Porumbei voiajori: Zborurile de antrenament

Atunci cand porumbeii pui au “aruncat” cea de-a 3-a pana din cele 10 principale sunt in sfarsit pregatiti sa inceapa cariera lor de zburatori si anume antrenamentele pregatitoare zborurilor.
Trebuiesc dusi pe acelasi traseu pe care clubul dumneavoastra efectueaza zborurile, daca nu sunteti membru al vreunui club columbofil, alegeti-va un traseu si pastrati-l pentru toate zborurile.

Imbarcati porumbeii in lada de transport prinzandu-i usor si cu calm fara ai stresa, daca le deranjati penele in timp ce-i prindeti, repuneti-le pe pozitie usurel si prin mangaiere pentru a nu influenta negativ zborul de intoarcere, daca prinderea lor se face brutal, acestia vor prinde frica de acest proces si vor interveni probleme pe viitor.

Pentru a lansa porumbeii alegeti-va zile cat mai senine si insorite si efectuati lansarea dimineata in zori si nu dupa-amiaza sau seara, in aceste cazuri pierderile de porumbei pot fi masive si nu cred ca v-ati dori ca acest lucru sa se intample.

Duceti porumbeii pentru prima data la o distanta relativ mica de casa, de vreo maxim 5 km, pentru a se obisnui cu lada de transport si pentru a se orienta, sa nu fie multe fire electrice in jurul punctului de lansare.
Aceasta distanta poate parea pentru inceput cat de cat mare la nivelul solului, insa, in aer ei au un camp vizual mult mai larg.
La aceasta distanta vi se confera timp sa ajungeti acasa inaintea lor sa ii puteti vedea venind, ei vor mai sta in zbor ceva timp.
De indata ce aterizeaza, incepeti sa ii fluierati, sa le transmiteti semnalele de chemare inauntru in voliera, astfel nu le permiteti sa mai piarda timpul pe afara, timp deosebit de vital in cazul competitiilor.

A doua zi dimineata duceti-i exact in acelasi loc de lansare si faceti exact aceleasi lucruri ca si in cazul anterior.

A treia si a patra zi dimineata, puteti sa-i duceti la o distanta dubla (10 km) fara probleme.

Patrati acest pas de 5 km, maxim 10 intre lansari timp de 2 saptamani, maxim 3, nu uitati sa programati acest program intens de antrenament cu finalizarea chiar cu cateva zile inainte de prima etapa de concurs, pentru ai mentine activi.

Sursa: Pop Lemuel (Porumbei.us)

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Porumbei voiajori: Zborurile de antrenament

  1. Foarte bun articolul pentru incepatorii , ar trebui sa fie dusa un pic mai departe cu antrenamante intre etapele de zbor ….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.