarzie , chiar pana la 10 dimineata pentru a face noaptea mai lunga , astfel le permitem o recuperare mai buna.

– incercati sa pastrati o temperatura constanta in voliera , inchizand aerisirile atunci cand vremea se raceste sau e ploioasa – schimbarile de temperatura si frigul sunt ”dusmanii” metodei de vaduvie

-observatia reprezinta cel mai important lucru pentru un columbofil – deci nu uitati – faptul ca porumbeii au mirosul dezvoltat va permite sa prelungiti forma vaduviei angajandu-i la primele concursuri fara a se vedea unul cu celalalt datorita faptului ca in fiecare zi femelele maninca si au acces in compartimentul masculilor (cum si masculii viziteaza compartimentul femelelor).; daca apare dezinteres si forma scade – aici intervine OBSERVATIA – incepem sa le aratam femelele la plecare.

– masculii se introduc la concurs calmi (”reci”) si femelele ”fierbinti” – daca reusiti asta veti castiga premii cu ambele sexe.

– SECRETUL este sa nu-i lasam nici pe unii nici pe ceilalti sa se plictiseasca – deci folositi-va imaginatia

Sursa text: comentariu postat de Tatomir George pe porumbei.ro

Tatomir George

www.porumbei.ro

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

13 thoughts on “Porumbei Voiajori – Metoda vaduviei (roundabout)

 1. Teoretic stim cam ce trebuie sa facem , dar practic trebuie sa mai si muncim ,caci avem familii de intretinut . Accest program este pentru profesionisti .

 2. E important sa intelegem principiile vaduvie, iar restul modul in care practicam vaduvia, din punctul meu de vedere, poate avea o interpretare unica, adica fiecare poate gandi un sistem pentru el. Daca tu poti sa ajungi la porumbei la o anumita ora, asta nu inseamna ca daca nu ai ajuns la cat scria un crescator campion ca o face ai gresit. Porumbeii pot fi educati, nu fi inprevizibil, invata-ti porumbeii sa-ti cunoasca programul.
  Alt aspect, unii zic sa dai drumul de doua ori pe zi atat la masculi cat si la femele si sa zboare cel putin 1 ora, nu e gresit daca dimineata dai drumul doar la masculi, si dupa masa dai drumul si la masculi cat si la femele. Trebuie mentionat faptul ca femelele zboara mai mult ca si masculii, in jur de 1 ora -1 ora si jumatate, in schimb masculii iti vor zbura 30-45 de minute fara ca sa ii tii sus cu steagul. Asadar cred ca si acest aspect se poate negocia. Mai mult daca nu se antreneaza vei fi nevoit sa ii duci de cateva ori cu masina la 30-50 de km.
  Hranirea este cea mai importanta, nu exagerati, 30 grame per porumbel cred este indeajuns (mancare la sac), ca daca dai doar grau, porumb, florea-soarelui si io stiuce altceva s-ar putea sa nu tina regula de 30 de grame. Crescatorul este responsabil de porumbeii sai sa nu se ingrase, sa ii aduca in forma.
  In concluzie, programul si-l face fiecare, important este sa te tii de el.

 3. probabil ca dl. Tatomir joaca viteza-demifond; nu cred ca aceasta ‘motivare’ functioneaza la maraton … pt maraton cred ca este mai bine ca porumbeii(masculi/femele) sa nu se vada … sau eventual sa fie lasati impreuna cu seara inainte de imbarcare(atentie la cum vor manca in aceasta perioada)

 4. Am si eu o intrebare .Cum trebuie procedat sa nu se mai roteasca porumbeii la sosiri ca anul trecut am avut o mare problema cu lucrul acesta Clasam mereu intre primii pe club dar din pacate tot cu alti porumbei

  1. O metoda ar fi sa ii hranesti cu ratia, atat cat mananca, sa nu lasi nimic mai mult. Sa ii lasi la antrenament pe stomacul gol. O poti incepe de pe acum. Invata-i cand le dai de mancare , fie sa fluieri fi sa le vorbesti, astfel ei vor sti de tine.
   Totul se rezuma la educare si disciplina. NU ceda nicioadata. Desi e greu mai ales ca avem si altceva de facut in viata asta decat porumbeii.

 5. interesant,dar descrierea este generala , ca si principiu cum a ti afirmat de fapt,poate gasim sa postam si diferite tehnici mai particulare, unde detaliile fac diferenta

 6. cu aceasta metoda am iesit campion in 2014 la viteza, dar nu m-am complicat chiar asa de mult cum zice in articol.
  Spre exemplu masculii mei nu se antrenau mai deloc in jurul cotetului, mai deloc insemnand 10 min, dar in schimb de la concursuri veneau f bine.
  Nu le-am aratat femelele in primele etape deloc nici cuibarele, ii bagam f calmi la zbor.
  Foarte simpla metoda si nu necesita mai mult timp decat la natural.
  O zi buna

  1. Tocmai am reusit sa termin de tradus un articol de 10 pagini despre metoda vaduviei realizata de Steven van Breemen. Urmeaza sa o public pe parti ca e prea mare si poate oamenii se plictisesc sa tot citeasca dintr-o data 10 pagini, m-am gandit ca e mai bine pe parti care se leaga intre ele.
   Acum parerea mea este tot cam aceeasi, sa pastram lucrurile cat mai simplu. Sa apelam la “trucuri” doar cand simtim ca porumbeii intra ontr-o cadere de forma _engleza “dip”), acum sunt putin curios in cazul tau, cat timp au reusit sa zboare bine porumbei, ai avut cadere )caderi) ale formei porumbeilor, ai reusit sa ii pui pe picioare, adica sa nu se plictiseasca, ai mers tot sezonul pe vaduvie, cate etape ai zburat. Daca ai putea sa detaliezi.
   Daca ai vrea as dori sa iti trimit si un interviu scris pentru columbofil.com. E buna adresa de mail pe care ai pus-o.

   Multumesc.

 7. Cam tarziu postat acest articol ptr cei care vor sa faca la fel….
  Eu de exemplu am oua la ei din data de 01.02.2015

  1. Forma maxima si-au pastrat-o primele 7 etape -8 apoi am simtit o decadere, vreo 3 saptamani. In aceasta perioada am tratat porumbeii de respiratie si tricomonoza si am vazut ca sosirile au inceput sa fie din nou bunicele dar nu ca si la inceput.
   Am zburat tot planul de zbor dar pe ultimele 2 etape porumbeii cei mai buni nu i-am mai angajat.
   Porumbelul olimpic al meu 280013-2012 si campion national la vit a iesit campion in primele 7 etape de zbor el concurand doar 8 din 8 si clasand toate, foarte important este de stiut ca eu nu am tratat porumbeii preventiv deloc in iarna si nici un antibiotic in primele 8 etape.
   Adresa de email este a sotiei si este ok
   Mersi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.