Porumbei voiajori:Tratamente si suplimente naturale

Tratamentele naturiste sunt cu atât mai bune în primul an de viaţă al porumbeilor pentru a se forma o imunitate naturală cât mai ridicată. Există mai multe produse naturale pe care crescătorii le folosesc pentru hrănirea şi tratarea porumbeilor în timpul concursurilor.

Printre acestea se numără usturoiul, drojdia de bere, oţetul de mere şi mierea de albine.

Usturoiul este un antibiotic natural protejând porumbeii de virusuri şi de parazitoza intestinală cunoscută sub numele de viermişori.

Doua capatani de usturoi, se lasa la macerat o săptămână într-un litru de apă dupa care se poate administra in aba de baut. Se poate adăuga şi miere, după care se mai lasă 3 zile la macerat. Există de asemenea ulei de usturoi care se pune în mâncarea porumbeilor, reteta este aceeasi ca si cea de mai sus, inlocuim apa cu uleiul sau il cumparam gata preparat de la farmaciile cu stoc naturis.

Drojdia de bere, pulbere sau solidă, fiind bogată în complexul de vitamine B ajută la producerea substanţelor răspunzătoare de funcţiile hepatice, cardiace şi circulatorii. Este foarte bine a fi folosită în timpul concursurilor, dar şi înaintea acestora deoarece măreşte rezistenţa la oboseală, favorizează activitatea musculară şi uşurează eliminarea toxinelor. Pentru admistrare, se pune un cub de drojdie de bere din comerţ în 2 kg de mâncare pentru porumbei.

Oţetul de mere previne salmonella şi tricomonaza. În cazul salmonellei, acidul acetic din oţetul de mere omoară bacteriile din intestine ce provoacă această bacterie. În cazul tricomonazei, oţetul scade PH-ul din intestine sub valoarea de 5.5, iar tricomonaza nu se mai poate dezvolta. Pentru administrare, se amestecă 20 ml de oţet de mere cu 2 litri de apă.

Mierea se dă porumbeilor înainte şi după cursă pentru a le spori energia. Pentru administrare, se amestecă o lingură de miere la doi litri de apă. Acest amestec se dă porumbeilor de două ori pe săptămână. Trebuie totuşi o atenţie sporită la miere, căci depăşirea dozei poate să provoace diaree. La administrarea de miere, se poate adăuga şi puţin suc de lămâie, căci acidul
ascorbic creşte rezistenţa la boli.

Acestea ar fi cele mai uzuale tratamenet/suplimenet folosite de columbofil, de asemenea trebuie stiut ca virusurile, ciupercile si alt patogeni nu pot traii intr-un mediu alcalin.
De asemenea exista oameni care sau vindecat de cancer avand o dieta bazata pe alimenet alcaline.

Suplimenetele naturale sunt limitate doar de imaginatia noastra.

Mai multe informatii pe palumbus.net

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

14 thoughts on “Porumbei voiajori:Tratamente si suplimente naturale

  1. Multe din aceste tratamente naturale tin de fiecare in parte, fiecare decide cat si cum. De exemplu otetul de mere: o lingura la un litru de apa (unii aleg sa dea 5 ml la un litru). Usturoiul la fel se adminsitreaza diferit de la un columbofil la altul, eu dau 4-5 catei de usturoi la un kg de mancare sau un 2 litri de apa. NU exista o regula batuta in cuie, trebuie sa observi si cum reactioneaza porumbeii la aceste produse.

  2. terog daca ai un tratament natural pt caiile respiratori ca tot ce scrie ii pt altele si am inceput sa le folosesc daca leai pune intro ordine finca sunt zile de inbarcare si zile care ii asteptam sigur ca trebuie ceva in apa de baut natural si bun it multumesc

  3. Domnilor daca porumbeii sunt ținuti intr-un mediu aerisit, curat, suspendat de la pământ si care nu e umed, putem fi liniștitoare din punct de vedere al bolilor! In plus daca porumbei sunt si liberi cam de 2 ori p zi ca la mine de exemplu nu ai nevoie de multe medicamente . Recunosc cactratez tot efectivul de porumbei de doua ori pe an si atât! Nimic mai mult sau mai putin! PS: daca ați vedea Cusca mea ați rade cu lacrimi si totuși am porumbei sanatosi tun! Numai bine.

  4. Am uitat ! am concurat 2 ani in străinătate cei drept fara rezultate remarcabile dar in fond am o satisfacției aparte cand din 10 angajați am 10 sosiri, fără Electroliti si alte medicamente strânge.am de gând sa ma înscriu si in Romania in FCPR.

  5. S-au omis ceaiurile, sunt foarte importante, eu le cumpar de la plafar si fac un mix de sovarf(oregano salbatic), galbenele,menta,coada soricelului,echinaceea,cimbrisor,urzica moarta si cateodata mai adaug si musetel, le dau 2-3 zile pe saptamana, dupa ce fac ceaiul care iese oricum concentrat il racesc si pun inca o cantitate egala de apa exact cat este ceai deaorece majoritatea plantelor sunt amare si porumbeii nu il beau direct, la mine s-a cunoscut de cand le-am dat ceai facut de mine mult mai bine decat ceai de la o firma cunoscuta . Inainte de zboruri le dau 10 zile consecutiv

    1. de coada cdalului este bun daca face ganaiatul numai apa ? eu i-am dat acum astept efectul

  6. am acolo probleme cu porumbita mea pui ma gasiti pe facebook Gardianul Naturii la poza de profiil este un lup .. daca puteti sa ma ajutati….. gasiti la fotografii poze cu Guga mea 🙁 am gasit-o si am nevoie de ajutor de 3 zile face ganaiatul numai apa si putin in el este caca 🙁
    nu prea mananca ,trebuie sa ii dau pe cioc nu prea poate sa apuce bobitele de grau sau floarea soarelui ,va rog ajutati-ma 🙁

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.